Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Očekujem da će 14. prosinca izglasati zakon o udžbenicima'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dogovorili smo se, kao i mnogo puta do sada. Moramo razmišljati da popravimo naš obrazovni sustav, da bude što kvalitetniji, kako bi djeca dobila cjelokupno i kvalitetno obrazovanje i izlazila na tržište rada

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu u Osijeku kako će prijedlog zakona o udžbenicima na dnevni red biti uvršten u petak, idući tjedan će biti na raspravi, a očekuje da će biti prihvaćen 14. prosinca, zadnjeg dana zasjedanja.

Uoči večerašnjeg središnjeg HDZ-ovog skupa u povodu 29. obljetnice osnutka osječkog ogranka stranka i predstojećih izbora za osječke gradske četvrti i mjesne odbore Jandroković je  odgovarao na novinarska pitanja.  Na upit zašto je HNS digao buru oko tog zakona, Jandroković je rekao kako "nije osjetio buru" već "samo da im je to važno".

Križ: Å tromar i Divjak obiÅ¡li OÅ  Milke Trnine koja je uvrÅ¡tena u program "Å kola za život" ZAKON DONOSI NIŽE CIJENE Divjak i Štromar uvjereni da će udžbenici biti na sjednici Vlade

Dogovorili smo se, kao i mnogo puta do sada. Moramo razmišljati da popravimo naš obrazovni sustav, da bude što kvalitetniji, kako bi djeca dobila cjelokupno i kvalitetno obrazovanje i izlazila na tržište rada, spremna preuzeti odgovornost i obveze, ocijenio je Jandroković.

Vlada je sa današnje sjednice u saborsku proceduru uputila Nacrt konačnog prijedloga zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu koji bi trebao omogućiti lakše školske torbe i više digitalne nastave, a roditeljima manje troškove nabave udžbenika.

ŠTROMAR: 'Zakon o udžbenicima mora se donijeti u ovih nekoliko dana'

U vezi s besplatnim udžbenicima Jandroković je u Osijeku rekao kako će se na tome raditi te da je s HDZ-ovim koalicijskim partnerima dogovoreno da  se od iduće godine pronađe model, koji će osigurati da  učenici dobivaju besplatne udžbenike.
U ovome trenutku rano je govoriti o modelu, ali postigli smo poltički dogovor da idemo u tome smjeru, i toga ćemo se držati, dodao je Jandroković.

Zamoljen da komentira današnji prekid sjednice Hrvatskog sabora zbog ponašanja oporbenih zastupnika rekao je kako mu se "čini da se radi o nečem neprimjerenom, gdje se umjesto argumenata i inteligencije, oporba koristi fizičkom silom" te da to "sasvim sigurno nije put da se ostvari bilo kakav politički rezultat, što im pokazuju i istraživanja". Smatra kako građani sasvim sigurno neće imati razumijevanja za takav način rada,, koji se više temelji na različitim uvredama pojedinih zastupnika i neprimjerenim komentarima,  nego ozbiljnoj i sadržajnoj raspravi.

VRDOLJAK O PREVIRANJIMA: 'Premijer mi jamči da će Zakon o udžbenicima biti izglasan...'

 Kako je rekao, današnja saborska rasprava o državnom inspektoratu i zakonima vezanim uz taj zakon vrlo rano je završila i potpredsjednik Željko Reiner želio je nastaviti raspravu o točki dnevnog reda, koja je bila planirana za sutra ujutro, kako bi se iskoristio današnji dan.
 Došlo je do fizičke pobune, koja je po meni besmislena. Sutra nastavljamo s radom, i vjerujem da takvih incidenata više neće biti, ocijenio je  Jandroković.

Oporbeni zastupnici predvođeni Mostom burno su u srijedu reagirali na ubacivanje u današnju raspravu Konačnog prijedloga zakona o poljoprivredi zahtijevajući da se o toj točki raspravlja u četvrtak kako je i bilo najavljeno, a nakon što su "okupirali" govornicu, predsjedavajući Reiner je prekinuo sjednicu.

 Jandroković: Izbori 9. prosinca prvi korak osvajanju vlasti na lokalnim izborima 2021.       

Govoreći na stranačkom skupu Jandroković je podsjetio kako je prije prošlogodišnjih lokalnih izbora najavio neke prioritete, osvajanje vlasti u Splitu i Dubrovniku i Osječko-baranjskoj županij i  kako su sva tri cilja ostvarena.  Dodao je kako je sada red na Ivanu Radiću predsjedniku osječke Gradske organizacije HDZ-a da na izborima za osječke gradske četvrti i mjesne odbore 9. prosinca načini prvi korak prema krajnjem cilju -  osvajanju vlasti u Osijeku na sljedećim lokalnim izborima 2021. godine. 

PLAN MILANA BANDIĆA: 'Nagodinu besplatni udžbenici i za srednjoškolce u Hrvatskoj'

Jandroković je također rekao kako oni koji kritiziraju Vladu „ne žele slušati brojke“.

„Ne žele registrirati da imamo gospodarski rast od 2,8 posto u ovom kvartalu i da će on na razini godine biti blizu tri posto. Ne žele registrirati da smo smanjili dug i da smo umjesto deficita prvi puta u povijesti imali suficit proračuna, da smo imali najbolju turističku sezonu i da nam jer porastao kreditni rejting. Ne žele registrirati da smo ovih dana podigli minimalnu plaću na 3.000 kuna , a preuzeli smo Hrvatsku kada je ona bila 2.500 kuna“, zaključio je Jandroković.

Zagreb: Konferencija Budućnost visokog obrazovanja MINISTRICA DIVJAK: Radimo na modelu da besplatni udžbenici budu trajnije rješenje

Predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić rekao je da HDZ na izbore u nedjelju izlazi samostalno i kako „očekuje pobjedu u svim mjesnim odborima i gradskim četvrtima“.  

Predsjednik županijskog HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da ti izbori jesu izbori „najniže razine, ali su za HDZ jako važni jer će pokazati snagu stranke u Osijeku“.

Komentari (15)
  • Zaradite 86 dolara tjedno u šparogama, engleski jezik nije uvjet !!

    5. 12. 2018,   21:33
  • Da li će u tim udžbenicima biti naveden Marakeš i Istambulska ?

    6. 12. 2018,   05:55
  • HDZ je dozvolio takozvanoj stranci HNS da ih uključi u projekt reforme hrvatskog školstva. U totalno nespreman i loše pripremljen projekt. To smo lijepo mogli vidjeti u današnjem Otvorenom gdje se vidjelo da pomočnik ministrice obrazovanja ne vlada materijom, da nisu proveli potrebna istraživanja itd. Ovo nije dobro za našu djecu.

    5. 12. 2018,   23:08