Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Očekujem da će se proračun izglasati, to je tek prvi korak'

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić očekuje u utorak živu i dinamičnu saborsku raspravu o prijedlogu ovogodišnjeg državnog proračuna te njegovo izglasavanje

Ministar financija Zdravko Marić očekuje u utorak živu i dinamičnu saborsku raspravu o prijedlogu ovogodišnjeg državnog proračuna te njegovo izglasavanje, a potom i prijedloge zakonskih rješenja koji će biti na tragu strukturnih mjera, odnosno reformoskog paketa koji Vlada namjerava provesti.

 "U ovih mjesec i pol dana zadali smo si ambiciozan, ali smatramo i ostvariv cilj, a to je da rashodovnu stranu proračuna ne povećamo... U kratkom roku bilo je potrebno pronaći 2,5 milijarde kuna ušteda kako bi ispunili taj naš zacrtani plan", izjavio je Marić u ponedjeljak u Dnevniku HTV-a.

Rekao je kako je donošenje proračuna prvi korak u ostvarenju ekonomskom plana Vlade te da se nakon njegova donošenja iz resornih ministarstava mogu očekivati prijedlozi zakonskih rješenja koji će biti na tragu strukturnih mjera, odnosno reformoskog paketa koji Vlada namjerava provesti.

 Marić smatra kako su Vladine najave o smanjenju deficita ispod tri posto realne jer su utemeljene realnim makroekonomskim pretpostavkama i projekcijama prihodovne strane proračuna.

 Plan Vlade je, kaže, da uz daljnje smanjenje deficita, stabilizaciju javnog duga, napravi korak više kako bi Hrvatska izašla iz najguroženije skupine zemalja, koje su u proceduri prekomjernog deficita.

Ministar financija rekao i kako će, što se tiče financiranja učeničkog prijevoza, u ovoj školskoj godini sve ostati po starom.

"Naša je odluka da ćemo ovu školsku godinu odraditi po istom principu kao i do sada. Vlada priprema amandman koji će biti podnesen prije početka rasprave kako bi osigurali ta sredstva, dok ćemo za početak iduće godine otvoriti raspravu", kazao je Marić.

 Ocjenjuje kako je to jedno od područja u koje treba uvesti pravila ponašanja radi pravednije raspodjele novca, uvođenja imovinskog i dohodovnog cenzusa, kako bi sredstava dobili oni kojima su najpotrebnija.

Komentari (5)
  • svako dijete treba barem godinu dana za prvi korak

    14. 3. 2016,   22:32
  • ako ti ne znas ko ce onda znati jer vise najprije dogovorite ,sa mostom onda idete glasati ,nebi ga trebali prihvatiti jer je samo za vas zijo lubce ,,,

    15. 3. 2016,   06:35
  • Ja očekujem da ću dobiti na lotu,učinio sam prvi korak,svi su mi brojevi poznati,sad ih samo trebam odabrati

    14. 3. 2016,   22:10