Obavijesti

News

Komentari 36

Očekujem da će Srbija ustupiti svoje informacije o grobnicama

Očekujem da će Srbija ustupiti svoje informacije o grobnicama
1

Medved u Vukovaru nazoči mimohodu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koja od Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskog rata idu do mjesta masovne grobnice na Ovčari kako bi odala počast žrtvama

VIDEO

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je u utorak iz Vukovara poziv srbijanskim državnim vlastima da dostavom informacija daju doprinos rasvjetljavanju sudbine zatočenih u nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i rekao kako ne želi licitirati zašto to Srbija ne čini ali kako očekuje da Srbija da svoj doprinos.

- Podigli smo naše sposobnosti kao i koordinaciju, a idemo i s prijedlogom zakona o nestalim osobama. Dakle, vrlo ozbiljno i vrijedno radimo, ali ono što nam nedostaje su informacije. Svaku informaciju i saznanje vrlo ozbiljno analiziramo, ali nismo zadovoljni rezultatima, a osnovni preduvjet su informacije koje Srbija posjeduje i za koje očekujemo da nam ih Srbija dostavi, kazao je ministar Medved.

'Kakav to suživot očekuju kada djecu odvajaju od malih nogu...'
'Kakav to suživot očekuju kada djecu odvajaju od malih nogu...'

On u Vukovaru nazoči mimohodu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koja od Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskog rata idu do mjesta masovne grobnice na Ovčari kako bi odala počast tamošnjim žrtvama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Medved je također kazao kako na Ovčari više nema masovnih grobnica.

'Bila sam spremna raznijeti se, samo da im ne padnem u ruke'
'Bila sam spremna raznijeti se, samo da im ne padnem u ruke'

- U proteklih godinu dana smo proveli temeljiti pregled Ovčare kao i cjelokupni pregled okolne šume, ali nismo ništa pronašli. Isključili smo mogućnost postojanja masovnih grobnica na širem području Ovčare. Na širem području Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije u proteklih godinu i pol dana proveli smo više od 70 izvida, odnosno obradili smo više od 70 lokaliteta, ali su rezultati izostali, kazao je.

Rekao je i kako su na određenim lokalitetima pronađeni tragovi o ranijoj grobnici iz koje su tijela preseljena na neku drugu lokaciju. 

- Posebno od Srbije tražimo informacije o takvim grobnicama, rekao je ministar Tomo Medved.

Odali počast žrtvama u Veleprometu

Misom zadušnicom koju je služio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen ploče obilježena je 27. obljetnica stradanja Vukovaraca u Veleprometu, gdje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još u rujnu 1991. osnovale prihvatni centar u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.

Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.

U Beogradu zapalili svijeće za Vukovar: 'To je bio barbarizam'

Vukovarka Ružica Barbarić je tijekom zatočeništva u Veleprometu bila silovana, tučena i maltretirana.

- Bilo je strašno. Nakon zarobljavanja vodili su me po kućama i silovali. Ni sama ne znam kako sam to uspjela preživjeti. Bilo je strašno. Dvadeset godina nakon toga stravičnog iskustva nisam mogla spavati. Radili su nam što su htjeli. Za ovaj zločin, a nisam bila jedina žena koja je silovana, nitko nije odgovarao - kazala je novinarima.

Prisjećanje na žrtve Ovčare

Vukovarci će se u utorak prisjetiti i žrtava Ovčare.

Na tamošnjem poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. godine pobijeno je 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga.

Podno spomen obilježja na Ovčari vijence će položiti i svijeće zapaliti brojna izaslanstva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...