Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Očekujem dogovor o nagodbi s Lučićem za tjedan - dva"

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije početkom veljače djelomično je dobio spor radi naknade štete protiv Šibenika i Hrvatske koji su mu prema nepravomoćnoj presudi dužni isplatiti 1,75 milijun kuna

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u četvrtak novinarima kako očekuje da bi se za tjedan - dva mogao postići dogovor oko nagodbe s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, koji već godinama od države traži naknadu štete.

Nakon što je jučer potvrđeno da će Državno odvjetništvo (DORH) slijedom dogovora u Vladi pokušati postići s Lučićem pravičnu nagodbu, novinari su pitali ministra pravosuđa je li dozvoljeno da se tako nešto dogovara s glavnim državnim odvjetnikom.

Odgovorio je kako se tu ne radi o ugrozi neovisnosti, objasnivši da Vlada i Republika Hrvatska imaju pravo sudjelovati u tome ako će država plaćati obvezu prema Frani Lučiću.

Bošnjaković se složio s novinarima da taj slučaj predugo traje, a upitan kad bi se mogao postići dogovor kazao je kako očekuje da će se "u idućih tjedan - dva te stvari izregulirati".

ANDREJ PLENKOVIĆ: 'Tražimo pravično rješenje s kojim će Lučić biti zadovoljan'

Taj je sudski spor dosta kompliciran, kazao je, no sada bi DORH trebao obaviti razgovore sa svim dionicima i napraviti model nagodbe koji će biti upućen Vladi na davanje suglasnosti.

Vlada je u srijedu potvrdila da će Državno odvjetništvo pokušati postići pravičnu nagodbu s Lučićem, nakon što je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i Bošnjakovića s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelinićem.

Vlada spremna financijski pokriti namirivanje odštete Lučiću

Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je Hini kako je Vlada pokazala spremnost da financijski pokrije namirivanje odštete u slučaju da se postigne nagodba između nadležnog državnog odvjetništva i Lučićeva odvjetničkog tima.

DORH će slijedom toga pristupiti Lučićevu odvjetničkom timu radi mogućeg postizanja pravične nagodbe, koja će pružiti zadovoljštinu za Lučića, a da pritom država pokaže ozbiljnost i odgovornost kako bi se konačno priveo kraju taj slučaj koji traje dugi niz godina, rekao je Milić. Napomenuo je da će DORH tome pristupiti u funkciji zastupnika države u građanskim predmetima.

PREMIJER SE SASTAO S JELENIĆEM Stradao na Kornatima: DORH će Lučiću predložiti nagodbu?

Jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije početkom veljače djelomično je dobio spor radi naknade štete protiv Šibenika i Hrvatske koji su mu, prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda, dužni isplatiti 1,75 milijun kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane.

Lučić je spor dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama.

VATROGASNA DRUŠTVA ODLUČNA 'Zbog Frane svi idemo na trg': Lučić nije dobio ni lipe odštete

Na nepravomoćnu presudu Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu zbog "bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi".

Zbog toga su vatrogasci tišnjanskog DVD-a 19. veljače prosvjedovali na magistrali u Tisnom tražeći da država odustane od žalbe na nepravomoćnu presudu i podnese trošak naknade zbog Lučićevih teških ozljeda.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (8)
  • Ma koja nagodba , platite covijeku novce i izvinite mu se za sve dosada sta je propatio radi vas.Sram vas bilo.

    28. 2. 2019,   11:00
  • Nagodba? Što je to , pazar , sajam a ne sudska odluka? Imaju vatrogasci pravo . Ako se ne može obeštetiti taj jedan stradali neka , kad dođu ljetne vrućine , Dalmacija gori. A gori već i sada .

    28. 2. 2019,   10:53
  • Pazi ovo biće nagodba a postoji sudska presuda.Sami pljuju po sudstvu , a čini mi se da bi to moglo biti ono daj meni ili stranci 10% a ti onda dobiješ svoju lovu .Marš

    28. 2. 2019,   11:06