Obavijesti

News

Komentari 7

Očekuju pola milijuna potpisa za referendum o mirovinskoj

Očekuju pola milijuna potpisa za referendum o mirovinskoj
1

U organizaciji Inicijative "67 je previše", koju čine Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, potpisi za referendum prikupljat će se od 27. 4. do 11. 5.

VIDEO

Inicijativa "67 je previše" očekuje više od pola milijuna potpisa hrvatskih građana za raspisivanje referenduma o uvjetima za mirovinu, rekao je u predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel u ponedjeljak u Varaždinu uoči regionalnog skupa sindikalnih povjerenika i aktivista s područja Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije o provedbi prikupljana potpisa.

U organizaciji Inicijative "67 je previše", koju čine Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, potpisi za referendum prikupljat će se od 27. travnja do 11. svibnja.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na konferenciji za novinare ponovio je zahtjeve da se pravo na starosnu mirovinu stječe sa 65 godina, a ne 67, da se penalizacija za prijevremeno umirovljenje sa sadašnjih 0,3 posto po nedostajućem mjesecu smanji na 0,2 posto, tako da za pet godina ne bude 18, nego najviše 12 posto, da se prijelazno razdoblje za izjednačavanje žena s muškarcima vrati na dosadašnja četiri mjeseca po godini te da se dob za stjecanje prava na starosnu mirovinu dugogodišnjeg osiguranika stekne sa 60 godina starosti i 41 godinom staža osiguranja, a ne kao što je novim zakonom predviđeno da se od 2027. to promijeni na 61 godinu.  Referendumsko je pitanje napisano u obliku prijedloga zakona.

Objavili pitanje za referendum o odlasku u mirovinu sa 67
Objavili  pitanje za referendum o odlasku u mirovinu sa 67

"Hrvati kraće žive, daleko su bolesniji nego što je prosjek Europe, a kamoli razvijenijih europskih zemalja, tehnološki smo zaostaliji i cijeli je niz razloga zbog kojih se tako dugo raditi ne može jer se i u ovim uvjetima poslodavci rano rješavaju starijih radnika, šalju ih u prijevremenu mirovinu, te su tada trajno kažnjeni umanjenjem“, rekao je Sever.

Sindikati su uspješno proveli tri referendumske inicijative, protiv izmjena Zakona o radu 2010., protiv tzv. outsourcinga 2014. i protiv monetizacije autocesta, te je Vlada svaki put odustajala od svojih namjera.  Predsjednik SSSH je istaknuo da je cilj ponajprije osvijestiti hrvatske građane da se u Hrvatskoj nešto može mijenjati.

"Može netko imati glasačku mašineriju u Hrvatskome saboru, može imati novac i plaćati sve moguće spotove, plaćati manipulacije, ali direktan kontakt, direktan razgovor s hrvatskim građanima nama je najvažniji. Mi jednostavno nemamo što manipulirati, već iznosimo samo činjenice i pozivamo hrvatske građane da iskoriste svoje demokratsko pravo da daju potpis za promjene", rekao je Novosel.

Istaknuo je da se zakonom koji bi bio donesen referendumom neće riješiti "sve bolne rane hrvatskoga mirovinskog sustava", ali će se ispraviti nepravde, te da "konačno treba reći dosta svim vladama za smanjivanje svih poteškoća mirovinskog sustava preko leđa hrvatskih građana".

Dodao je da će potpisa sigurno biti više od potrebnih 370 ili 380 tisuća, koliko službeno očekuju, te da će ih biti više od pola milijuna.

Inicijativa priprema prikupljanje potpisa za referendum u svim županijama i gradovima te u manjim mjestima.

"Kako već sada postoji veliki interes građana za ovu akciju, mi smo svjesni toga da moramo omogućiti svima da vrlo lako pronađu potpisno mjesto. Jamčimo da ćemo pokriti sve županije, sve gradove, sva mjesta, svagdje gdje imamo naše članove i gdje će postojati interes za prikupljanje potpisa", rekao je potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Branimir Mihalinec.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...