Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Očevi koji žele nazočiti rođenju djeteta moraju platiti 375 kuna

None Foto: N.Strmotić/Pixsell

Riječka bolnica prisutnost na porodu naplaćuje od 2005. godine kada je na vlasti bio HDZ, ali odluku odobrava i Ljubica Đukanović, trenutna pomoćnica ministra zdravlja

Očevi koji žele prisustvovati na porodu u KBC Rijeka moraju platiti 375 kuna, a ni Upravno vijeće ni Ravnateljstvo bolnice ne znaju objasniti pravni temelj po kojem pacijentu u javnom sektoru mogu tako naplaćivati tu ili bilo koju drugu uslugu. Osnova za ovu naplatu i ne postoji jer bolnice smiju primati uplate jedino za ono što je predviđeno Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju. 

Međutim, riječka bolnica prisutnost na porodu naplaćuje od 2005. godine, kada je na vlasti bio HDZ, ali odluku odobrava i Ljubica Đukanović koja je trenutna pomoćnica ministra zdravlja i predsjednica bolničkog Upravnog vijeća. 

Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi, smatra da je ova odluka dokaz 'smaka pameti' u hrvatskom zdravstvu, te je dodala da je to identično tome da počnu naplaćivati posjete bolesnicima, piše Slobodna Dalmacija. 

Komentari (207)
  • Pa da zašto bi otac besplatno prvi puta ugledao svoje dijete??? kada ovi mogu na emocijama zarađivati!!!! kakve su to mrcine pa samo se oni mogu toga sjetiti i donijeti takav zakon. njima se od silne love,benificija,povlastica,preseravanja pomračio um!!! treba sve njih staviti na mjesto koje zaslužuju,a to je dno!!!!

    3. 5. 2013,   10:18
  • na šta je ova država spala,...da roditelj koji je začetnik svog djeteta nemože ugledati to malo biće kako započinje život niti čuti njegov plač ako nema 375 kuna......sramota....sve vise razmisljam o preseljenju iz ove jadne države....

    3. 5. 2013,   11:19
  • A za blizance? Znam zbrojiti, ali imali popust na količinu ??

    3. 5. 2013,   11:36