Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Očitao im lekciju: 'Članovi ste Vlade, a ne nekog sindikata'

None Foto: PIXSELL

BIT ĆE KAKO ŠEF KAŽE Čim su se vratili s godišnjeg, Kujundžića i Divjak dočekao je hladan tuš. Pred očima javnosti Plenković im je očitao lekciju zbog povišica u resorima

Unatoč razumijevanju za ministra zdravstva i ministricu obrazovanja, koji se zalažu da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih grana, mi smo ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata.

Poručio je to premijer Andrej Plenković ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak jučer na sjednici Vlade. Očitao im je lekciju pred svima zbog njihovih višemjesečnih zagovaranja povećanja plaća u njihovim resorima. A Kujundžiću jer je na svoju ruku parafirao ugovor o povišicama u zdravstvenom sustavu.

'Glavni će biti Marić' 

Plenković je napomenuo da će Vlada sve pregovore voditi na konzistentan, učinkovit i horizontalan način, a glavnu ulogu u tome imat će potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, ministar financija Zdravko Marić te ministar rada Josip Aladrović u dogovoru s resornim ministrima.

ZavrÅ¡ne pripreme prije početka Å¡kolske godine s mentorima za novu kurikularnu reformu MINISTRICA OBRAZOVANJA: Divjak: Obrazovanje je ulaganje a ne trošak, to nam je prioritet

- Tu očekujem od svih u Vladi da ovaj horizontalni princip i načela djelovanja, kojih se držimo u protekle tri godine, respektiramo do kraja. To je jedini učinkoviti način. Vlada će i ove godine od listopada povećati osnovicu plaća za dva posto, nakon što smo povećali tri posto početkom godine - rekao je napominjući kako moraju voditi računa o financijskoj održivosti državnog proračuna.

- Ostvarili smo suficit, a da bismo to uspjeli nastaviti i konsolidirati dalje, moramo voditi računa o onom što je realno - rekao je premijer. Nakon sjednice ministrica Divjak je ovako komentirala premijerov istup: “Ja sam ministrica, svjesna sam da sam članica Vlade. Dolazim iz akademske zajednice, gdje se potiče izražavanje stavova i stavljanje jasnih prioriteta u prvi plan. Tko će to raditi ako neće ministar koji je zadužen za resor”.

Šokiran slikom Pavelića 

Prozvani ministar Kujundžić rekao je da razumije stavove premijera i ministra financija. Na opasku da ga je premijer “jako lupio po prstima” i na pitanje je li član Vlade ili sindikata, Kujundžić je odbrusio:

- Nitko mene nije lupio po prstima niti se ja svrstavam igdje. Ja sam Hrvat koji sam za hrvatski narod, hrvatske liječnike, sestre i pacijente. Zbogom. 

PLENKOVIĆ O SKANDALU Pavelićeva fotka u Kuščevićevoj vili: 'Nisam mogao vjerovati...'

Novinari su tražili komentar premijera i na fotografiju Antu Pavelića, kojeg u svojoj vili drži njegov bivši ministar Lovre Kuščević: “Iznenadilo me, nisam mogao vjerovati”. Riječ je o vili u Nerežišćima na Braču, koju Kuščević 11 godina nije upisao u katastar.

Komentari (26)
  • Vi ste tu da za nas ima sve manje ili nista... Tu ste za raseliti nas diljem ove planete. Nikakvog dobra s vama u ovoj drzavi.

    22. 8. 2019,   17:44
  • Svaki ministar bi se trebao boriti za ljuđe koji rade u njihovom resoru sviđalo se to premijeru ili ne

    22. 8. 2019,   18:21
  • Za uhljebe mora biti, a ostali neka se snalaze. Bolje da ste digli plaće umjesto smanjenja PDV-a koji nećemo osjetiti.

    22. 8. 2019,   17:48