Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Od 1. travnja 2012. neće biti plaće bez uplate doprinosa

None Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Stotinjak je tisuća radnika koji primaju plaću bez doprinosa, a ta praksa mora prestati najkasnije 1. 1. 2013. Mrsić je potvrdio da će prvo 'pomesti' svoj resor

Više od deset milijardi kuna poslodavci duguju državi na ime neuplaćenih doprinosa, no toj praksi bliži se kraj. Socijalnim je partnerima u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavljena uredba koja bi od 1. travnja to onemogućavala.

Mrsić mete svoj prag

- Okvirno, stotinjak je tisuća radnika koji primaju plaću bez plaćenih doprinosa, i 10 milijardi kuna nenaplaćenih doprinosa, jednako koliko i poreza - kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

On je potvrdio da će svakako “prvo pomesti ispred svog praga”, odnosno riješiti ta dugovanja kod tvrtki u djelomično državnom vlasništvu.

- Od 1. siječnja imat ćemo čistu situaciju - napominje Mrsić, jer proširuju se i propisi vezani uz Središnji registar osiguranika (REGOS). Sindikati su isticali kako se ne smije dogoditi ni da se naplate doprinosi, a radnici ostanu bez plaća, te da će u startu biti velikih problema s tvrtkama koje su godinama generirale neuplatu doprinosa. Sindikalne bojazni odagnat će povratak REGOS-a, kazao je Mrsić, preko čijih obrazaca će se jasno vidjeti tko što, kome i koliko (ne) plaća.

Za opstanak Vjesnika

Zeleno svjetlo na GSV-u je dobio i nastavak rada Povjerenstva za neisplatu plaća. Davor Majetić iz HUP-a napomenuo je kako razlog neisplati plaća ne leži u volji poslodavaca već u gospodarskoj krizi. Socijalnim partnerima je predstavljeno izvješće po kojem Vjesnik ima uvjete za stečaj. Sindikati su stava da treba naći rješenje da do stečaja ne dođe, već da taj dnevnik bude javno glasilo nikome na teret. I HUP podržava takav stav.

>>> Više na Večernji.hr

Komentari (16)
  • Sve su to gluposti.Što će se desiti poslodavcu ako ne uplati jedno ili drugo.Hoće li mu sjesti ovrhom na imovinu da se to naplati.Vjerovatno ne ,ali bilo bi pošteno.Toga se ti uhvati dragi naš Liniću i zaštiti radnike ,a ne poslodavce.Poslodavac ne uplati doprinose,znači ne može uplatiti ni plaće,što će se desiti ,ništa,opet po radniku...i tako ukrug...

    19. 3. 2012,   19:56
  • meni nije jasno ,,ako poslodavac neplaća doprinose,,,a poreznoj mora platiti kad tad pa i imovinom,,,zašto se od te imovine ne plati doprinos radniku,,,mislim da se ipak porezna naplati ,,,al zaboravi uplatiti za radnika doprinose,,,a što je radnik,,obični ku,r,c,od ovce,,,

    19. 3. 2012,   21:20
  • Boli njih za ljude!!!!Još do sad nisam vidla jedan primjer da se pomoglo nama ljudima,bez posla se ostaje,i sama sam žrtva neisplačenih plača i propale firme ali moja bivša gazdarica vozi audi neznam jel širji ili duži,nije kažnjena šta je prala novce i državu oštetila za samo par stotina miljuna!!!niko njih ne kažnjava!!!

    20. 3. 2012,   06:45