Obavijesti

News

Komentari 16

Od 1. travnja 2012. neće biti plaće bez uplate doprinosa

Od 1. travnja 2012. neće biti plaće  bez uplate  doprinosa
1

Stotinjak je tisuća radnika koji primaju plaću bez doprinosa, a ta praksa mora prestati najkasnije 1. 1. 2013. Mrsić je potvrdio da će prvo 'pomesti' svoj resor

VIDEO

Više od deset milijardi kuna poslodavci duguju državi na ime neuplaćenih doprinosa, no toj praksi bliži se kraj. Socijalnim je partnerima u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavljena uredba koja bi od 1. travnja to onemogućavala.

Mrsić mete svoj prag

- Okvirno, stotinjak je tisuća radnika koji primaju plaću bez plaćenih doprinosa, i 10 milijardi kuna nenaplaćenih doprinosa, jednako koliko i poreza - kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

On je potvrdio da će svakako “prvo pomesti ispred svog praga”, odnosno riješiti ta dugovanja kod tvrtki u djelomično državnom vlasništvu.

- Od 1. siječnja imat ćemo čistu situaciju - napominje Mrsić, jer proširuju se i propisi vezani uz Središnji registar osiguranika (REGOS). Sindikati su isticali kako se ne smije dogoditi ni da se naplate doprinosi, a radnici ostanu bez plaća, te da će u startu biti velikih problema s tvrtkama koje su godinama generirale neuplatu doprinosa. Sindikalne bojazni odagnat će povratak REGOS-a, kazao je Mrsić, preko čijih obrazaca će se jasno vidjeti tko što, kome i koliko (ne) plaća.

Za opstanak Vjesnika

Zeleno svjetlo na GSV-u je dobio i nastavak rada Povjerenstva za neisplatu plaća. Davor Majetić iz HUP-a napomenuo je kako razlog neisplati plaća ne leži u volji poslodavaca već u gospodarskoj krizi. Socijalnim partnerima je predstavljeno izvješće po kojem Vjesnik ima uvjete za stečaj. Sindikati su stava da treba naći rješenje da do stečaja ne dođe, već da taj dnevnik bude javno glasilo nikome na teret. I HUP podržava takav stav.

>>> Više na Večernji.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca