Obavijesti

News

Komentari 7

"Od 2016. želim smanjiti polarizaciju u našem društvu"

"Od 2016. želim smanjiti polarizaciju u našem društvu"
1

To je bila moja ambicija, jer mislim da je to zdravo i dobro za naše društvo. Hoću im svima pružiti ruku, želim da žive na civilizacijskom dosegu 2019., rekao je premijer

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u srijedu je, komentirajući nedavno iznesene stavove SDSS-a o stanju u koaliciji, rekao da je njegova ambicija 2016. godine bila pokušati smanjiti polarizaciju u Hrvatskoj te da želi da se svaki pripadnik nacionalne manjine u Hrvatskoj dobro osjeća.

Na obilježavanju 25. obljetnice suradnje i partnerstva između Hrvatske i Svjetske banke, premijer Plenković komentirao je položaj SDSS-a u vladajućoj koaliciji kazavši da će za sve otvorene teme pričekati susret s predsjednikom te stranke, Miloradom Pupovcem. Dodao je da od 2016. godine ima plan smanjiti polarizaciju u hrvatskom društvu.

"Polarizacija je tada bila prevelika za društvo poput našega. Smanjenje polarizacije činim na svoj način, postupno, ali nemam dojam da za sve što radimo uvijek ima razumijevanja", rekao je Plenković.

Kazao je da je prilikom formiranje Vlade, namjerno htio da svi manjinski zastupnici u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"To je bila moja ambicija, jer mislim da je to zdravo i dobro za naše društvo. Hoću im svima pružiti ruku, želim da žive na civilizacijskom dosegu 2019.", izjavio je.

Tvrdi i da je Vlada prošle i ove godine značajno podigla financijska sredstva u proračunu za gospodarske aspekte, stambeno zbrinjavanje i rješenje infrastrukturnih pitanja manjinskih skupina.

"Hoću da mi se u Hrvatskoj svaki Rom, Talijan, Srbin, Bošnjak, Albanac, Čeh, Mađar, Slovak dobro osjeća. Hoću društvo u kojem većina, zato što je većina, ima tu širinu, slobodu i određenje da poštuje onoga tko živi s nama i da se dobro osjeća", rekao je i zaključio da to nije politika baš svih na političkoj sceni.

Plenković: Odluka o Uljaniku mora biti najbolja za Hrvatsku

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako Vlada neće u petak donijeti odluku o Uljaniku, poručujući da odluka kada je budu donijeli mora biti ono što je najbolje za Hrvatsku.

"Neće se danas znati, imamo mi još dana", "u petak neće sto posto", istaknuo je premijer u odgovorima na pitanja novinara o najavama i ministra gospodarstva Darka Horvata kako će se ovih dana odnosno u petak znati hoće li Uljanik u restrukturiranje ili stečaj.

'Restrukturiranja Uljanika može koštati i do 1,4 mlrd. €'
'Restrukturiranja Uljanika može koštati i do 1,4 mlrd. €'

"To nisu odluke koje se donose preko koljena", rekao je Plenković na marginama obilježavanja 25. obljetnice suradnje i partnerstva između Republike Hrvatske i Svjetske banke. 

Premijer je poručio i kako nema problema između ministara financija i gospodarstva Zdravka Marića i Darka Horvata. "Ima samo vrlo obazriv, postupan i temeljit pristup rješavanju problema. Moramo donositi odluke koje su odgovorne prema hrvatskim poreznim obveznicima, odluke koje pružaju ruku kontinuiteta hrvatske brodogradnje", rekao je Plenković, dodajući kako se ne može nastaviti kao ranije, kada su se ogromne državne potpore i sredstva poreznih obveznika ulagala u brodogradilišta, koja su unatoč tome završavala u poteškoćama. 

Podsjetio je da je jučer održan informativni sastanak s koalicijskim partnerima, kako bi se čuo i njihov stav, a dodatne je kalkulacije troškova restrukturiranja i stečaja zatražio jer treba doći do brojki oko kojih se svi slažu.

"Kao akter koji je i lani prolazio kroz sanacijsko jamstvo, kada je tadašnja Uprava imala drugog strateškog partnera, kada smo gledali koliko taj plan restrukturiranja košta, tada su mi brojevi bili upola manji nego sada. Ako imate u godinu dana diskrepanciju procjene, a radi se o istoj kompaniji, od između 600 milijuna eura i 1,2 milijarde eura, onda je to nešto nad čime bi se bilo tko tko ima zrno zdravog razuma zapitao i krenuo malo provjeravati. I zato hoću da se to konsolidira", istaknuo je Plenković. 

Dodaje i kako nije isto kada dubinsko snimanje radi država, sama kompanija i netko tko je zainteresiran da bude strateški partner. "Zato moramo doći do brojeva oko kojih se svih slažemo i to je zadaća ministara", rekao je. 

Na pitanje je li spreman donijeti političku odluku ako se uspostavi da je restrukturiranje između 3 i 5 milijardi kuna skuplje od stečaja, rekao je da će se vidjeti.

Milijan Brkić: 'U slučaju Uljanik država je dala previše jamstva'
Milijan Brkić: 'U slučaju Uljanik država je dala previše jamstva'

"Vidjet ćemo. Donijet ćemo odluku onda kad budemo sigurni da nakon svega što ćemo isfiltrirati donosimo ono što je najbolje za Hrvatsku", rekao je.

Osvrnuvši se na mogućnost da država da jamstvo za kredit za međufinanciranje Uljanika, Plenković je rekao da je Vlada uspjela fiskalno konsolidirati zemlju, te da radi dobre poteze i ne troši više od onoga što treba.

Kako je dalje naveo, svako daljnje veliko izlaganje države defacto bi 'razmontiralo' proces u koji Vlada ulaže zadnje dvije i pol tri godine.

"Dakle, ako hoću da mi se smanjuje javni dug, da nastavim biti fiskalno konsolidiran, da po mogućnosti idem u proračunski suficit, nije mi svejedno da mi odjednom dođe milijarda ili više od milijarde eura koje negdje moramo financirati. Ne možemo ih naći iz džepa, nemamo ih trenutno zapisanih, morat ćemo se negdje zadužiti, a to onda mijenja situaciju. Međutim, nije to odjednom, to je nešto što bi išlo kroz proračunske godine, i zato hoću da sve precizno iskalkuliramo", napomenuo je.

Rekao je i kako Vlada neće donijeti odluku o konačnoj sudbini Uljanika u petak. "U petak neće sto posto, ne znam uopće odakle to", izjavio je.

Podsjetio je da je od siječnja 2018. sve plaće radnika u Uljaniku, 3. maju, njihovih kooperanata i savjetnika platila Vlada. "Tih 716 milijuna kuna ili 96 milijuna eura omogućilo je život kompaniji cijelu prošlu godinu. Ja apeliram na sve da smo pružili ruku, nije da nema solidarnosti Zagreba prema Puli i Rijeci zato što smo mi HDZ, a tamo su IDS i SDP. To nije točno. Mi smo se izložili, a kad se to potrošilo u šest mjeseci, onda smo i za srpanj i kolovoz našli plaću, onda smo isplatili i minimalne plaće", rekao je.

Napomenuo je i da u ovom trenutku, bez pokretanja stečaja nema zakonski instrument za isplate plaća. "Moram djelovati zakonito, imam odgovornost da donesem za hrvatsko gospodarstvo i brodogradilišta odgovorne odluke", rekao je.

Na novinarski upit hoće li DORH poduzeti nešto po pitanju velikih dugova Uljanika, Plenković je rekao da to treba pitati državnog odvjetnika. "Tu je državni odvjetnik pa ga to pitajte, ja mislim da i oni rade neki svoj posao", rekao je.

Ne očekuju se problemi s Pelješkim mostom

Na upit očekuje li probleme oko Pelješkog mosta zbog problema s pristupnim cestama, Plenković je rekao da ne očekuje.

 "Pelješki most će se izgraditi i bit će simbol prvih sedam godina našeg članstva u Europskoj uniji", istaknuo je.

Hrvatske ceste su 28. veljače donijele odluku da pristupnu cestu mostu Pelješac - dionicu Duboka - Sparagovići/Zaradeže, gradi grčka kompanija J&P Avax. No, austrijski Strabag i grčki Aktor žalili su se Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave na odluku o odabiru izvođača radova.

'Pelješki most završit ćemo za tri godine, dinamika je dobra'
'Pelješki most završit ćemo za tri godine, dinamika je dobra'

Predviđeni rok za izvođenje radova je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, a cijena odabrane ponude  J&P Avaxa iznosi 464,9 milijuna kuna bez PDV-a. Dionica na kojoj će se graditi pristupne ceste dugačka je 12 kilometara.  Referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova je 31. siječnja 2022. godine. Isti se odnosi na rok završetka radova na sve četiri faze opsežnog projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom.

Premijer je kazao je i da će početkom travnja biti zajedno s kineskim premijerom Li Keqiangom u Dubrovniku. "On dolazi u veliki bilateralni posjet i ogromni multilateralni sastanak. To slobodno možete prepoznati kao signal našeg međunarodnog položaja", izjavio je premijer. 

Počeli postavljati prvi od 24 pilota za novi Pelješki most
Počeli postavljati prvi od 24 pilota za novi Pelješki most

Dodao je da će 16 čelnika država središnje i istočne Europe i kineski premijer biti na summitu u Dubrovniku te kazao, izrazivši zadovoljstvo i što će tom prilikom obići i gradilište Pelješkog mosta, gdje će tada već većina pilota biti postavljena.

Hrvatska je od 10. do 12. travnja u Dubrovniku domaćin osmoga summita sastanka šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC), u sklopu kojega će se 12. travnja održati i ekonomski forum uz individualne sastanke kineskih i europskih tvrtki.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...