Obavijesti

News

Komentari 10

Od 4. studenog pa do kraja godine, žene rade besplatno

Od 4. studenog pa do kraja godine, žene rade besplatno
1

U Europskoj uniji, žene su u prosijeku plaćene 16 posto manje nego muškarci. To znači da u usporedbi s plaćama svojih muških kolega, žene rade dva mjeseca godišnje besplatno

VIDEO

Dan nejednakih plaća (Unequal Pay Day), simbolični je dan kada se za žene u Europskoj Uniji obilježava dan od kojeg do kraja godine rade besplatno. 

Žene u Europskoj uniji još uvijek zarađuju 16 posto manje od muškaraca. Ove se godine ipak se radi o malom poboljšanju s obzirom da je prošle godine razlika u plaći bila 16,2 posto. 

Ususret datumu obilježavanja nejednakih plaća, europski komisionari Franz Timmermans, Marianne Thyssen i Věra Jourová dali su zajednički izjavu: 

Prošlo je 60 godina od kako je načelo jednake plaće upisano u Europske ugovore, a žene diljem Europe još uvijek ne vide zakone koji odgovaraju stvarnosti u njihovom svakodnevnom životu. Europske žene još uvijek rade dva mjeseca besplatno u usporedbi s muškim kolegama, a napredak je prespor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako smo u posljednjih pet godina napravili određene korake u pravom smjeru, treba učiniti više i brže. Naši građani očekuju da ćemo učiniti bolje.

Devet od deset Europljana - žena i muškaraca - smatra da je neprihvatljivo da su žene za isti posao plaćene manje od muškaraca.

Znanje je moć, i samim tim, što više možemo poboljšati transparentnost oko osnovnih uzroka razlike u plaćama, to ćemo bolje moći nositi se s tim. Transparentnost plaća jako je važna. Možemo i moramo otkriti slučajeve diskriminacije plaća, a zaposlenici i kupci mogu izvući vlastite zaključke i poduzeti korake.

Zapravo, 64% Europljana izjasnilo se da se zalaže za objavu prosječnih plaća prema vrsti posla i spolu u njihovoj tvrtki.

Transparentnost plaćanja, u kombinaciji s drugim rješenjima, kao što je ravnopravna raspodjela briga i odgovornosti između žena i muškaraca - omogućena novom EU direktivom o roditeljskom i dopustu njegovatelja - pomoglo bi nam da se uhvatimo u koštac sa uzrocima razlike u plaćama među spolovima.

Stoga pozdravljamo najavu novoizabrane predsjednice von der Leyen za podnošenje mjera za uvođenje obvezujuće transparentnosti plaća u prvih 100 dana novog mandata.

Moramo se nastaviti boriti protiv razlike u plaćama među spolovima, za učinkovitiju radnu snagu i pravednije društvo. - poručili su u izjavi. 

Na razini EU poduzete su različite inicijative

Čimbenici koji stoje iza razlike u plaćama su višestruki: žene češće rade sa skraćenim radnim vremenom, suočavaju se sa staklenim plafonom poduzeća, rade u niže plaćenim sektorima ili često moraju preuzeti glavnu odgovornost za brigu o svojim obiteljima.

Jedan od načina rješavanja ovih faktora je poboljšati ravnotežu radnog i privatnog života radnika koji rade i njegovatelji. Komisija je u tu svrhu predložila prijedlog u travnju 2017., koji su Europski parlament i Vijeće usvojili u siječnju 2019. godine.

Razlike u plaćama ovise i o rodnim stereotipima i diskriminaciji. Relativna težina ovih uzroka ne može se znati bez veće transparentnosti plaća.

Na razini EU poduzete su različite inicijative tijekom posljednjih 5 godina Junckerove komisije.

Komisija je 2014. godine usvojila preporuku o jačanju načela jednake plaće muškaraca i žena kroz promicanje konkretnih mjera transparentnosti plaća, uključujući pravo na informiranje, reviziju plaćanja i izvještavanje o plaćanju uključivanje pitanja jednakih plaća u kolektivno pregovaranje.

Izvješće o provedbi preporuke za 2017. utvrdilo je nedovoljnu provedbu i učinkovitost mjera.

U studenom 2017. Komisija je pokrenula Akcijski plan EU-a za rješavanje razlike u plaći spolova. Akcijski plan uključuje holistički pristup i rješava sve različite uzroke razlike u plaćama među spolovima, uključujući unapređenje transparentnosti plaća.

Do sada je dodijeljeno 14,2 milijuna eura za projekte borbe protiv stereotipa, o profesionalnom usmjeravanju i izboru karijere, o ženama u odlučivanju i ravnoteži između radnog i privatnog života, o zatvaranju rodnih praznina tijekom života i o tome kako riješiti jaz u zaposlenosti, plaćama i mirovinama.

U 2018. godini Komisija je pokrenula ocjenu mjera jednakih plaća i trenutno privodi kraju evaluaciju.

Zaključci Vijeća EPSCO-a iz lipnja 2019. godine pozivaju Europsku komisiju da aktivno prati trenutnu evaluaciju.

Od siječnja do travnja 2019. Europska komisija provela je javno savjetovanje radi prikupljanja doprinosa širokog kruga dionika o funkcioniranju i primjeni EU zakona o jednakim plaćama.

Europska komisija sada radi na ocjeni načela „jednake plaće“, istaknutog kao jednog od rezultata u Akcijskom planu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji