Obavijesti

News

Komentari 104

Od Kineza do Kineza: Kako je Plenković uspio izgubiti kile...

Od Kineza do Kineza: Kako je Plenković uspio izgubiti kile...
1

Godinama smo slušali o stezanju remena građana, no premijer je svojim primjerom pokazao kako i političari mogu stegnuti remen te rastegnuti osmijeh...

VIDEO

U manje od pola godine premijer Andrej Plenković se dvaput susreo s kineskim kolegom Liom Keqiangom, no dok je kineski premijer dobio malo boje u licu, Plenković je vidno olakšao.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:57

Nasreću, nosio je isto odijelo sa svojim zaštitnim znakom, bedžom hrvatske zastave, jer da nije, Li Keqiang je mogao pomisliti da mu je neobičan zbog druge boje kravate.

Godinama smo slušali o stezanju remena građana, no premijer je svojim primjerom pokazao kako i političari mogu stegnuti remen te rastegnuti osmijeh.

Od kampanje za parlamentarne izbore nakon kojih Plenković preuzima vlast svjedočili smo njegovu “jojo” efektu. Dok se prije dvije godine predstavljao građanima, prevalio je 840 kilometara i skinuo deset kilograma. Na svojih 195 centimetara imao je 103 kilograma. Nakon što je zakoračio u Banske dvore, ili mu se otvorio apetit ili se samo manje kretao, jer ne samo da je povratio izgubljeno, nego se dodatno i popravio.

Dogurao je do 123 kilograma. Danas je opet desetak kila lakši i, kako je sam rekao, puno se bolje osjeća. Pokazujući spremnost da se obračuna s tanjurom možda ostavi i dojam na kineskog kolegu pa Kinezi ubuduće ulože u naše željeznice i ceste.

- Razgovarali smo o mogućnostima kineskih ulaganja u željezničku infrastrukturu, u luke... To je ono što je za Hrvatsku posebno važno. Mi smo razvili sjajnu cestovnu infrastrukturu, uložili smo puno u zračne luke, ali ono što nam slijedi je daljnja modernizacija željeznica - rekao je Plenković nakon susreta.

Ujedno je istaknuo da je plan do 2030. investirati tri milijarde eura u željezničku infrastrukturu. Hvalio je Plenković kolegi i radove na Pelješkome mostu koji podižu njegovi zemljaci. Danas je sudjelovao na forumu “Trade & Innovation” koji se u Šangaju održava u sklopu sajma China International Import Expo, a danas, za kraj posjeta Kini, čeka ga Hrvatsko-kineski gospodarski forum.

Koliko će ovo putovanje pomoći u jačanju odnosa Kine i Hrvatske tek ćemo vidjeti, no premijera po povratku čekaju stari problemi i održavanje dobre kilaže.

Hrvatska se ugurala na vlak na 'Kineskom putu svile'

Employees work at a production line of lithium ion batteries inside a factory in Dongguan

Kineski predsjednik Xi Jinping je, kako bi Kinu postavio u vrh svjetske ekonomije, prije pet godina pokrenuo projekt težak 900 milijardi dolara popularno zvan ‘Kineski put svile’. Gradnjom Pelješkog mosta i nadom da će Kinezi uložiti i u naše željeznice, Hrvatska je uspjela uskočiti u taj vlak na ‘Kineskom putu svile’. Projekt predviđa gradnju željezničke mreže, cesta, luka, mostova, plinovoda, naftovoda i ostalih kapitalnih projekata na tri kontinenta – Aziji, Europi i Africi. Prema računici njemačkog instituta Merics, za ovaj cilj su potrošili 25 milijardi dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...