Obavijesti

News

Komentari 34

Od leda i piljevine: 'Ide gradnja morskih plutajućih platformi'

Od leda i piljevine: 'Ide gradnja morskih plutajućih platformi'
1

Debeljak kaže da bi te platforme trebale biti otporne na valove i nevrijeme, potrese i tsunamije. Mogle bi poslužiti za gradnju prekomorskih autocesta i umjetnih otoka

VIDEO

Turbulentno je u splitskom Škveru posljednjih dana. Gazda Tomislav Debeljak tvrdi kako ga mediji blate, sindikalisti ruju pod njim, a on dovršava restrukturiranje, povremeno spava u samom Škveru, te sprema vrhunske projekte. 

Najavio je kako će pokrenuti gradnju morskih multifunkcionalnih platformi za zgrade, vjeteroelektrane i druga postrojenja sazdanih od leda i piljevine. 

Kaže kako se radi o jednostavnom projektu s izvrsnim ekonomsko-tehnološkim karakteristikama koji još nije komercijaliziran, a on ga je patentirao. 

Stoga, škverski inžinjeri razvijaju plutajuće platforme od leda slatke vode i termoizolirane s industrijskim stiroporom. Trebale bi biti otporne na valove i nevrijeme, potrese i tsunamije. Debeljak smatra kako bi mogle poslužiti za gradnju prekomorskih autocesta i umjetnih otoka.  

- Na ideju sam došao na putu do aerodroma iz jednog Njemačkog brodogradilišta u kojem se rade off sfore objekti i ulaže u razvoj i proizvodnju platformi i objekata na moru i oceanima. Shvatio sam realnost i ekonomičnost gotovo odmah, jer sam napamet znao svojstva izolacijskih materijala, toplinskih pumpi i gustoće leda i ostalih potrebnih detalja. Fasciniralo me kad sam izračunao koliko mala energija je potrebna da bi se održavala temperatura leda. Za platformu površine nogometnog igrališta u Jadranskom moru potrošnja energije tokom godine s prosječnom  temperaturom od 30'C iznosi ispod 10kW. To je zanemarivo u odnosu na površinu, tj. 17,5kWh/m2 na godinu ili košta 1€ po četvornom metru godišnje - predočio je Debeljak na Facebook stranici Škveranka

Prva platforma trebala bi biti izgrađena za 6-9 mjeseci, a Debeljak tvrdi da neće osjetiti Brodosplitovu proizvodnju brodova, već je ojačati. Te bi se ledene plutajuće platforme gradile na čeličnim konstrukcijama iz škverskih pogona. 

'Neka pošteni liječnici prijave kolege koji lažiraju bolovanja'

U međuvremenu 157 liječnika iz Splita, Trogira i Omiša zamoljeno je da dok traju otkazni rokovi, ne otvaraju radnicima bolovanje, jer bi se tako izbjegle kontrole. 

-  Realnost je da se u tim slučajevima javlja čak i preko pola lažnih bolovanja, pa pozivam one doktore koji su pošteni da dignu glas protiv kolega koji lažiraju bolovanja, jer njih time blate. Dakle, odmah smo napomenuli da ćemo sukladno zakonu dati provjeru bolovanja, te ukoliko bi se razotkrilo lažiranje, radnik će izgubiti mnogo više - otpremninu i dobiti otkaz ugovora bez naknade. Uz to kad je radnik na čekanju onda je kući i nema potrebe otvarati bolovanje, jer i tako doma na čekanju dobija veću plaću nego na bolovanju - dometnuo je Debeljak na Facebooku. 

'DIV je uplatio 20 milijuna na račun Brodosplita'

Kaže kako je njegova DIV grupacija prošli tjedan uplatila 20 milijuna za dokapitalizaciju Škvera. Potpisana je gradnja pet jedrenjaka, a kreću i projekti s gradnjama vjetroektrana. 

Uredio si sobu u škveru da uštedi na hotelima

Debeljak je i sebi uredio sobicu u Škveru da uštedi na hotelima. 

- Ne želim trošiti novac u hotelima ili vanjskim stanovima, nego sam uredio sobicu od 10m2 sa kupaonicom od 4-5m2, jer vjerojatno mi nitko neće zamjeriti da se mogu i istuširati i oprati u njoj. Navedeno će Brodosplitu u odnosu na trošak hotela ili slično napraviti uštedu od barem 50.000 kuna godišnje, a uštedjeti na vremenu puta i bolje efikasnosti mene u Škveru u nemjerljivim vrijednostima. Koliko god vam zvučalo kontroverzno, ali i DIV sam dizao spavajući u tvornici, i radeći po 20 sati dnevno, te u tvornicama u Svrljigu i Kninu imamo svoje sobe za spavanje - napisao je Debeljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca