Obavijesti

News

Komentari 135

Od najbogatije do najizoliranije države: Mogu umrijeti od gladi

Od najbogatije do najizoliranije države: Mogu umrijeti od gladi
7

Trgovinski izvori predviđaju da će se Katar vjerojatno okrenuti drugim izvorima hrane u Aziji, možda Iranu, zemlji šijitskog islama, glavnom rivalu država Perzijskog zaljeva

VIDEO

Katar je praktički preko noći postao najizoliranija država na svijetu odmah iza Sjeverne Koreje. Najbliži susjedi i dojučerašnji saveznici poput Saudijske Arabije i Bahreina su im okrenuli leđa i prekinuli sve diplomatske veze.

Katar je, inače, među najvećim izvoznicima prirodnog plina na svijetu, ali sada su se našli u neobranom grožđu.

Imaju samo jedan granični prijelaz i to sa Saudijskom Arabijom koja ih sada pokušava izolirati. Njihovi zrakoplovi Qatar Airwaysa moraju prelaziti zračne prostore susjeda i samo je pitanje vremena kad će im to zabraniti budući da su regionalne aviokompanije Etihad, Emirates i druge obustavile letove prema Kataru.

Qatar. Diplomacy. Blockus

Ostaje im morski put, ali ni to im ne jamči da će uspjeti uvesti dovoljne količine potrepština, u prvom redu hrane. Izolirani na svom pustinjskom poluotoku, Katar bi doslovno mogao umrijeti od gladi odluče li tako njihovi susjedi.

Police nekih trgovina u Dohi već su prazne jer su stanovnici navalili na kupnju namirnica kako bi stvorili zalihe. 

- Ljudi su utrčali u trgovinu, grabili hranu, pogotovo onu uvoznu. To je kaos! Ništa takvo prije nisam vidjela, rekla je Eva Tobaiji koja živi u Dohi. 

Hranu mogu uvoziti iz Irana

Trgovinski izvori predviđaju da će se Katar vjerojatno okrenuti drugim izvorima hrane u Aziji, možda Iranu, zemlji šijitskog islama, glavnom rivalu država Perzijskog zaljeva, koji je, prema nekim ocjenama, prava meta cijele operacije, a česta je meta Trumpovih kritika. 

- Teheran može izvesti hranu Kataru morskim putem i ona može stići za 12 sati, rekao je Reza Nourani, predsjednik Iranskog saveza izvoznika prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

Katar je prvi svjetski proizvođač i izvoznik ukapljenog plina i raspolaže trećim najvećim zalihama, a golemim bogatstvom nafte i plina (prihod per capita je među najvišima u svijetu s 138.480 dolara za 2015.) stjecao je velike udjele ulaganjima na Zapadu.

Tako, među ostalim, Katar posjeduje 17 posto kapitala Volkswagena, 10 posto Empire State Buildinga u New Yorku. Uložio je 40 milijarda funti (46 milijarda eura) u Veliku Britaniju zadnjih godina, a od 20117. u francuski NK Paris Saint-Germain i televiziju beIN sport France.

Što će biti sa SP-om?

Počeo je graditi faraonsku infrastrukturu za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022., vrijednu 200 milijarda dolara, no dodjela domaćinstva toj zemlji izazvala je sumnje i antikorupcijske istrage u FIFA-i.

Na domaćem planu organizacije za ljudska prava oštro kritiziraju Katar zbog nedostojnih uvjeta rada za strane radnike.

Optužuju ih za podršku teroristima

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u ponedjeljak su zaredom objavili prekid diplomatskih i drugih veza s Katarom koji optužuju za "potporu terorizmu", napose mrežama Al Kaidi, džihadističkoj skupini Islamskoj državi (IS) i Muslimanskom bratstvu.

Ovaj diplomatski potres uslijedio je dva tjedna nakon posjeta Trumpa Saudijskoj Arabiji gdje je pozvao muslimanske zemlje da se obračunaju s vjerskim ekstremizmom.

Katar, koji optužbe odbacuje kao lažne izgovore za pokušaj da ga se izolira, u prošlosti je već bio optuživan da financira militante, kao i Saudijska Arabija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag