Obavijesti

News

Komentari 41

Od novog virusa umrlo već 25 ljudi, 32 milijuna u karanteni

Od novog virusa umrlo već 25 ljudi, 32 milijuna  u karanteni
3

Kineska provincija Hubei, u kojoj se virus i pojavio, zatražila je veću financijsku pomoć od državnih vlasti. Zasad je u 10 gradova provincije Hubei suspendiran javni transport

VIDEO

Broj zaraženih novim tipom koronavirusa u središnjoj Kini popeo se na 830, a umrlo je 25, objavili su u petak ujutro državni kineski mediji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Padanje zbog korona virusa 01:24

Istodobno, kineska provincija Hubei, u kojoj se virus i pojavio, zatražila je veću financijsku pomoć od državnih vlasti. Grad Wuhan ubrzao je gradnju novog stadionara s tisuću kreveta za oboljele, mobilizirajući mehanizaciju od strane privatnika.

Kako javlja AFP, Kina je sada u transportnu blokadu stavila i deveti grad te je praktično u karanteni čak 32 milijuna ljudi. Radi se o gradu Jingzhou.

Uz gradove, blokiran je i šangajski Disneyland.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Wuhan - grad duhova 01:08

Novi virus pripada skupini virusa koji je uzrokovao SARS, bolest od koje je prije 17 godina umrlo 800 ljudi širom svijeta, a također se počela širiti iz Kine.

Moguće je da dođe i u Hrvatsku

Investigations on coronavirus at the Charité Berlin

U Hrvatskoj je, kao i drugdje, moguće da se pojavi koronavirus, kaže epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prim. dr. Goranka Petrović.

- Građani ne trebaju paničariti od moguće zaraze niti pandemije. Naravno, ako je netko unatrag 14 dana boravio u zahvaćenom području u Kini ili bio u kontaktu s oboljelima u drugim zemljama, trebaju se javiti svojem liječniku ako razviju simptome. Najbolje je prvo javiti se telefonski radi dogovora i daljnjih uputa - kaže epidemiologinja.

'Moguće je da koronavirus dođe u Hrvatsku, pazite na zdravlje'
'Moguće je da koronavirus dođe u Hrvatsku, pazite na zdravlje'

Dodaje kako se prema postojećim podacima novi koronavirus ne prenosi tako lako s čovjeka na čovjeka, iako je takav prijenos potvrđen kod bliskih kontakata oboljelih i liječnika. Ističe kako su koronavirusi velika skupina virusa, od kojih njih sedam mogu zaraziti ljude i uzrokovati bolest u ljudi. Među njima su i SARS te MERS Coronavirus, koji su u proteklom razdoblju već unijeli dosta straha, zbog teških komplikacija koje ih prate.

- Novi virus pripada istoj skupini Betacoronavirusa, ali njegov stupanj zaraznosti još nisu potpuno poznati s obzirom da je tek otkriven. Najčešći koronavirusi uglavnom izazivaju simptome prehlade, blažih infekcija gornjih dišnih puteva i gripe, a u nekim slučajevima su moguće i probavne tegove - dodaje Petrović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...