Obavijesti

News

Komentari 18

Od petardi umrlo dvoje ljudi, skoro 300 teško ozlijeđeno

Od petardi umrlo dvoje ljudi, skoro 300 teško ozlijeđeno
1

U Italiji su slavlja rezultirala smrću muškarca, prve žrtva nakon šest godina, a 204 osobe su ozlijeđene, od kojih 11 teško u eksplozijama petardi, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova

VIDEO

Jedan čovjek poginuo je u Italiji, jedan u Francuskoj, brojni su ozlijeđeni petardama čiju zabranu zahtijevaju aktivisti, a Nijemce je potresla smrt 30 majmuna u zoološkom vrtu u požaru izazvanom uporabom letećih lampiona. 

Italija

U Italiji su slavlja rezultirala smrću muškarca, prve žrtva nakon šest godina, a 204 osobe su ozlijeđene, od kojih 11 teško u eksplozijama petardi, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Muškarcu petarda pukla u ruci: Ozlijedio je lice, ruke, ramena...
Muškarcu petarda pukla u ruci: Ozlijedio je lice, ruke, ramena...

Dvadesetsedmogodišnjak podlegao je ozljedama u mjestu Ascoli Piceno u regiji Marche pošto je pao s pokosa visokog stotinjak metara u pokušaju da ugasi požar izazvan vatrometom.

On je prva žrtva od 2013. kada su dvije osobe poginule zbog uporabe pirotehnike. 

Grad Rim s tri milijuna stanovnika potpuno je zabranio uporabu petardi, ali unatoč tomu gorjele su kante za smeće zbog eksplozija petarda i vatrometa u nekoliko četvrti. 

Ministarstvo unutarnjih poslova zaplijenilo je brojna nedopuštena sredstva, među kojima 1415 komada vatrenog oružja, 103.000 komada streljiva, 682 kg praha i više od 73.000 nezakonitih naprava. 

Francuska

U Francuskoj je muškarac poginuo, a 50 osoba ozlijeđeno je u eksplozijama petarda na Silvestrovo.

Žrtva je tridesetgodišnji muškarac poginuo u Haguenauu na sjeveroistoku od posljedica eksplozije naprave tipa "mine", objavila je prefektura Donje Rajne.

Među 50 ozlijeđenih, uglavnom na rukama i očima, 20 je maloljetnih osoba, a najmlađoj je samo četiri godine, objavila je policija.

U pokrajini Alsace Nova godina se slavi uz mnogo petardi koje se kupuju u Njemačkoj gdje je zakon o uporabi pirotehničkih sredstava liberalniji. 

Njemačka

Međutim, više od 50 posto Nijemaca izjasnilo se za zabranu petarda u novogodišnjoj noći, prema anketi objavljenoj prije Silvestrova.

Organizacije za zaštitu okoliša već godinama apeliraju na građane da se suzdrže od kupovine pirotehničkih proizvoda zbog velike količine štetnih mikročestica, a na samu Novu godinu polemika je zadobila nov zamah nakon smrti 30 majmuna u požaru u zoološkom vrtu Krefeld u Sjevernoj Rajni Vestfaliji.

Požar izbio u zoološkom vrtu: Uginulo najmanje 30 majmuna
Požar izbio u zoološkom vrtu: Uginulo najmanje 30 majmuna

Mnogo je ljudi u srijedu, a mnogi od njih u suzama, donosilo plišane igračke pred zoološki vrt postavljajući ih ispod natpisa "Zašto?" ili "Mrtvi zbog Novogodišnjeg hira", prenosi agencija dpa.

Taj zoo s oko 1.000 životinja privuće svake godine više od 400.000 posjetitelja.

Prema prvim elementima istrage požar su izazvale leteće kineske lanterne, iako su u toj regiji zabranjene od 2009. godine.

Tri takve lanterne s najboljim željama ispisanima rukom pronađene su u ruševinama nastambe za majmune. Policija je otvorila istragu i nada se da će utvrditi odakle su lansirane. 

Njemačka udruga za zaštitu životinja odmah je zatražila zabranu vatrometa u blizini zooa i životinjskih farmi. 

- Požar je užasan dokaz dramatičnih posljedica po životinje, a koje su moguće zbog nekontroliranih proslava - objavila je udruga. 

Samo u Berlinu hitne službe zabilježile su 22 ozljede zadobivene na rukama od uporabe pirotehnike, od kojih su dvije završile amputacijama.

Meteorološke službe u novogodišnjoj noći bilježe najviši stupanj zagađenja mikročesticama. Vatrometi na Silvestrovo oslobađaju 5.000 tona štetnih mikročestica, a to je otprilike kao dva mjeseca onečišćenja izazvanog cestovnim prometom, napominje savezna agencija za okoliš UBA. 

Pogledajte kako pas proživljava pucanje tijekom Nove godine
Pogledajte kako pas proživljava pucanje tijekom Nove godine

Te su mikročestice štetne za ljudsko i životinjsko zdravlje i brojni njemački gradovi su već uveli zabranu ili ograničenja upotrebe petardi.

Prošle godine je u Njemačkoj prodano petardi i pirotehnike u vrijednosti od 133 milijuna eura.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag