Obavijesti

News

Komentari 41

Od rođenja je na dijalizi: Ivan s maminim bubregom ide doma

Od rođenja je na dijalizi: Ivan s maminim bubregom ide doma
1

Ivan uz bolest bubrega ima i bolest mekanih kostiju, zbog koje je do sada 15 puta bio podvrgnut raznim operacijama. Zbog te bolesti dječak se samostalno teško kreće

VIDEO

Sretan sam što mi mama neće više morati davati dijalizu i što ću uskoro izaći iz bolnice i otići kući. Jedva čekam da se poigram s bratom i da vidim bake i djedove. Zaželio sam se doma - rekao je Ivan Sabol (8).

Dječak s čakovečkog područja leži na Pedijatrijskoj klinici u Padovi, gdje mu je u utorak presađen mamin bubreg. Majka Kristina Sabol (30) je nakon uspješne transplantacije bubrega u petak napustila bolnicu. Sada zajedno sa suprugom Draženom (47) svaki slobodan trenutak provode uz sinov krevet.

Hrabra majka govori kako je presretna što je Ivanov organizam prihvatio njezin bubreg i sada sve ide u najboljem smjeru. Početkom idućeg mjeseca, otac će se vratiti u Hrvatsku u obiteljsku kuću u naselju Palovec na širem čakovečkom području. Majka će ostati u unajmljenoj garsonijeri koja se nalazi 200-tinjak metara od Pedijatrijske klinike gdje bi Ivan trebao ostati još osam tjedana, te će vrijeme provoditi uz svog starijeg sina.

- Ne mogu opisati riječima koliko sam sretna što je transplatacija bubrega uspjela, jer će napokon Ivanov život biti kud i kamo lakši – govori nam presretna majka glasom koji potvrđuje svu sreću i radost pozitivnim ishodom koji je sinkronizirano izveden u dvije klinike. Ivan još uvijek ima kateter i od sada normalno mokri. Kateter će mu kroz koji dan biti izvađen, pojasnio nam je otac Dražen. Da će majka biti davatelj potvrđeno je prije gotovo godinu dana nakon brojnih testiranja.

Od rođenja zbog zatajenja bubrega Ivan je na dijalizi, koju je zadnjih godina četiri puta dnevno obavljala majka Kristina u obiteljskoj kući, jer Ivan uz bolest bubrega ima i bolest mekanih kostiju, zbog koje je do sada 15 puta bio podvrgnut raznim operacijama. Zbog te bolesti dječak se samostalno teško kreće, ali će se napokon riješiti teških muka kojima je svakodnevno bio izložen po dva sata koliko je trajala dijaliza. Naravno nakon toga mu je još satima bilo mučno. No, obitelj je sretna što je tomu napokon došao kraj.

Zbog bolesti Ivan nije redovito pohađao nastavu u školi, već o svemu vodi skrb majka Kristina, koja ima status majke njegovateljice. Obitelj s nestrpljenjem čeka povratak u rodni Palovec, gdje ih s neskrivenom radošću čekaju djedovi i bake, ali i Ivanov šest godina mlađi brat Leo, koji je na sreću sasvim zdrav. Ivan je bio redoviti pacijent zagrebačkih klinika, pogotovo prvih godinu dana otkako se rodio. Tada je u bolnici doslovno živio. Ubod igle i liječnička bijela kuta postali su mu gotovo normalni i više ih se ni najmanje ne boji. Njegovi roditelji, djedovi, bake i prabaka vjeruju da su mučnine nakon dijalize Ivanova prošlost. Ivanovi roditelji zahvaljuju se svima koji su im pomagali u dok su se borili sa sinovom teškom bolesti, kao i liječnicima koji su omogućili da majka, nakon života, sinu daruje i bubreg.     

Policajac trčao maratone i skupio 7000 kuna za Ivana     

Međimurski policajac Kristijan Srpak otrčao je maraton kako bi prikupio novac za liječenje malog Ivana. I sam je imao zdravstvenih problema s koljenom koje je pet puta operirao.

- Na jednoj kavi poduzetnik Zlatko Đurkin rekao mi je da će platiti 100 kuna za svaki pretrčani kilometar ukoliko pronađem nekoga kome bi se taj novac darovao. Prijatelji su mi javili za maloga Ivana i počeo sam trčati za njega. Počeo sam od polumaratona u Varaždinu i Zagrebu do još nekih utrka od 10 i sedam kilometara. Istrčao sam zasad 70 kilometara i skupio 7000 kuna - rekao je policijac velikog srca.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca