Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Od siječnja 2008. g. rokovi zastare dvostruko dulji

None Foto: Igor Kralj

Novi Zakon o prekršajima kaže da za prekršaje s kaznama do 2000 kuna više se neće trebati ići na sud, a prekršaj pada u zastaru nakon 4 godine

Posljednjim zakonskim izmjenama Zakona o prekršajima iz 2002. godine prekršajni je postupak postao dugotrajan. Na sve se moglo žaliti. Visoki prekršajni sud zbog toga je presude donosio u samo 50 posto slučajeva. Ostatak je završavao u zastarama.
To su, naravno, masovno koristili svi koji su, posebno od policije, dobivali prekršajne kazne. Novi Zakon, koji stupa na snagu s prvim danom 2008. godine, u mnogočemu će neke stvari promijeniti.
Prometni su prekršitelji odugovlačili postupke kako bi nastupila zastara. Kako je ona nastupala već nakon dvije godine, prekršitelji su se olako izvlačili. No od sada prekršaj pada u zastaru tek nakon četiri godine, pa će ipak teže biti toliko dugo odugovlačiti postupak. Osim toga, za prekršaje s novčanom kaznom do 2000 kuna izdavat će se obavezni prekršajni nalog, bez odlaska na sud. Na njega će se moći žaliti, ali će o žalbi odlučivati jedan sudac na Prekršajnom sudu, a ne kao do sada tri suca na Visokom prekršajnom sudu. Dakle, o obaveznom prekršajnom nalogu odlučivat će prvostupanjski sud. Njegova odluka bit će pravomoćna, čime će postupak biti okončan. Time će se, predviđaju pravni stručnjaci, Visoki prekršajni sud rasteretiti za čak 50 posto.
Naplata prometnih prekršaja na licu mjesta također se povećava s 500 na 1000 kuna. Ukoliko kaznu odmah platite, bez da se žalite, nećete biti upisani u prekršajnu evidenciju. Time, zapravo, država želi motivirati naplatu i brže punjenje blagajne.
Za najteže prometne prekršaje i za recidiviste predviđena je novčana kazna i do 50.000 kuna.

Komentari (4)
  • Pa ovo je prava policijska država. Gdje su ona vremena kad smo živjeli u mraku i tko nam ih uze?

    29. 12. 2007,   20:50
  • Ovo je samo još jedan način da se naplate izbori! Puno milijuna je potrošeno i puno je novca završilo tko zna kome u džepove! Sad to treba naplatiti od jadnog naroda i od sirotinje! Ovo je suvremeni feudalizam, a mi smo kmetovi koji rade za svoje feudaliste, i nemaju nikakva prava!

    30. 12. 2007,   10:44
  • ko da če to netko plaćati , nemam novaca malo žalbe malo zatvora u kojem nema mjesta i to je to .

    30. 12. 2007,   11:20