Obavijesti

News

Komentari 22

Od skitnice do policajca: 'Arsen je dobio novi život i karijeru...'

Od skitnice do policajca: 'Arsen je dobio novi život i karijeru...'
2

Naime, od listopada 2017. MUP više ne nabavlja samo vojne pse iz Satnije za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević”. Mogu ih uzeti i od građana te napuštene iz skloništa za životinje

VIDEO

On je pametan, brz i vuče ‘kao bik’. Teži 35 kilograma i obožava lopticu. Kad je nema, ako ga zamolite, donijet će vam čak i otpali list s drveta. On je pas skitnica Arsen i dobio je priliku postati policijski pas.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:49

Od skitnice do policajca: Pas Arsen dobio je priliku postati službeni pas za detekciju droga Reporter: Bogdan Blotnej

Objavljuje 24sata u 17. travnja 2018

Iako su mu službeno dali ime As, drugo ime dali su mu radnici skloništa za životinje Lič kod Fužina. Nepoznat čovjek zavezao im ga je za ogradu prije mjesec dana. Bio je teško pothranjen i uplašen.

- Kad je došao, sva rebra su mu se mogla prebrojiti, što je bilo strašno - rekli su radnici skloništa. Otkrili su da je star oko dvije i pol godine i da obožava lopticu. S obzirom na to da su počeli surađivati s policijskim Centrom za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, proveli su test i otkrili da bi mogao dobiti novi život i karijeru.

- U Liču smo bili prije mjesec dana i pregledavali potencijalne kandidate. Tad nijedan pas nije prošao test. No Arsen nas je zainteresirao i od prošle srijede nalazi se na Policijskoj akademiji - rekao je voditelj centra Berislav Lankaš. Prošao je veterinarski pregled te je potpuno zdrav. No mora izdržati još 30 dana, u kojim će pratiti njegovo ponašanje te hoće li se naviknuti na ljude i život u boksu.

- Zasad je izvrstan. Ako prođe, postat će pas za detekciju droga ili eksploziva - kazao je Lankaš. Dobije li priliku, Arsen i njegov vodič morat će na obuku dugu šest mjeseci. Nakon toga slijedi završni ispit i značka. Ovisno što bude naučio raditi, dobit će posao u jednoj od policijskih uprava.

Inače, Arsen je treći pas iz skloništa koji je završio na Akademiji. Prvi je stigao pas u tipu ovčara Fritz iz Dumovca, a drugi u tipu Jack Russell terijera imena Snoopy iz Velike Gorice. Zbog tog drugog morali su nadograditi boks koji je inače predviđen za puno veće pse. 

Kako su pojasnili u Centru, policajaca za posao vodiča imaju dovoljno, a uvijek je pitanje koliko će pasa moći uopće krenuti na obuku. Uvijek ih pregledava višečlana komisija koja provodi i jednostavne testove. Prvo gledaju kako se ponaša u zatvorenom prostoru, penje li se na stolce ili stol te je li znatiželjan. Osim toga, vode ga po stepenicama i različitim terenima.

Službeni pas ne smije imati straha. Iako s njima stalno vježbaju, psi moraju moći normalno funkcionirati dok se voze tramvajem, u vlaku, autobusu ili pak na brodu, a opet moraju moći raditi svoj posao. Uvijek ih treniraju uz pozitivnu motivaciju koju im predstavlja najdraža igračka. Tako psi zapravo ne rade, nego se igraju.

Radni vijek psa je oko sedam godina, no uvijek postoje iznimke ako se recimo pas ozlijedi ili ako je u tako dobroj formi da može i dalje nastaviti raditi. Kad ode u mirovinu, obično ga udomljava njegov vodič. Hranu mu plaća policija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.