Obavijesti

News

Komentari 34

Odaje ih disanje: Sondama love ilegalce koji se kriju u kamionu

Odaje ih disanje: Sondama love ilegalce koji se kriju u kamionu
5

Granični policajci sprečavaju ilegalne ulaske u Hrvatsku, krijumčarenje droge, cigareta, oružja. Na graničnom prijelazu kod Sl. Broda osim što kontroliraju vozila, profiliraju ljude prema ponašanju

VIDEO

Prije nekoliko godina jedna žena je došla na granični prijelaz. Nosila je veliku jaknu, što je bilo neuobičajeno. Granični policajac posumnjao je na krijumčarenje pa su je djelatnice carine pregledale.

Otkrile su da se žena oblijepila kutijama cigareta te ih je pokušala prokrijumčariti, kazala je Kata Nujić, glasnogovornica PU brodsko-posavske. To je samo jedan od slučajeva s kojima se gotovo svakodnevno susreću hrvatski carinici i granični policajci.

Granica s Bosnom i Hercegovinom je najduža granica RH. Duga je 1011,4 kilometra. S obzirom na dužinu granice i konfiguraciju terena koji kontroliraju, granični policajci imaju pune ruke posla.

Kroz GP Slavonski Brod u prvih devet mjesec ove godine prošlo je 5,831.506 putnika i 1,581.204 vozila. S obzirom na količinu prometa, policajcima posao zna biti i stresan. Kad se stvore gužve na graničnom prijelazu, policajci moraju odgovoriti izazovu brzini protoka putnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kad očekujemo gužve na prijelazu, tad se organiziramo tako da se stres svede na minimum - kažu nam policajci. Krijumčari znaju koristiti velike gužve na prijelazu.

- Pokušavaju prokrijumčariti robu u krovu, vratima, kotačima vozila te drugim preinakama, no kako imamo specijalističku opremu, lako ih otkrijemo - rekla je Zrinka Katavić, pomoćnica načelnika PGP-a Slavonski Brod.

Nema skrivanja: Sondom otkrivaju ilegalce koji se švercaju u prikolicama

Prostor koji policajci ove postaje kontroliraju proteže se 67,6 km duž rijeke Save te seže oko 5 kilometara u dubinu područne postaje.

U svom radu koriste specijalnu opremu kojom otkrivaju nedopuštene radnje.

- Za otkrivanje ilegalaca u zatvorenoj prikolici kamiona carinskom plombom koristimo sondu koja očitava razinu ugljičnog dioksida (CO2) u unutrašnjosti prikolice. Pomaknemo malo ceradu koja pokriva prikolicu, gurnemo sondu i očitamo CO2 koji čovjek izdiše  - kazao je Milan Budimir, načelnik Postaje granične policije Slavonski Brod. Dodaje da im je u radu važan faktor suradnja s ostalim službama poput carine, inspekcije, ali i s kolegama iz susjedne BiH.

Graničnoj policiji puno pomaže specijalistička oprema, ali prije svega profiliraju ljude po izgledu, ponašanju...

Graničnoj policiji u otkrivanju eksploziva i droga pomažu i službeni psi kojima raspolaže policijska uprava. Što se tiče zaštite granice, policajci patroliraju u automobilima, čamcima, ali i na motociklima, tako da kriminalci imaju vrlo male šanse nešto prošvercati. Ilegalni migranti se nisu pojavljivali na graničnom prijelazu Slavonski Brod Policajci su s njima imali kontakt u prihvatno-tranzitnom centru za izbjeglice, koji je ove godine zatvoren. A njihovi kolege imaju pune ruke posla na granici sa Srbijom, gdje ilegalce otkrivaju termovizijskim kamerama. Termoviziju posjeduju i policajci na GP-u Slavonski Brod te im je lako otkriti ljude, koje primijete na udaljenosti od 3,5 kilometara.

Kad smo ih posjetili prije nekoliko dana te vidjeli njihovu spremnost i rad, nismo vidjeli ilegalce nego ptice koje su se sakrile u grmlje na rijeci Savi.

Od značajnijih zapljena na GP-u Slavonski Brod policajci su zaplijenili 6765 grama marihuane koju su krijumčari prevezli preko Save pa su policajci koji patroliraju plovilima spriječili, a u drugom slučaju otkrili su 3740 cigareta. Također imali su situacije u kojima ilegalac šeta uz kamion koji dolazi na granicu te se skriva. Kako se vozilo kreće, tako se kretao i on. No policajci takve pokušaje ulaska u Hrvatsku su policajci spriječili.

Trenutačno se na graničnom prijelazu obavlja rekonstrukcija i dogradnja, te će samim time prijelaz biti opremljen rendgenom i videonadzorom. Na graničnom prijelazu policajci rade 24 sata u smjenama. No rotiraju se u smjeni kako bi se spriječila moguća koruptivna radnja. Uskoro useljavaju i u novu zgradu koja se nalazi nedaleko od graničnog prijelaza, koja će biti opremljena suvremenom opremom, a financirana je iz EU fondova.

Ta zgrada te novi granični prijelaz koji se gradi zbog ulaska Hrvatske u schengenski prostor uvelike će pridonijeti kvaliteti rada graničnih policajaca koji čuvaju državnu granicu.     

Težak teren prolaze džipovima,a na rijeci Savi patroliraju brzim čamcima

Granični policajci u Slavonskom Brodu, bez obzira na to pada li kiša ili snijeg, 24 sata na dan su na terenu. Patroliraju duž Save u plovilima, a na kopnu po teškom terenu idu džipovima. Koriste i motocikle, tako da krijumčari imaju vrlo male šanse prošvercati ljude, cigarete, drogu te ostalu robu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.