Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Odakle dolaze najbolji ručno proizvedeni zagorski mlinci?

None Foto: Slaven Jandjel 7

Kakav je blagdanski ili obiteljski ručak bez mlinaca? U Zagorju će vam reći - nikakav!

To jednostavno, a nama tradicionalno jelo, zaštitila je Europska unija, a iako nose ime 'zagorski', omiljeni su diljem Hrvatske. Već četiri generacije, obitelj Gorički ručno pravi prave, domaće zagorske mlince, od samo četiri sastojka: brašna, vode, malo soli i puno ljubavi. 

Foto: Slaven Jandjel

"Ja sam kći mlinara, udala sam se za mlinarevog sina i mi vam bez mlinaca nemremo ni živjeti", kaže s osmijehom Mirjana Gorički pokazujući obiteljski Mlin u Jertovcu. Mlinci obitelji Gorički nemaju baš nikakvih aditiva, a prave se ručno, i zato je iznimno važan onaj četvrti sastojak. Potrebna je prava vještina za razvući tijesto na ogromne, tanke plahte koje se zatim režu na manje komade i suše na posebnim pećima. Mlinci se zatim peku točno određeno vrijeme kako bi bili savršeno hrskavi, a kad se ohlade, brzo se pakiraju i voze u SPAR gdje vas čekaju svježi i spremni za obiteljski ručak. 

Foto: Slaven Jandjel

Izuzev europske zaštićene oznake europskog porijekla koja jamči autentičnost proizvoda, za svoje domaće zagorske mlince, obitelj Gorički dobila je i Znak te Uvjerenje tradicionalnog i umjetničkog obrta. Mlinci su pakirani u vrećice od 500 grama, a rok trajanja im je čak 365 dana uz uvjet da se čuvaju na tamnom i suhom mjestu. Da svakodnevno stignu u SPAR i INTERSPAR trgovine brine desetak članova proširene obitelji Gorički, pa se u pravom smislu riječi radi o obiteljskom poslu. 

"Baka dva puta tjedno napravi mlince i svaki put kad ih pojedem dobijem pet u školi iz matematike", kaže jedan od najmlađih članova obitelji Gorički, dok drugi dodaje da su bakini mlinci za njega - raj! A bakin 'tajni' recept za mlince glasi: izlomiti ih i preliti kipućom vodom. Nakon što ih ocijedite, stavite ih na mast od pečenja, a možete ih i malo zapeći.

Foto: Slaven Jandjel

I za kraj, ono najvažnije:

"Mlince je najbolje jesti kad ste okružen ljudima koje volite", zaključuje Ivana Gorički, Mirjanina snaha.

Osim domaćih mlinaca iz Mlina obitelji Gorički, trgovine SPAR i INTERSPAR nude široku ponudu hrvatskih proizvoda. Kampanjom „Da, domaće je!“ SPAR Hrvatska naglašava važnost poticanja kupovine hrvatskih proizvoda i potvrđuje svoju posvećenost promicanju domaće kvalitete.

Više o domaćim mlincima obitelji Gorički doznajte u videu koji je o njima snimio Robert Knjaz. 

Tema: Promo sadržaj