Obavijesti

News

Komentari 61

Odakle sada sijeda vlas kraj ruke ubijene Jasmine Dominić?

Odakle sada sijeda vlas kraj ruke ubijene Jasmine Dominić?
4

Jasmina Dominić ubijena je s pet do šest udaraca u glavu tupotvrdim predmetom koji nije pronađen, utvrdili su nakon obdukcije. Tužiteljstvo smatra da je to bilo 2000. kad je Jasmina imala 23 godine

VIDEO

Ne želim svjedočiti, kratko je rekao Ivan Srnec sucu Tomislavu Brđanoviću, koji ga je pozvao na Županijski sud u Varaždinu, gdje se Smiljani Srnec sudi zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić (23).

Srnec je odlučio iskoristiti zakonsku mogućnost i ne svjedočiti u postupku koji se vodi protiv njegove supruge. U vrijeme ubojstva, na ljeto 2000. godine, Ivan i Smiljana još nisu hodali ni živjeli zajedno.

POGLEDAJ VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

01:09

No on je poznavao Smiljanina i Jasminina oca Martina Fredi Dominića, a poznaje i njihovu majku Katarinu Dominić, koja živi s njima u istom kućanstvu kad dođe u posjet u Hrvatsku. Ivan Srnec bio je kod kuće kad je Fredi 29. studenog 2003. godine oko 2.15 sati došao pijan iz kafića te lupanjem po vratima dječje sobe probudio i uznemirio ukućane. Među njima je bila i Smiljanina i Ivanova tromjesečna beba.

Fredi je tom prilikom izvrijeđao Smiljanu nazivajući je pogrdnim imenima te je udario otvorenom šakom u predjelu lijevog uha. Alkotest je odbio. Smiljanina supruga u svojem je iskazu spomenuo Dražen Palfi, kojega, rekao je, dobro poznaje jer su zajedno radili. On je na sudu ispričao da je na Uskrs 2001. s Ivanom i Smiljanom putovao u Mađarsku.

- Imala je Jasmininu osobnu iskaznicu koju je držala u krilu. Ja sam pripremio svoju. Oba granična policajca su samo mahnula da prođemo, nisu nam provjeravali dokumente. Kad sam je pitao zašto ima sestrinu osobnu iskaznicu, rekla je da je ‘hurma’ (na međimurskom glupača, budala) ostavila dokumente - rekao je.

Tvrdeći da je Palfi lagao na sudu, Ivan Srnec je protiv njega podnio kaznenu prijavu zbog davanja lažnog iskaza.

- Jesi li siguran da smo putovali u Mađarsku za Uskrs 2001., jer tad ja i Ivica još nismo bili skupa - pitala ga je Smiljana. No Palfi se nije dao smesti, iako je u odvjetništvu rekao da su preko granice išli 2003. godine.

Također, sporni događaj nije spomenuo policajcima koji su, istražujući Jasminin nestanak 2005., dvaput razgovarali s njim.

Ivana Srneca se sjetio i policajac Dario Srnec, koji ga je 2015. godine vozio u Zagreb na poligraf. Ivan je, kao i njegova supruga Smiljana, pristao na poligraf, no odjednom se predomislio.

- Negdje tijekom ispitivanja, na pola ispitivanja, prekinuo ga je i nije htio nastaviti. Prilikom ispitivanja policajac ne može biti unutra, samo onaj koji provodi ispitivanje. Kad je izašao, pitao sam ga kako je bilo. Rekao je da je prekinuo, da nije htio više, da ga je ispitivač pitao neka neugodna pitanja - rekao je policajac.

Objasnio je da je Smiljana dva puta sama tražila poligraf. Zbog toga su je 2015. i 2017. vozili u Zagreb, no oba puta pila je terapiju zbog koje nisu mogli provesti testiranje.

Svjedok: Vikale su i tukle se; Smiljana: Laže! Voljela sam je
Svjedok: Vikale su i tukle se; Smiljana: Laže! Voljela sam je

Kako je sud dosad ispitao sve svjedoke, počeli su s čitanjem dokumentacije koja je u spisu.

Između ostalog, pročitali su i zapisnik o očevidu na patologiji čakovečke bolnice, gdje je poduzeće Čakom dopremilo zamrzivač iz obiteljske kuće u Palovcu.

Smiljanin branitelj je tad iznenadio sve prisutne u sudnici zatraživši sudsko vijeće da se vrate na jednu fotografiju s obdukcije.

- Molim Vas da se vratimo na fotografiju na kojoj smo uočili jedan detalj pored desnog kažiprsta, odnosno desne šake. Riječ je o sijedoj vlasi, koja se ne spominje nigdje u dokumentaciji i za koju ne znamo kome pripada. Moja braniteljica je u to vrijeme bila mlada i nije bila sijeda, tako da sigurno nije njezina - rekao je odvjetnik Krešimir Golubić pokazujući detalj koji je spomenuo.

Pogledajte video: Dok je susjed svjedočio, Smiljana se cerekala
Pogledajte video: Dok je susjed svjedočio, Smiljana se cerekala

Riječ je o fotografiji desne Jasminine šake snimljenoj nakon što su forenzičari izuzeli otisak njezina desnog kažiprsta radi identifikacije. Na fotografiji se vide šaka i kažiprst umrljan tintom te crta koja nalikuje sijedoj vlasi ili nekom koncu.

Kako i u kojem trenutku se ta vlas našla uz šaku, nije se moglo doznati. Jasminino tijelo pokopano je 20. veljače na mjesnom groblju u Palovcu u obiteljsku grobnicu kraj oca Martina. Svi dokazi, koji nisu izuzeti tijekom obdukcije, vrlo vjerojatno su nepovratno uništeni. No ako je branitelj u pravu i ako je doista riječ o sijedoj vlasi, ključno je pitanje je li ona dospjela na ruku tijekom ubojstva i pohranjivanja tijela u zamrzivač ili 19 godina kasnije, zbog nepažnje tijekom provođenja samog očevida i obdukcije.

Nakon što su pročitali svu dokumentaciju, sudac Tomislav Brđanović pitao je branitelja jesu li spremni za iznošenje obrane.

- Ne, nismo spremni, Molim sud da odredi rok kako bi se pripremili - odgovorio je Golubić. Sudac je stoga sljedeću raspravu zakazao za 17. prosinca. Očito je da željno iščekuje što će Smiljana reći i kako će objasniti dokaze koji je terete. Jedan od ključnih svakako je otisak Smiljanina desnog palca na crnoj vreći koja je bila omotana oko Jasminine glave. Riječ je o uporabnom predmetu iz njihova kućanstva te je otisak na rub vreće mogao doći i ranijim korištenjem vreća za smeće. No u poplunu u koji je bilo umotano Jasminino tijelo nađen je i komadić ružičaste gume na kojemu je bila Jasminina krv. Vještaci stoga smatraju da je vjerojatnije objašnjenje da je ubojica nosio rukavice i da je ostavio otisak nakon što se komadić odlomio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca