Obavijesti

News

Komentari 115

Odbačeno voće: ‘Ovakve sitne mandarine nitko neće otkupiti’

Odbačeno voće: ‘Ovakve sitne mandarine nitko neće otkupiti’
2

Miro iz Opuzena žali se da ne može pokriti ni dnevnice za berače mandarina te otkriva istinu odbačenom voću. Zbog silnih sitnih mandarina izvjesno je da će tone propasti

VIDEO

Mi ne spavamo već mjesec dana od brige za mandarine, a onda dođe netko i kaže da ih bacamo. Ove su godine prerodile, ali ih ima puno sitnih koje ne vrijede gotovo ništa u otkupu i ne uspijevamo sve pobrati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

One bačene su bile trule, napale su ih španjolske muhe i puževi. One su odbačene i zatrpane zemljom jer su nam tako preporučili stručnjaci, počinje priču Miro Vidović (64) iz Opuzen koji ima nasade mandarina na oko hektar i pol polja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kaže kako bolja klasa mandarine stoji 2,10 kuna za kilogram, a nižim klasama cijena je znatno niža, nikakva:
- Otkupljivač mi svake godine da akontaciju kako bih mogao platiti berače i nakon berbe ja im taj novac moram vratiti. S obzirom na količinu tih sitnih, neće se puno zaraditi. Trgovci baš i ne žele te sitne - priča Miro.

Imamo više, a manje zaradimo

- A i pitanje je hoćemo li ih uspjeti pobrati jer mi najviše ovisimo o vremenskim prilikama. Sad je još i praznik, pa neka bude nešto kiše i gotovi smo. Svake godine bih pristojno živio od berbe, a ove godine teško da ću se skrpati. Znao sam imati manje mandarina i zaraditi pet puta više. Još mogu biti sretan što dobijem tu akontaciju. Kako je tek onima kojima otkupljivači ne izlaze tako ususret – objašnjava nam ovogodišnje probleme neretvanskih voćara. Dnevnica za berače je 200 kuna, kojih Vidović zapošljava deset, a te sitne koje uberu na dan ne pokrivaju tu dnevnicu. Kaže kako su ih najviše dotukle sankcije koje je Europska unija izrekla Rusiji, na čije su tržište nekada plasirali mandarine. Sada većina voća odlazi u zemlje u susjedstvu, od Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije te nešto u Poljsku i Litvu. 


Doniraju mandarine

- To što govore da smo škrti, ma kako mogu to govoriti. Koliko se samo mandarina donira. Pa ja sam još u vrijeme rata, taman prije nego je pao Vukovar išao u Slavoniju s dva vagona mandarina za Vukovarce. Mogao sam glavu izgubiti, ali sam želio da ljudi tamo osjete da smo uz njih. Dan prije pada Vukovara stigao sam do Đakova i tamo smo podijelili voće – kazuje nam Vidović dodajući da oni svake godine doniraju mandarine potrebitima, svakome tko pita. 
- I onda dođu te ekologinje i snebivaju se, a nemaju pojma što govore. Ta stanovita gospođa, koju tu neću imenovati, a koja je slikala bačene mandarine se sutradan ispričala ali nije u redu da se plasira nešto o čemu očito ne zna – poručuje Vidović kaže da je bio pozvao i ekologe da dođu brati mandarine, koliko god mogu, ali mu se nitko nije javio.

Voće propada zbog nametnika

Zbog silnih sitnih mandarina izvjesno je da će tone propasti zbog nametnika, istruliti i otpasti.

- Ne možemo se osloniti na državu - kaže Miro.

Odbačene mandarine na Facebooku izazvale zgražanje

Fotografiju odbačenih mandarina prvu je objavila Ana Musa, ekološka aktivistica i nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tada je u objavi na društvenoj mreži navela kako su za odbačeno voće krivi otkupljivači, a ne proizvođači. Musa je ustvrdila kako ovakvim odlaganjem otkupljivači izbjegavaju zakon.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović