Obavijesti

News

Komentari 105

Odbacili skotnu kujicu: 'Lutala je, gladovala i smrzavala se...'

Odbacili skotnu kujicu: 'Lutala je, gladovala i smrzavala se...'
8

Udruga Sehaliah iz Splita je spasila kujicu Annu od smrzavanja i smrti. Stavili su je u auto, a onda su vidjeli da nije sama. Bila je skotna. No tu tek počinje borba za njihov život...

VIDEO

Lutala je, gladovala, kisnula, smrzavala se. Netko ju je odbacio, ostavio i otišao. Danima je dolazila pred vojarnu u Kninu i tu bije nahranili. A onda bi se opet negdje zavukla i sklonila. Prekrasnu bijelu mješanku trebalo je spasiti. Udruga Sehaliah iz Splita, njezini volonteri i prijatelji, odlučili su skloniti pesicu s ceste.

Dali su joj ime. Anna, Anna od Knina. Tražili su je od kraja prosinca, pa sve do 24. siječnja. Tad im se posrećilo. Anna je pojavila pred vojarnom. Spremili su je u auto i vidjeli da Anna nije sama. Bila je skotna. Naravno, nije se znalo ni kad se treba okotiti ni koliko malih psića nosi.

Tjedan je dana bila u Splitu, a onda su je prebacili u Zagreb. U zadnji čas, jer Anna se odmah, 30. siječnja okotila. Sedam malih, bijelih, prekrasnih psića. No tek tada počinje borba. I za Annu i za život njenih štenaca. Lucija Jelača, Vedran Stipinović, Nives Kos, Tamara Drvar, Lucija Vuletić, Irina Barač, Mirna Mrčela i Matija Tišlar. Svi su oni od prvog dana uključeni u spašavanje napuštene Anne.

O njoj i štencima sad brinu Mirna i Matija. Nakon što se Anna okotila kod Irine, njih dvoje odlučili su, iako i sami imaju tri psa i žive u garsonjeri, brinuti o mami i štencima. Nažalost, pri okotu su, sumnja se, štenci pokupili neku od bakterija u porođajnom kanalu. Od sedam psića, četiri su uginula, Arwem, Alfi, Astor i Athos. Unatoč danonoćnoj skrbi, intervenciji veterinara, mališani nisu izdržali. Sad se za život bore, iako im je stanje stabilno, Anuk, Anastasia i Ares.

- Kad je prvi pas uginuo, Matija i ja smo odlučili reorganizirati život idućih nekoliko mjeseci, biti s mamom i bebama od 0 do 24. Kad su se bebe počele gasiti jedna za drugom, svaki smo se put nanovo slamali. Onda bi se sabrali zbog ostalih koji nas trebaju. No na trenutke imaš osjećaj da ćeš sići s uma. Najgori je osjećaj nemoći. Ni antibiotici, ni infuzije, ni inkubatori, ni posjete veterinara u četiri u noći nisu pomagali. Mogli smo samo gledati kako se gase – govori nam Mirna Mrčela, volonterka u Sehaliahu, koja je s Matijom i Nives i porodila Annu.

- No znaš da te mama i ostale bebe trebaju, da nemaju nikog drugog, isplačeš se i ideš dalje. Dan po dan – kaže Mirna.
Anna je još uvijek dosta zbunjena. Pri okotu je, dodaje Mirna, bila dobra, iako već dosta umorna nakon četvrtog psića. Kako je bila lutalica, ništa nije znala.

- Doslovno kao da nije znala jesti. Tek je sad naučila jesti poslastice. Jako voli papati konzerve i juhice. Kao mama je super, pazi jako na svoje štence – sretna je Mirna, unatoč gubitku četiri štenca. Sad ostaje borba za preživjela tri i za Annu.

Kad štenci ojačaju i narastu, udomit će ih. Trebat će i udomitelji za Annu koju će, kad bude vrijeme, prvo kastrirati. No Udruzi Sehhaliah treba i financijska pomoć, jer troškovi su veliki, a stigao je prvi veterinarski račun koji je veći od 2000 kuna.

Svi koji žele pomoći Anni i bebačima, mogu uplatiti donacije na račun Udruge: IBAN: HR2723400091110524225.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"