Obavijesti

News

Komentari 192

Odbila izdati kontracepcijske pilule: 'Nije prekršila kodeks'

Na temelju zaprimljenih izjava same pacijentice, prozvane magistre i voditeljice ljekarne, uzete su u obzir sve okolnosti događaja te budući da nije bilo ugroze zdravlja i života, navodi Povjerenstvo...

VIDEO

Povjerenstva za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore u svojoj odluci tvrdi da ljekarnica iz zagrebačke ljekarne Čelina na Jordanovcu nije prekršila Kodeks ljekarničke etike kada je zbog priziva savjesti odbila djevojci izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule, javlja RTL.

Ministar Kujundžić: 'U ljekarni nema mjesta za priziv savjesti'
Ministar Kujundžić: 'U ljekarni nema mjesta za priziv savjesti'

"Povjerenstvo za ljekarničku etiku i deontologiju je na sjednici održanoj 23.studenog 2018., razmotrilo pristigli prigovor pacijentice po pitanju priziva savjesti magistre zaposlene u Ljekarni Čelina. Prilikom razmatranja, na temelju zaprimljenih izjava same pacijentice, prozvane magistre i voditeljice ljekarne, uzete su u obzir sve okolnosti događaja te budući da nije bilo ugroze zdravlja i života, a pacijentici je lijek u istoj ljekarni izdan sutradan, Povjerenstvo je zaključilo kako je prozvana magistra postupila u skladu s Kodeksom ljekarničke etike i deontologije, članak 12, stavak 3. u kojem stoji da "Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika", stoji u obavijesti o zaključku Povjerenstva.   

Zbog priziva savjesti: Odbila u ljekarni izdati antibebi pilule
Zbog priziva savjesti: Odbila u ljekarni izdati antibebi pilule

"Nastavno na odluku Povjerenstva, Hrvatska ljekarnička komora, uvažavajući pravo pacijenta na uslugu izdavanja lijeka i pravo magistra farmacije na priziv savjesti, još jednom podsjeća članstvo na važnost organizacije posla u ljekarnama na način da svim pacijentima bude pružena kvalitetna ljekarnička usluga izdavanja i savjetovanja o primjeni lijekova. Iako je u ljekarničkoj mreži koja broji 1 187 ljekarničkih jedinica, prigovor na priziv savjesti kao razlog neizdavanja lijeka istaknut svega dva puta u proteklih pet godina, potrebno je poduzeti sve potrebne korake kako bi se osiguralo da pacijenti ni u takvim, dosad uistinu rijetkim i izoliranim slučajevima, ne budu uskraćeni za uslugu izdavanja lijeka", stoji u obavijesti o zaključku Povjerenstva. 

'Treba dati nagradu ljekarnici koja nije dala kontracepciju'
'Treba dati nagradu ljekarnici koja nije dala kontracepciju'

Podsjetimo, u zagrebačkoj ljekarni Čelina na Jordanovcu, djelatnica ljekarne odbila je jednoj djevojci izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule. Naime, pozvala se na priziv savjesti jer se ona osobno ne slaže s korištenjem pilula. 

Oštećena djevojka je ispričala kako joj je djelatnica odbila izdati kontracepcijske pilule koje koristi zbog obilnog menstrualnog krvarenja, ali i kao metodu kontracepcije. Nitko osim nje nije radio, a djelatnica je rekla neka dođe ujutro kad nje nema. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"