Obavijesti

News

Komentari 29

Odbor: Nisu ga pratili; Linić: Dokumenti o tome su nestali

Odbor: Nisu ga pratili; Linić: Dokumenti o tome su nestali
7

SDP je zaključio da su navodi iz Linićeve predstavke neutemeljeni, dok je HDZ ustvrdio da se ne može ustanoviti pouzdanost jer nema odgovora na sva pitanja

VIDEO

Saborski odbor za nacionalnu sigurnost donio je dva zaključka nakon što je završio nadzor policije i PNUSKOK-a vezano za tvrdnje bivšeg ministra financija Slavka Linića da je premijer Milanović koristio te institucije kako bi ga uhodio

Parlamentarna većina zaključila je da su navodi iz Linićeve predstavke neutemeljeni, dok je HDZ u svojim zaključcima ustvrdio da se ne može do kraja ustanoviti pouzdanost zato što iz izvješća ravnatelja policije ni ministra unutarnjih poslova nema odgovora na sva pitanja.

- Ostaje otvoreno ovo što je Linić iznio. HDZ u svom zaključku upozorava da sustav nadzora nije dobar, da Odbor nema u funkciji nadzora istražne ovlasti, da ne može koristiti stručne službe koje se bave nadzorom da one rade po nalogu Odbora. Također da nema stručnoga nadzora u policiji nad radom policije - rekao je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman (HDZ).

Tuđman: Treba promijeniti cijeli sustav

Napomenuo je da treba promijeniti cijeli sustav jer će se i u sljedećim slučajevima glasati po stranačkim opredjeljenjima, odnosno kako parlamentarna većina odluči.

- Jako sam razočaran takvim pristupom jer se činjenice ne mogu donositi preglasavanjem, a nema dobre volje da se uopće ide u promjenu toga sustava - kazao je.

'Ministar Ostojić se nije očitovao'

Pojasnio je i na koja pitanja nisu dobili jasne odgovore.

- U izvješću policije stoji da u evidenciji nema podataka da se to dogodilo, to je formulacija koja zadovoljava sve potrebe. Nema očitovanja ministra unutarnjih poslova na razgovor za koji Linić tvrdi da se vodio, a radi se o informaciji koju je Ostojić, prema navodu Linića, dao premijeru Milanoviću. Ti podaci s našeg stajališta su neprovjerljivi jer imamo dvije tvrdnje. Oni koji su dosljedni će radi svoje lojalnosti vjerovati onome kome žele vjerovati - izjavio je Tuđman.

'Linić nije bio izravna meta'

Kazao je i da je ovime slučaj Linić formalno zaključen te da je na javnosti da procjeni čiji su argumenti vjerodostojni. Tuđman je napomenuo da je činjenica da Linić nije bio izravna meta jer nije bilo naloga za njegovo praćenje.

- Ali je problem je li on bio zahvaćen nekim drugim slučajevima i u kojem svojstvu, to naprosto nije u stanju Odbor ustanoviti jer nema niti te ovlasti niti pravne instrumente - kazao je.

Dragovan: Linićevi navodi su neutemeljeni

Potpredsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP) zadovoljan je zaključcima jer je kaže bitno da javnost bude upoznata s činjeničnim i pravim stanjem stvari, a to je da su navodi iz predstavke koju je Slavko Linić uputio Odboru neutemeljeni.

- Nije bitno radi li se o Slavku Liniću, nego bilo koji građanin Hrvatske mora imati sigurnost da u slučaju da se osjeća ugroženim postoje i mogućnosti i institucije koje sve navode mogu provjeriti u relativno kratkom roku i reći je li to istina ili nije - kazao je.

'Naravno da opoziciji nešto ne valja'

Na Tuđmanove tvrdnje o preglasavanju u Odboru te da se sve Linićeve tvrdnje nisu mogle provjeriti Dragovan je uzvratio da je Odbor proveo sve ono što su se dogovorili da će napraviti.

- Naravno da opozicija može reći da u sustavu nešto ne valja, ali taj sustav funkcionira jednako danas i prije tri godine. Ništa se promijenilo nije osim što je sad ministar Ranko Ostojić, a ne Tomislav Karamarko. Ja niti jednu riječ u proteklom mandatu nisam čuo od strane kolege iz HDZ-a da je problem u Ravnateljstvu policije, da tu postoje neke mogućnosti zlouporabe, taj sustav isto i jednako funkcionira onda i sada - kazao je.

'Nije im palo na pamet da podignu povjerenje građana'

Naveo je i da zbog javnosti se razina kontrole mora dići na veću razinu te smanjiti mogućnost zlouporabe.

- Zato u novom prijedlogu izmjena i dopuna zakona u kojem se uvodi novo tijelo kontrole za građanski nadzor nad Ravnateljstvom policije što do sada nije bilo, su novi elementi koje mi, SDP, uvodimo za još veću razinu dizanja povjerenja građana prema represivnom sustavu, to njima nije palo na pamet kad su bili osam godina na vlasti - kazao je.

'Sve je provjereno i nije utemeljeno'

Upitan znači li to da je Linić lažno optužio premijera, Dragovan je ponovio da je sve što je bivši ministar naveo: da ga je PNUSKOK pratio, da su išli po nekim restoranima se raspitivati za račune, da je pitanje neke firme i ostalo je provjereno i to nije utemeljeno. Na pitanje trebaju li slijediti sankcije za Linića, Dragovan je kazao:

- Nemam tu što komentirati. Ponovit ću, mi smo napravili svoj posao u interesu javnosti, građana i samog kolege Linića koji je imao apsolutno pravo se požaliti Odboru za unutarnju politiku ako je imao osjećaj da ima problem sa sustavom i mi smo to riješili. A sad svatko odgovara za ono što je napisao i izrekao, ja i svatko drugi - zaključio je.

Linić: Dat ću još više argumenata

Slavko Linić zahvalio je kolegama na obavljenom poslu, ali s obzirom na iskustvo s nekim ljudima iz policije i dalje smatra da su njegovi navodi točni.

- Ovo samo znači da su radili nezakonito u policiji i da je netko odgovoran za to. Na meni je da se još više pozabavim tim nezakonitim radom i da dam još više argumenata - kazao je.

Napomenuo je da su pratili i ometali njegovu obitelj u normalnom životu. Kazao je i da ono što sada može napraviti jest prikupiti više imena i izaći u javnost s njima te jasno progovoriti o tome kako to radi hrvatska policija, u dijelu koji je u direktnoj nadležnosti ministra. Prijavu DORH-u u ovom trenutku mu ne pada napamet podnositi.

- U ovom trenutku je bilo bitno reći da zloupotrebu policije kad promatramo dokumente ne vidimo, ja znam što sam sve proživljavao, prema tome mogu misliti što ostali građani proživljavaju. Smatram da je to neprihvatljivo za demokratsko društvo i o tome ću i dalje govoriti. Jednog dana možda ipak nađemo i te dokumente - kazao je.

'Odbor nije našao ništa jer su dokumenti nestali'

S obzirom na to da netko s obzirom na zaključke Odbora i njegovih tvrdnji može zaključiti da je lagao Linić je tu ocjenu prepustio građanima.

- Mislim da sam bio vrlo jasan. Odbor nije pronašao ništa jer su svi dokumenti nestali. Nemam prigovora na rad Odbora, imam prigovor na rad policije, prema postupanju policije, jer jednostavno rade nezakonito i uspješno skrivaju dokumente, a doista nemam što prigovoriti Odboru, koji nije našao nikakve dokumente - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je