Obavijesti

News

Komentari 58

Daniela Markića imenovali su za novog ravnatelja SOA-e

Daniela Markića imenovali su za novog ravnatelja SOA-e
4

Daniel Markić imenovan je novim ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Odluka je donesena na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku

VIDEO

Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost većinom glasova podržao je prijedlog predsjednice države i premijera da se za ravnatelja SOA-e imenuje Daniel Markić, potvrdio je to predsjednik odbora Ranko Ostojić (SDP). Napomenuo je da mišljenje odbora nije obvezujuće, no time je kaže otvoren put da se može imenovati novi ravnatelj SOA-e.

Ostojić je izvijestio da su bila i dva izdvojena mišljenja i to Daria Hrebaka (HSLS) i Miroslava Tuđmana (HDZ). Hrebak je kaže smatrao da je dvojno državljanstvo prepreka za imenovanje Markića na čelo SOA-e, dok Tuđman smatra da koncept domovinske sigurnosti treba izroditi novog ravnatelja SOA-e. Na pitaje je li točno da je Markić izglasan rukama oporbe i Mosta, uzvratio je da se na Odboru nikada na taj način ne prebrojavaju. Na pitanje kakva se poruka šalje time što je odluka o novom ravnatelju SOA-e zapravo donesena preglasavanjem, Ostojić je uzvratio da je "većina odraz demokracije". Naveo je da je  omjer glasova za Markićevo imenovanje iznosio 6:4. 

Hrebak imao izdvojeno mišljenje

Dario Hrebak (HSLS) koji je imao izdvojeno mišljenje na prijedlog imenovanja Markića za novog ravnatelja SOA-e ustvrdio je da je stav HSLS-a da se moramo povoditi time da je Strategija nacionalne sigurnosti zastarjeli dokument koji ne odgovara suvremenim rješenjima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Danas imamo neke nove ugroze i izazove koji ne odgovaraju onome što se nalazi u tom dokumentu. U tom dokumentu iz 2002. godine piše da je strateški cilj Hrvatske ulazak u EU i NATO. Ja ću inzistirati u Odboru da se sSrategija nacionalne sigurnosti donese što prije, te da mora odgovoriti na sve one izazove i prijetnje koji prijete RH. Što se tiče samog izabora gospodina Markića, drago mi je da je konačno cijela ta trakavica završena, da SOA ponovno ima ravnatelja, da su svi kotačići u cijelom sigurnosnom sustavu danas popunjeni. Uskoro ćemo imati izabrano i Vijeće za građanski nadzor sigurnosnih službi, tako da sustav napokon može funkcionirati - rekao je. 

Na pitanje koje je to poruka premijeru i predsjednici uzvratio je da o njima nije razmišljao "nego o čovjeku ispred mene i onome što on može ponuditi da sustav bude bolji i funkcionalniji".

- Građani moraju biti u prvom interesu, kao i njihova sigurnost, moramo znati je li Hrvatska spremna odgovoriti na sve one probleme koji bi se mogli dogoditi ako neke ugroze prijete stabilnosti Hrvatske - izjavio je Hrebak. 

Tuđman: Nije problem u Markiću, nego u pristupu

 Miroslav Tuđman (HDZ) također je imao izdvojeno mišljenje te je glasovao protiv imenovanja Markića.

- Problem nije bio u Markiću, nego u pristupu. Dio nas je htio da se najprije raspravi koncept i program nacionalne sigurnosti i da se onda adekvatno tome razgovara o osobi koja bi taj program realizirala. Iskazi Markića su bili prekratki da bi se o tome moglo razgovarati – izjavio je Tuđman. 

Naveo je da bi se prvo predsjednica i premijer trebli dogovoriti oko novog koncepta domovinske sigurnosti, a tek tada predložiti najpogodniju osobu koja bi odradila tu dionicu na čelu SOA-e. Na pitanje je li ovo neugodna poruka za premijera i predsjednicu koji su zajedno predložili Markića za ravnatelja SOA-e, Tuđman je uzvratio:

- Živimo u jednoj neugodnoj situaciia koja je naslijeđena jer od 2002. ne postoji Strategija nacionalne sigurnosti koja bi bila ključ i kriterij i za ovaj razgovor. U okviru Strategije nacionalne sigurnosti trebalo bi izvesti i druge strategije, a pogotovo u užem sustavu nacionalne sigurnosti. Prema tome, to je jedan naslijeđeni problem koji traje već 14 godina. Samo da podsjetim, postojeći cilj Strategije nacionalne sigurnosti je da Hrvatska postane članica NATO-a i EU, što spada u arheologiju, više nije ni zastarjelo. Mi smo pred daleko složenijim problemima koji se, po mom mišljenju, ne rješavaju samo na način da se traže kadrovska rješenja, a da se ne inzistira na programu – rekao je Tuđman. 

I on je podsjetio da je Domoljubna koalicija pripremila program nacionalne sigurnosti koji, istče, nije samo par redaka koji citirani i krivo citirani već je riječ o nizu dokumenata i prijedloga zakona. 

- Prema tome glasati za to, a da se ne zna hoće li se taj program realizirati imalo bi za posljedicu odreći se tog svog predizbornog programa - poručio je.

Tuđman priznao je da ima dobro mišljenje o Markiću. 

-  To uopće nije sporno. Samo kažem, nije moj način razmišljanja da jedna osoba može biti dobra i prihvatljiva za jedan program a ne znači da o njoj treba imati automatski negativno mišljenje - zaključio je potpredsjednik odbora. 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1