Obavijesti

News

Komentari 93

Pupovac: Ako hoćemo pucati sebi u koljena, samo nastavimo

Pupovac: Ako hoćemo pucati sebi u koljena, samo nastavimo
7

Milorad Batinić (HNS) podsjetio je kako je i za njegovu stranku referendumska inicijativa, kojom se smanjuju manjinska prava, potpuno neprihvatljiva i neustavna

VIDEO

Odbor za Ustav u Saboru zatražio je od Vlade za provjeri broj i vjerodostojnost potpisa koje je inicijativa Narod odlučuje prikupila za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog zakonodavstva, ali i je li njihovo prikupljanje bilo u skladu sa zakonom.

Članovi odbora iskoristili su priliku da na sjednici upozore i na sadržaj referendumske inicijative. Tako je Peđa Grbin (SDP) ponovio kako je SDP-u neprihvatljivo da se na referendumu smanjuju prava nacionalnih manjina te da će kad za to dođe vrijeme, odnosno ako se utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa, tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja od Ustavnog suda. 

Robert Podolnjak (Most) kazao je kako mu u predloženom zaključku nedostaje rok za provjeru potpisa. Svjestan da zakonom taj rok nije propisan kazao je kako bi primjereno bilo da se potpisi provjere u roku od 30 dana. Mostov zastupnik postavio je i pitanje broja birača. Uvidom u podatke DIP-a iz 2016. godine u deset izbornih jedinica te broja birača o kojima je izvijestilo Ministarstvo uprave, uočio da nedostaje 209.000 birača. Arsen Bauk (SDP) podsjetio je Mostovca da u Hrvatskoj imamo i 12. izbornu jedinicu za pripadnike nacionalnih manjina te da i njih treba pribrojiti biračima s općeg popisa. Podolnjaku, koji je jedan od ustavnih stručnjaka koji je savjetima pomogao inicijativi Narod odlučuje, replicirao je i Grbin:  

- S obzirom na referendumska pitanja ne čudi me da zanemarujete birače pripadnike nacionalnih manjina - poručio je.

Na raspravi se zbog iseljavanja postavilo i pitanje točnost popisa birača. 

- Mnogi koji odlaze iz Hrvatske ne odjavljuju prebivalište - poručio im je Grbin.  

Milorad Batinić (HNS) podsjetio je kako je i za njegovu stranku referendumska inicijativa, kojom se smanjuju manjinska prava, potpuno neprihvatljiva i neustavna. Milorad Pupovac (SDSS) progovorio je pak o kampanji koja je trajala prije i nakon prikupljanja potpisa. Ustvrdio je da je ova inicijativa naštetila i dovela do zabrinjavajućih posljednica po zastupnike, ali i same pripadnike manjina, stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava  kao što je tolerancija i nacionalna ravnopravnost. Naveo je i kako je kampanja obilovala lažima i obmanama. 

- Stvorena je antimanjinska atmosfera, a posljedice se mogu vidjeti na ulici. I ja ih osjećam - poručio je Pupovac. Napomenuo je kako se u toj kampanji predstavnike manjina prikazuje kao amoralne pojave odnosno političke trgovce te da se na njegovom imenu i prezimenu motiviralo ljude da potpišu za referendumsku inicijativu. Na odboru su se iznosile brojke iz kojih je vidljivo da su manjine u Saboru podzastupljene. Pupovac je tako iznio podatke prema kojem je Njemačka kao najmnogoljudnija zemlja u EU podzastupljena u Europskom parlamentu, dok primjerice Hrvatska nadzastupljenja. 

- Ako hoćemo pucati sebi u koljena, samo nastavimo - poručio je Pupovac.   

Bez snimki na sjednicama Sabora

Odbor za Ustav glasovima vladajuće većine odlučio je da se na plenarnim sjednicama Sabora ne mogu puštati audio i video zapisi. Stav Odbora tražio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon što su oporbeni zastupnici tijekom rasprave o amandmanima na lex LNG puštali tonske zapise.

Arsen Bauk (SDP) podsjetio je kako je zastupnik Stevo Culej inaugurirao praksu puštanja audio zapisa u sabornici. Metodom puštanja audio zapisa nedavno su se poslužili i zastupnici SDP-a tijekom rasprave o 380 amandmanima podnesenih na lex LNG. Bauk smatra da bi zastupnicima ta metoda trebala biti omogućena u iznimnim slučajevima.

Predsjednik Odbora Željko Reiner (HDZ) podsjetio je kako je prema poslovniku Sabora zastupnici u svojim izlaganjima u ime Kluba, replikama služe govorom, a ne snimkama. Kada bi audio i video snimke bile dopuštene, upitao je tko bi utvrđivao jesu li one prikladne da se njima ne naruši dostojanstvo rasprave i ugled Sabora te jesu li vezane za temu. 

- Možemo tako doći u situaciju da se u sabornici pušta glazba, dijelovi koncerta ili predstave, animiranog ili drugog filma. Nitko u to ne može imati uvid i tako bi se otvorila Pandorina kutija odnosno prostor većoj estradizaciji Sabora - poručio je Reiner. 

Taj stav podržali su i HDZ-ovi koalicijski partneri. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..