Obavijesti

News

Komentari 148

Ode li on, Plenki je u banani: 'Marić je vrlo stručan ministar'

Ode li on, Plenki je u banani: 'Marić je vrlo stručan ministar'
1

STRUČNJAK: Politički analitičar Ivan Rimac za Marića kaže da je stručan i da je odradio dobar posao oko smanjenja javnoga duga, ali i deficita

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić demantirao je napise da iduće godine odlazi iz Vlade, ali ni ovoga puta nije potvrdio da u Banskim dvorima ostaje do kraja mandata.

- Rekao sam da ostajem do daljnjega, fokusiran sam na poreznu reformu, proračun i rebalans. U ovom trenutku ni s kim ne razgovaram - ponovio je ministar Marić. 
Upitan što znači da ostaje do daljnjega u Vladi i zašto ne precizira ostaje li do kraja mandata, odgovorio je: "Nikad nisam govorio drugačije. Od prvoga dana otkad sam postao ministar znam što mi je činiti i to ću činiti do zadnjeg dana".

"Marić je rekao da nema veze s Adrisom - i mene je uvjerio"
"Marić  je rekao da nema veze s Adrisom - i mene je uvjerio"

U HDZ-u ne vjeruju da će otići


Ne zna, kaže, tko je plasirao informaciju da se vraća u privatni biznis. HDZ-ovci s kojima smo razgovarali također ili ne vjeruju kako će Marić napustiti ministarsku funkciju ili se nadaju da do toga neće doći.


- Mislim da bi to bio gubitak za Vladu, ali nitko nije nezamjenjiv - rekao je jedan od njih.
 Premijer Andrej Plenković i ministar financija, ističu, imaju vrlo korektan odnos. Za ministra financija kažu da je vrijedan i stručan te da u HDZ-u ne postoji otpor prema njemu, koji nije član stranke.


- Možda mu podmeću oni koji se u budućnosti vide na njegovoj funkciji - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

"Povećanje od 3% je Vladina zadnja ponuda sindikatima"
"Povećanje od 3% je Vladina zadnja ponuda sindikatima"

'Marić je vrlo stručan'


Politički analitičar Ivan Rimac smatra kako je Zdravko Marić sad ušao u mirniju fazu mandata. Za aktualnog ministra financija kaže da je vrlo stručan i da je poslovnim potezima smanjio dug države refinanciranjem kredita po nižim kamatama, ali i dao doprinos smanjenju manjka u proračunu.

Mariću je mandat obilježen i političkim pritiscima. Oporba je zbog Agrokora tražila njegov opoziv, zbog njega se raspala vlada HDZ-a i Mosta, a premijer ga je branio od svih oporbenih i medijskih napada. Zbog Agrokora je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obnovilo postupak protiv njega jer se otkrilo da je u ime Vlade razgovarao s Ivicom Todorićem, koji je trenutačno u Remetincu.

Marić o Adrisu: Ne znam otkud sve to, i dalje ostajem ministar
Marić o Adrisu: Ne znam otkud sve to, i dalje ostajem ministar


- Taj teret političkog pritiska će odlučivati hoće li on otići prije vremena s pozicije ministra ili neće - kaže Rimac.
Stava je i kako su politički pritisci rezultirali izvjesnim zastojima u Marićevu radu, ali napominje da oni nisu tako veliki kao kod ostalih ministara.


- Ako pogledamo unazad naše ministre financija, moram priznati da je Marić odradio dobar posao. Vratimo li se malo u povijest, imali smo ministre financija koji su bili vrlo loši, ne tako da su štetili državi, ali djelovanjem nisu bitno unaprijedili situaciju - ističe Rimac. 
Napominje da su bivši ministri financija više sjedili na teretu slave tadašnjega guvernera HNB-a Željka Rohatinskog nego što su svojim ministarskim potezima uspijevali napraviti nekakav dobar posao. 


Odradio je dobar posao

- Sad kad imamo jednog ovako kompetentnog ministra koji je, barem kad je riječ o zaduživanju zemlje i fiskalnoj konsolidaciji, odradio dobar posao, gotovo da tek sad vidimo što bi trebao ministar financija raditi - zaključio je Rimac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"