Obavijesti

News

Komentari 4

Odgodili Trumpov mimohod vojske zbog velikih troškova

Odgodili Trumpov  mimohod vojske zbog velikih troškova
1

Bijela kuća objavila je početkom veljače da Trump želi vojni mimohod kako bi istaknuo američku vojnu moć na Dan veterana, vojne svečanosti u čast bivšim borcima

VIDEO

Vojni mimohod koji je američki predsjednik Donald Trump planirao održati ulicama Washingtona u sklopu obilježavanja Dana veterana 10. studenoga, odgađa se, moguće za 2019., objavilo je ministarstvo obrane, prenose agencije u petak. 

Takav vojni mimohod bio je isprva zamišljen kao komemoracija o stogodišnjici završetka Prvog svjetskog rata i u čast ratnih veterana.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Rob Manning objavio je priopćenje u kojem stoji da su se ministarstvo obrane i Bijela kuća "suglasili razmotriti mogućnosti da se (mimohod) održi 2019."

Prve procjene objavljene u četvrtak govorile su da bi troškovi iznosili više od 90 milijuna dolara, što je triput više od prvotno predviđene svote.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bijela kuća u početku je procjenjivala troškove u rasponu od 10 do 30 milijuna dolara.

Predsjednik Trump došao je na zamisao o organiziranju vojnog mimohoda pošto je u Francuskoj, na nacionalni praznik Dan pada Bastilje 2017., prisustvovao svečanom vojnom mimohodu u Parizu te izrazio želju da sličnu manifestaciju priredi i u svojoj domovini.

Nešto ranije u četvrtak, američki dužnosnik rekao je za francusku agenciju AFP da bi troškovi parade mogli dosegnuti 92 milijuna dolara.

Bijela kuća objavila je početkom veljače da Trump želi vojni mimohod kako bi istaknuo američku vojnu moć na Dan veterana, vojne svečanosti u čast bivšim borcima.

Trump je isprva predložio da se mimohod organizira 4. srpnja, na Dan američke neovisnosti, na aveniji Pennsylvania koja povezuje Bijelu kuću i Kongres u Washingtonu.

Mediji su odmah upozorili da bi takav događaj donio vrtoglave troškove i podsjetili da je troškove zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom Trump nazvao "golemima".

U veljači se 61 posto američkih birača izjasnilo protiv takvog mimohoda, prema anketi instituta Quinnipiac. 

Tradicionalno Sjedinjene Države organiziraju vojni mimohod za obilježavanje završetka rata,  a tako je bilo i 1991. kada je tadašnji predsjednik George H.W. Bush defileom proslavio pobjedu u Zaljevskom ratu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag