Obavijesti

News

Komentari 248

Odgovor vlade Srbije: Zabranili su Krstičeviću ulaz u zemlju...

Odgovor vlade Srbije: Zabranili su Krstičeviću ulaz u zemlju...

To je recipročna mjera na zabranu koju je Hrvatska odredila srpskom ministru obrane Aleksandru Vulinu, a razmišljalo se i o tome da se mjere zabrane ulaska primijene na ministricu Mariju Pejčinović Burić

VIDEO

Vlada Srbije je na sjednici u četvrtak zabranila ulazak u zemlju hrvatskom ministru obrane Damiru Krstičeviću.

Zabranu ulaska u Srbiju ministru Krstičeviću komentirala je Vesna Pusić (Glas). Istaknula je kako je srbijanska vlada to napravila kao "svojevrsni ekvivalent" proglašenju njihovog ministra obrane Vulina "personom non gratom" u Hrvatskoj. No, tvrdi kako to zapravo nije ekvivalentno. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Iako ministar Krstičević i ja nismo politički istomišljenici, ne sjećam se da je on ikada otišao u Srbiju i držao huškačke govore za razliku od ministra Vulina - istaknula je. 

Pusić je dodala kako je Hrvatska imala razlog proglasiti Vulina "personom non gratom". Tvrdi kako je nakon incidenta sa Šešeljem i hrvatskom diplomacijom, za odlazak u Hrvatsku odabran upravo ministar Vulin koji "ima historijat", koji ima svoju povijest nacionalističkih incidenata u svojim govorima u Hrvatskoj. 

Takav scenarij prozvala je "nadolijevanjem ulja na vatru", a zabrana dolaska Vulina trebala je obuzdati tenzije. 

- Možda bi sada bilo dosta. Na društvenim mrežama su svi vampiri prošlosti digli glave. Govore najužasnije stvari i s jedne i s druge strane. I čim dozvolite da dođe do ovakve situacije, zdrava pamet i normalni svijet nastradaju. Vrijeme je da se nađu dovoljno pametni da se spusti lopta, ova vrsta eskalacija je štetna za sve koji žele normalno živjeti tu gdje žive. Riječi su opasne u ovom dijelu svijeta. Hrvatska kao članica EU-a treba preuzeti odgovornost da "spusti loptu" - objasnila je Pusić. 

Na napise hoće li se povući veleposlanik iz Srbije, Pusić je rekla da je to samo "produžavanje cirkusa" te još jednom ponovila da treba "spustiti loptu". 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Vučićevi naprednjaci čine sve kako bi HDZ-u, koji s njima čini istu političku obitelj u Europskom parlamentu, pomogli da povrate podršku biračkog tijela koje su izgubili u Hrvatskoj zbog glasanja za Istanbulsku konvenciju. Krstičević i HDZ od ovoga mogu samo profitirati - ustvrdio je Nikola Grmoja (Most) komentirajući potez srbijanske Vlade da proglasi hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića personom non grata.

Na pitanje smatra li kako je to dogovorena kriza, kazao je kako on to ne zna. Hoće li i na koji način Hrvatska odgovoriti nije želio nagađati te ne poručio da to treba pitati vladajuće. Postavilo se i pitanje kako smiriti odnose. Grmoja je poručio kako treba inzistirati na dijalogu:

- Obije vlade odlučile su se na oštrije mjere. Zbog čega? To možemo samo naslućivati - zaključio je Mostovac. 

Vučić uzvraća udarac: Medved i Krstičević neće moći u Srbiju?

Kako piše Blic, to će biti recipročna mjera na zabranu koju je Hrvatska odredila srpskom ministru obrane Aleksandru Vulinu, a razmišljalo se i o tome da se mjere zabrane ulaska primijene na ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja je prva odgovorila nakon što je Vulin dao izjavu. Spominjao se i ministar branitelja Tomo Medved. 

Medved: Neka se Srbija bavi onima što šalju hušačke poruke
Medved: Neka se Srbija bavi onima što šalju hušačke poruke

- Oni su uveli mjeru zabrane našem ministru obrane, mi ćemo njihovom. Reciprocitet do kraja. Krstičević je prije posjete predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj izjavio da se Vučić najprije mora ispričati zbog "velikosrpske agresije" pa doći u posjetu. Konačno, on je jedan od dva ministra u Vladi Hrvatske koji je bio na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Praljku - kazao je visoki izvor za Blic. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 248
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"