Obavijesti

News

Komentari 0

Odličan projekt: Svježa hrana za pola sata od polja do škole

Odličan projekt:  Svježa hrana za pola sata od polja do škole

Bjelovarski školarci jedu obroke od namirnica lokalnih proizvođača i sve ih više uzima užinu. Ovim projektom, koji je započeo s ovogodišnjom školskom godinom, obuhvaćeno je oko 3000 učenika

VIDEO

“Bjelovarski doručak” se doista pokazao dobrim projektom, jer u našoj 4. Osnovnoj školi hrani se rekordan broj - 600 od 770 učenika. Oko 100 učenika, čiji roditelji imaju skromnija primanja, ne plaćaju šest kuna obrok i on ide na teret škole, rekao nam je ravnatelj Nikola Margetić.

Razloge povećanom broju učenika vidi u tome što su namirnice koje dovoze OPG-ovi s bjelovarskog područja neupitne kvalitete i svježiji. Gotovo za pola sata su namirnice od proizvođača u školskoj kuhinji. Ravnatelj nam je rekao kako od tog projekta svi imaju koristi, a ponajviše djeca. Slično je i u ostalim školama u Bjelovaru. Ovim projektom, koji je započeo s ovogodišnjom školskom godinom, obuhvaćeno je oko 3000 učenika. Grad je omogućio da se uključe svi zainteresirani dobavljači kroz Zajednicu ponuditelja, što će im omogućiti i da se bolje probiju na tržištu. Ideja je potekla od Grada Bjelovara u suradnji s Udrugom voćara i povrćara “Dar Bilogore” i pčelarskom udrugom “Bilogora - Bjelovar” te obuhvaća tridesetak OPG-ova. Od njih se nabavljaju sve namirnice osim mlijeka. Margetić nam je napomenuo da projekt nije krenuo dok nije utvrđeno da na bjelovarskom području ima dovoljno proizvođača koji mogu zadovoljiti visoke kriterije za školsku prehranu. Po svakoj skupini proizvoda i po svakoj školi nabava će stajati 200–tinjak tisuća kuna, odnosno ovisno o broju učenika.

U četvrtak su na meniju bili svinjski ujušak i naranča. Neki od učenika su nam rekli kako smo trebali doći u srijedu jer su bile lazanje, koje imaju najbolju “prođu”.

Kuharice su nam potvrdile da su neki i po više puta uzimali “repete”. Isto tako je velika navala i na tijesto u vrhnju s piletinom. A i grah je na visokoj cijeni. Djeca nose prehrambene navike od kuće, povrće im često nije omiljeno i teško ih je mijenjati, rekla nam je jedna učiteljica, ali ne treba zbog toga odustajati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako je projekt “Bjelovarski doručak” pun pogodak, očekuje se da će se ta ideja proširiti i na ostale škole u županiji, jer je poljoprivreda jedna od strateških grana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.