Obavijesti

Promo sadržaj

Odlučite se za zanimanje i družite se s influencerima

Odlučite se za zanimanje i družite se s influencerima
12

Osim obrtnika i učenici srednjih strukovnih škola posjetiteljima će demonstrirati nove dosege u proizvodnji i uslugama u obrtništvu

Na Zagrebačkom obrtničkom sajmu koji će se održati od 3. do 5. travnja na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7 i 7a. obrtnici iz grada Zagreba i Zagrebačke županije i ove će godine učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola promovirati obrtnička zanimanja i motivirati ih za upis u srednje obrtničke i strukovne škole prezentacijom svojih zanimanja. Četvrti Sajam suorganizira Obrtnička komora Zagreb s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom.

Svoje struke prezentirat će alatničari, automehaničari, autostruke, bravari, kovači, metalci, plastičari, električari, dimnjačari, građevinari, instalateri centralnog grijanja i plinoinstalateri i plinoserviseri, limari i vodoinstalateri, stolari, soboslikari i ličioci, fotografi, knjigoveže fotokopiraone, kartonažeri, rtv elektroničari i precizni mehaničari, frizeri, kozmetičari, pedikeri i cvjećari, intelektualne usluge, suveniri, zlatari, staklari, optičari, krojači, klobučari, kišobranari, kožna galanterija, krznari, postolari, trgovci, ugostitelji, slastičari, vinogradari, prijevoznici, taksi vozači i dr.

Osim obrtnika i učenici srednjih strukovnih škola posjetiteljima će demonstrirati nove dosege u proizvodnji i uslugama u obrtništvu. Posjetitelje očekuju modne revije, revije frizera, nagradne igre za učenike te natjecanja u sklopu različitih struka, a moći će se i sami okušati u nekom od obrtničkih zanimanja.

Influenceri će se fotografirati s posjetiteljima i davati autograme

Velika posebnost koja očekuje mlade posjetitelje na sajmu je i dolazak influencera. "Izazov nam je bio kako da što bolje privučemo djecu na Zagrebački obrtnički sajam te smo  s 24 sata došli do ideje da priredimo veliko iznenađenje za mlade generacije, a to je nazočnost popularnih influencera YouTube kanala Joom Boos, koji su izrazito omiljeni u tinejdžerskoj populaciji. Mladi će se u izravnom kontaktu s njima upoznati s raznim obrtničkim zanimanjima na njima prihvatljiv i zanimljiv način. Ove godine na sajmu će biti tri influencera koji će se družiti s posjetiteljima, slikati i davati autograme, uživo objavljivati videe kao i objave na društvenim mrežama", kaže Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Ove godine posebno bogat program

Prošlogodišnji sajam, u tri dana koliko je trajao, posjetilo je više od šest tisuća osnovnoškolaca iz 80 škola s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije koji su se na sajmu mogli okušati u raznim obrtničkim zanimanjima. -Svrha organiziranja Zagrebačkog obrtničkog sajma je, između ostalog, otrgnuli zaboravu tradicijske i deficitarne obrte, potaknuti otvaranje novih obrta, sukladno trendovima i tržišnim očekivanjima, potaknuti zapošljavanja i samozapošljavanja te omogućiti poticanje i promociju poduzetništva i obrtništva.

Isto tako, jedan od ciljeva ovog Sajma je i povećati motivaciju učenika za upis u obrtnička zanimanja te doprinijeti razvoju pozitivnog odnosa prema obrtništvu, kao i predstaviti i približiti obrtništvo i obrtnike Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kako bi posjetitelji u neposrednom kontaktu dobili što više informacija o obrtničkim zanimanjima i njihovim posebnostima-, govori Šabić i otkriva što očekuje od ovogodišnjeg sajma:

"Ovogodišnji Zagrebački obrtnički sajam trebao bi biti raznovrsniji i sveobuhvatniji, tako da je predviđen veći broj izlagača obrtnika, kao i predstavljanje sadržajnijih programa i aktivnosti, a što bi trebalo polučiti i veći broj posjetitelja, te samim time i veći interes mlade populacije osnovnoškolaca."

Nakon prošlogodišnjeg sajma čak šest razreda više u strukovnim školama

Šabić otkriva i vide li se već neki rezultati od prethodno održanih sajmova, odnosno jesu li mladi pokazali veći interes za upis u strukovne škole: -Tijekom trajanja sajma izvršeno je anketiranje oko tri tisuće učenika. Njih čak 82 posto reklo je kako im je Zagrebački obrtnički sajam pomogao u odabiru budućeg zanimanja, dok je čak 73 posto anketiranih dalo Sajmu najvišu ocjenu. Da je ostvaren cilj Sajma, pokazuje i odgovor na pitanje bi li odabrali obrtničko zanimanje na koje je potvrdno odgovorilo 68 posto anketiranih učenika. Ove godine za posjet Zagrebačkom obrtničkom sajmu prijavilo se 100 škola s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, odnosno 67 s područja Grada Zagreba i 33 s područja Županije. Upravo zahvaljujući sajmu, u ovoj školskoj godini u srednje strukovne škole na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije upisano je čak šest razreda više. Najveći porast u broju učenika zabilježile su Industrijska strojarska škola i Elektrostrojarska obrtnička škola, a najviše ih je upisano u zanimanja autolimara, automehatroničara, elektromehaničara, elektroinstalatera i automehaničara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve