Obavijesti

News

Komentari 7

Odlučujući dani: Spas Uljanika tražit će 'rescue aid' kreditom

Odlučujući dani: Spas Uljanika tražit će   'rescue aid' kreditom
1

Horvat objašnjava kako je zajednički prijedlog da se ide "prema novom 'rescue aid' kreditu koji će osigurati međufinanciranje, a koji neće opteretiti u ovom trenutku proračun niti likvidnost strateškog partnera

VIDEO

Vlada bi ovaj tjedan trebala donijeti odluku ide li se u restrukturiranje Uljanik grupe ili ne, istaknuto je u ponedjeljak nakon sastanka ministar gospodarstva Darka Horvata, Uprave i sindikata Uljanika te strateškog partnera Tomislava Debeljaka. 

"Samo su dva puta - ili ćemo se odlučiti za restrukturiranje i ovu međufazu financirati kreditom koji u ovom trenutku neće opteretiti državni proračun niti likvidnost strateškog partnera, ili ćemo donijeti odluku da je jedino rješenje stečaj", rekao je ministar Horvat u izjavi novinarima nakon višesatnog sastanka. 

Strateški partner, Uprava, radnici i sindikati imaju "dobru namjeru da se uđe u proces restrukturiranja", kaže Horvat, koji je na novinarski upit odgovorio kako je i sam za restrukturiranje.

Muljanik - game over: Stečaj brodogradilišta sve je izgledniji
Muljanik - game over: Stečaj brodogradilišta sve je  izgledniji

Objašnjava kako je zajednički prijedlog da se ide "prema novom 'rescue aid' kreditu koji će osigurati međufinanciranje, a koji neće opteretiti u ovom trenutku ni državni proračun niti likvidnost strateškog partnera".

Ističe i kako strateški partner, vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, ima "dobru želju i namjeru da svojim likvidnim sredstvima od više od 35 milijuna eura participira u stvaranju boljeg i održivijeg Uljanika".

"No, ono što je u ovom trenutku ključna prepreka i meni kao ministru i Vladi - mi u jednom trenutku moramo prihvatiti činjenicu da je minus koji je u poslovanju produciran u proteklih 10, 12 ili 15 godina negdje na razini između 900 milijuna i 1,1 milijardu eura", rekao je.

I Horvat navodi da strateški partner inzistira da sve dugove prošlosti država preuzme na sebe, dok ohrabruje činjenica da mu za budućnost Uljanika ne treba niti kuna iz državnog proračuna. "To će biti rečenice odnosno stav koji ću prenijeti premijeru a nakon toga odluka mora biti politička. Koalicija će donijeti siguran sam u nekoliko sljedećih dana. Bude li ona pozitivna, ići će se na sljedeću sjednicu Vlade s određenim garancijama oko ovog modela. Ako te odluke ne bude, na sljedećoj sjednici Vlade će se dati određena rješenja odnosno odluku bez obzira bila ona pozitivna ili negativna za radnike i sindikate", rekao je Horvat. 

Ministar je najavio i kako će sutra, za kada je zakazano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad 3. majem, pokušati uvjeriti sutkinju da su se stekli uvjeti da do stečaja ne dođe, a vidjet će se hoće li ona to prihvatiti ili ne. 

Uljanik traži odgovore: Hoćemo li dobiti plaće i nastaviti raditi?
Uljanik traži odgovore: Hoćemo li dobiti plaće i nastaviti raditi?

Odgovarajući na niz novinarskih pitanja, Horvat je rekao kako će eventualni stečaj Uljanik grupe državu koštati između 800 i 900 milijuna eura, a za restrukturiranje treba od 860 milijuna do 1,1 milijardu eura. 

Debeljak: Dajemo budućnost, ne bavimo se prošlošću

I vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak ističe kako je razlika između stečaja i restrukturiranja Uljanika "vjerojatno relativno mala, oko milijardu kuna". 

Debeljak je i nakon današnjeg sastanka ponovio da gubitke iz prošlosti, i po smjernicama Europske unije, trebaju pokriti dioničari i vjerovnici Uljanika, a da kasnije on od države neće tražiti ništa. 

"Mi kao strateški partner dajemo budućnost, mi se ne bavimo prošlošću", rekao je Debeljak. 

Izrazio je spremnost da pomognu u financiranju dovršetka gradnje brodova, što će povećati likvidnost i pomoći da se smanje gubitci.

Brodosplit je ponudu za strateško partnerstvo u Uljanik grupi dao s talijanskim Fincantierijem, a Debeljak poručuje kako je, ako se u Uljaniku odradi ono što je odrađeno u restrukturiranju Brodosplita, računica čista i apsolutno pozitivna.

Odluka u utorak: Uljanik u likvidaciju, a 3. maj u prodaju?
Odluka u utorak: Uljanik u likvidaciju, a 3. maj u prodaju?

"Nadamo se da će i država htjeti s nama krenuti u ozdravljenje i pozitivan smjer restrukturiranja", poručio je Debeljak.

 Po njegovim riječima, plan restrukturiranja Uljanika je u završnoj fazi. 

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić sastanak je ocijenio konstruktivnim a posebno ističe zaključak o brzoj akciji. 

"Htio bih poslati snažnu pozitivnu poruku jer smo dobili uvjerenja da će ovaj tjedna će biti donesena odluka. Radi se sve u pravcu da se izbjegne insolvencijski postupak. Svojim smo poslovnim planovima dokazali da imamo  opstojnost i budućnost u hrvatskoj brodogradnji. Na temelju toga se ide k tome da se Vladi stavi na razmatranje donošenje odluke o usvajanju 'rescue aida' i izradu plana restrukturiranja", rekao je, poručujući kako je upravo ovaj tjedan tjedan donošenja odluka.

'Podrška samo za gospodarski opravdano rješenje Uljanika'
'Podrška samo za gospodarski opravdano rješenje Uljanika'

Sindikati: Odluka Vlade početak ili početak kraja

I predstavnici sindikata ističu kako se ovaj tjedna očekuje odluka Vlade ide li se u restrukturiranje ili u stečaj. 

"Mi definitivno očekujemo da sjednica Vlade, koja bi navodno trebala biti u petak, ima konačnu odluku ide li se u restrukturiranje ili ne ide. Ako se ide, očekujemo da se u idućih nekoliko dana tehnički odradi posao s banka i da prvo radnici dobiju neisplaćene plaće kako bi ostali u brodogradilištima i završavali brodove koji se trebaju završiti", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSSH) Mladen Novosel, dodajući kako nakon današnjeg sastanka ne može reći kada će radnici dobiti neisplaćene plaće. 

Član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić ponovio je kako restrukturiranje Uljanik grupe košta otprilike isto koliko i stečaj. "Odluka Vlade je početak ili početak kraja. Što god odluče vidjet ćemo u petak, ali agonija radnika završava", rekao je Hadžić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.