Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Odluka Berlina: Dan žena su proglasili neradnim praznikom

Oporbene stranke CDU, FDP i AfD kritizirali su odluku da upravo Međunarodni dan žena postane neradni praznik u Berlinu te su se umjesto toga zalagali za proglašenje Dana reformacije praznikom

Berlin je kao prva savezna pokrajina u Njemačkoj Međunarodni dan žena, 8. ožujka, u četvrtak proglasio neradnim praznikom.

„Ova odluka je veliki signal za napredak u procesu postizanja ravnopravnosti muškaraca i žena“, rekla je glasnogovornica za ravnopravnost zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Senatu grada-savezne pokrajine Berlin Dery Caglar.

Odluku su podržale i stranke Ljevica i Zeleni s kojima SPD u Berlinu tvori vladajuću koaliciju.

Oporbene stranke CDU, FDP i AfD kritizirali su odluku da upravo Međunarodni dan žena postane neradni praznik u Berlinu te su se umjesto toga zalagali za proglašenje Dana reformacije neradnim praznikom.

Zeleni su odbacili ovu ideju tvrdeći da se radi o vjerskom prazniku samo za protestante dok je Dan žena „praznik za sve žene“.

Protiv uvođenja praznika je i Industrijska i trgovinska komora koja tvrdi da će zbog novog neradnog dana, koji se uvodi već ove godine, gospodarstvo izgubiti 0,3 posto.

Berlin je dosada s devet neradnih praznika godišnje bio savezna pokrajina s najmanje neradnih praznika. Radi usporedbe, u Bavarskoj se godišnje ne radi na 13 dana.

Međunarodni dan žene slavi se na inicijativu njemačke socijalističke političarke i borkinje za ženska prava Clare Zetkin koja je dobar dio života provela u Berlinu.

Dan žena se slavio do dolaska nacionalsocijalista na vlast koji su uveli Majčin dan a Dan žena se ponovno slavio u Njemačkoj Demokratskoj Republici do njemačkog ujedinjenja 1990.

 

Komentari (13)
  • Nikako mi nejde ta logika. Bore se za ravnopravnost pa za praznik stave dan žena. Sad ili ja neznam da postoji i praznik na dan muških ako taj dan opće postoji, ili se tu neko zahebava. Meni to više liči na diskriminaciju.

    24. 1. 2019,   17:29
  • Budući da smo u samom vrhu s praznicima smiješi nam sr još jedan 😀

    24. 1. 2019,   18:32
  • Pa Tito je bio ispred Nijemaca tisućama svjetlosnih godina. U njegovo vrijeme žene su bile boginje ! Sve im je dao ne samo 8 mart kao neradni dan već su i firme organizirale izlete o trošku firme ili dobru zabavu uz glazbu i klopu.

    24. 1. 2019,   19:13