Obavijesti

News

Komentari 126

Plenković tražio izuzeće šefice Povjerenstva, odgodili odluku

Plenković tražio izuzeće šefice Povjerenstva, odgodili odluku
3

Povjerenstvo za odlučivanje u sukobu interesa trebalo je odlučiti je li Plenković prekršio dobra i zakonom propisana načela ponašanja dužnosnika u slučaju Agrokor. No odluka je odgođena

VIDEO

>>> Najnovije informacije:

  • Zahtjev za mojm izuzećem došao je jučer popodne i primorani smo stati s ovim postupkom dok nadležno tijelo odluči mogu li biti dio povjerenstva i odlučivati o ovom predmetu ili ne. Gledam li na ovo kao pritisak? Smatram da nam ovo otežava rad i ukoliko je premijer smatrao da me se treba izuzeti, bilo je dosta vremena da se to iskomunicira ranije, rekla je Nataša Novaković, šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Upitana je li to otežavanje postupka, Novaković je rekla: "Smatram da nam otežava rad."
  • Komentirala je i vrijeme kad se Plenković odlučio na slanje zahtjeva. "Smatramo da ukoliko je premijer smatrao da sam nepristrana i da bih se trebala izuzeti iz ovog predmeta zato što je Agrokor bio član HUP-a, bilo je puno više vremena da se to iskomunicira od jučer popodne", rekla je Novaković.
  • Ovo tijelo nikad nije imalo zahtjev za izuzeće, niti se postupalo po tome. Činjenica je da je Martina Dalić navela moj rad u okviru HUP-a, nakon mog kratkog očitovanja ona nije inzistirala na mom izuzeću pa nismo shvatili to kao njen zahtjev i nastavili smo normalno sjednicu, rekla je Novaković.
  • POGLEDAJTE VIDEO:
  • Nataša Novaković o zahtjevu premijera Plenkovića za njezinim izuzećem Reporter: Snježana Krnetić

    Objavljuje 24sata Politiko u Petak, 31. svibnja 2019.
  • Odluka je li premijer prekršio dobra i zakonom propisana načela ponašanja dužnosnika u slučaju Agrokor odgođena je dok Nadležno tijelo ne odluči o izuzeću šefice Povjerenstva Nataše Novaković.
  • Inače, Plenković je izuzeće Novaković tražio istom argumentacijom kao Martina Dalić, odnosno da je bila zaposlenica HUP-a kojem je Ivica Todorić jedan od osnivača i počasni predsjednik. 
  • Plenković je jučer tražio izuzeće Nataše Novaković, šefice Povjerenstva. Član Povjerenstva Davorin Ivanjek smatra da se ovaj prigovor može smatrati zloupotrebom procesnog prava, jer premijer Plenković nije izuzeće tražio prije šest mjeseci kada se očitovao o slučaju, nego dan prije same odluke Povjerenstva.
  • Povjerenstvo za odlučivanje u sukobu interesa nakon skoro šest mjeseci donijet će odluku je li premijer prekršio dobra i zakonom propisana načela ponašanja dužnosnika u slučaju Agrokor. Iako su slučaj Agrokor i formiranje tajne grupe 'Borg' koja je pisala zakon o izvanrednoj upravi, a zatim zaradila milijune provodeći ga u Agrokoru, pomali pali u zaborav, tek sad će biti donesena konačna odluka o Plenkovićevoj ulozi u svemu tome.

Povjerenstvo za odlučivanje u sukobu interesa nakon skoro šest mjeseci trebalo je donijeti odluku je li premijer prekršio dobra i zakonom propisana načela ponašanja dužnosnika u slučaju Agrokor. No kako je Andrej Plenković zatražio izuzeće šefice Povjerenstva Nataše Novaković, danas neće biti odluke o slučaju Agrokor, formiranju tajne grupe koja je pisala zakon o izvanrednoj upravi, a zatim zaradila milijune provodeći ga u Agrokoru i Plenkovićeva uloga u svemu tome.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Novaković: 'Upravni sud nije odlučivao o sukobu interesa'
Novaković: 'Upravni sud nije odlučivao o sukobu interesa'

Nije govorio istinu u Saboru

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv premijera još u prosincu, i to nakon što je skupilo dovoljno podataka i očitovanja iz Vlade. Za Plenkovića sumnjaju da je prekršio nekoliko načela i obmanjivao javnost da nije znao tko su članovi tzv. skupine Borg na čelu s bivšim izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom.

- U očitovanju Vlade, kad je pokrenut postupak nepovjerenja, nigdje se ne navodi da se rješenju krize u Agrokoru pristupilo tako da je formirana neformalna radna skupina stručnjaka. Nije navedeno ni da je Ante Ramljak bio član te skupine. Isto tako, tijekom rasprave, iako su pojedini zastupnici zahtijevali da se navedu osobe koje su sudjelovale u izradi zakona, dužnosnik Andrej Plenković, iako je imao saznanja o njima, jer je s njima održavao sastanke, nije to naveo - samo je dio obrazloženja Povjerenstva o tome zašto pokreće postupak protiv Plenkovića, i to za povredu načela vjerodostojnosti iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Novaković pala na formalnosti

No Plenković ne bi mogao ispasti samo nevjerodostojan, nego i službeno netransparentan, neodgovoran i nesavjestan. I to jer je znao tko su članovi skupine Borg, to je tajio javnosti, nije poduzeo nikakve radnje da zatim spriječi Ramljaka da kao svoje savjetnike uzme ostale iz grupe Borg i dobiju milijunske naknade iako je znao da su oni sudjelovali u pisanju zakona.

Iz poraza u blagostanje: Kako je Plenki obnovio svoju pozlatu
Iz poraza u blagostanje: Kako je Plenki obnovio svoju pozlatu

Plenković je, podsjetimo, na početku tvrdio da ništa ne zna, a Vlada je davala očitovanja s tim stavom.

Ali nakon objave mailova i svjedočenja postalo je jasno ne samo da je sve znao, nego da je i predložio neke članove grupe, a kod njega u kabinetu su se održavali i sastanci.

Krajem prošle godine, za gotovo identične stvari, Povjerenstvo je odlučilo da je Martina Dalić povrijedila načela djelovanja propisana zakonom: nije postupala odgovorno, transparentno i vjerodostojno.

U utorak navečer je baš predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić u Saboru objavio da je Upravni sud srušio tu odluku Povjerenstva, i to jer je njegova predsjednica Nataša Novaković bila zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca čiji je član bio i Agrokor.

No sud nije ulazio u odluku o Dalić.

- Sud nije odlučivao ni jesam li ja u sukobu interesa, nego se radi o formalnosti - rekla je Novaković.

Sud je odluku vratio na ponovno odlučivanje jer Povjerenstvo nije odlučivalo o tome treba li se ili ne Novaković izuzeti iz odlučivanja. Čak i da se Novaković izuzme, Povjerenstvo bi moglo ponovno donijeti istu odluku. Inače, HUP okuplja većinu poduzetnika u Hrvatskoj, a Novaković se kao zaposlenica uopće nije bavila Agrokorom.

Ministri sve češće u problemima

Po istom principu, onda bi se trebala izuzeti od odlučivanja o svim tvrtkama koje su članice Udruge poslodavaca ako se nađu pred Povjerenstvom, pa bi njezina uloga predsjednice postala besmislena.

Plenković će se tako pridružiti brojnim dužnosnicima svoje Vlade koji su pod lupom Povjerenstva. Zadnji je Ministar državne imovine Goran Marić, čija supruga je prije 11 godina prijavila zemljište vrijedno 1,1 milijun kuna, ali onda je sve prepisala na sina, a na zemljištu u Zagrebu u međuvremenu je niknula vila.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a