Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Odluka u petak? HDZ i SDP se dogovorili oko ustavnih sudaca

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U četvrtak poslijepodne postignut je dogovor između HDZ-a i SDP-a o imenovanju 10 ustavnih sudaca, o kojemu bi Sabor mogao odlučiti u petak

U četvrtak poslijepodne postignut je dogovor između HDZ-a i SDP-a o imenovanju 10 ustavnih sudaca, o kojemu bi Sabor mogao odlučiti u petak, doznaje se neslužbeno među članovima Odbora za Ustav.

Prije plenarne sjednice listu kandidata koje će predložiti Saboru trebao bi utvrditi Odbor za Ustav, a u Ustavni sud bi, po dogovoru dviju najvećih stranaka, trebali ući dvoje sadašnjih sudaca Ustavnog suda, Snježana Bagić i Mario Jelušić, sudac kaznenog odjela Vrhovnog suda Branko Brkić, saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar, te odvjetnik Miroslav Šumanović s HDZ-ove liste.

Na oporbenoj listi su zastupnici SDP-a Josip Leko, Ingrid Antičević-Marinović, predsjednik upravnog suda u Zagrebu Andrej Abramović te dvoje odvjetnika, Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić.

Ustavni suci biraju se dvotrećinskom većinom, glasovima 101 zastupnika u Saboru.

Odbor će predložiti listu od 10 kandidata, točno koliko se ustavnih sudaca bira, a glasovat će se javno.

Komentari (83)
  • Opet će biti dogovor na našu štetu tako što će ti podjednako štititi kriminal i jednih i drugih i propise koji odgovaraju i jednim i drugim.. Dakle protuustavno će biti ono što njima ne treba a ustavno će biti ono što im odgovara.. Ko nas .......!!!

    2. 6. 2016,   21:52
  • Umjesto da izaberu 6 nespornih kandidata, dodali su još 4 kandidata koji su sramota svima osim njima. To je kao kad u vino uliješ kvasinu, pa kažeš da je vino i dalje odlično jer ima 60% vina, a 40% kvasine..

    2. 6. 2016,   20:36
  • A-ha, to znači da plava koverta i dalje ostaje najpoželjnija bar za Mlakara.😉(msg)

    2. 6. 2016,   20:06