Obavijesti

News

Komentari 5

Odlukom Miljenića Rusima nije izručen Čečenac, u Austriji je

Odlukom Miljenića Rusima nije izručen Čečenac, u Austriji je
1

Poništena je odluka Vrhovnog suda pa Aslan Kagermanov nije izručen Rusima zbog terorizma. Nakon pet i pol mjeseci boravka u hrvatskim zatvorima vratio se obitelji

VIDEO

Čečenac Aslan Kagermanov (33), koga su Rusi tražili zbog terorizma, nakon pet i pol mjeseci boravka po hrvatskim zatvorima danas se vratio u Austriju supruzi, kćeri Asmi (3) i sinu Maliku (1). Drama obitelji Kagermanov počela je 17. rujna 2011. kada je na graničnom prijelazu Macelj ulazio u Hrvatsku. Policajci su uzeli u ruke njegovu putovnicu. Provjeravajući je upalila se lampica koja ih je upozorila da za Čečencom, koji već sedam godina živi u Austriji, od 23. prosinca 2008. traga Interpol Moskva. Rusi su ga tražili zbog terorizma.

- Moj brat već sedam godina živi u Grazu gdje radi u automobilskoj industriji. Godinama je ljetovao u Hrvatskoj U Puli, Istri... Tako da je ostao potpuno šokiran kada su ga uhitili - rekao nam je Ashab Kagermanov.

Rusi ga terete da je 2004. snabdijevao članove bande hranom te da je N. Ossmanevu predao eksploziv, iako za to nije imao odgovarajuće ovlasti. Naprava je, tvrde Rusi, kasnije i primijenjena, a u eksploziji je ozlijeđen vojnik. Istom argumentacijom Rusi su i od Austrije prije nekoliko godina tražili njegovo izručenje. Kagermanov je tvrdio kako nije terorist niti član bande nego je bio u regularnoj vojsci koja se borila za oslobođenje Čečenije te da nije sudjelovao u vojnim aspektima sukoba. Njegova uloga se svodila, tvrdi, na vožnju hrane i pomoći.

Austrija je Kagermanovu dala politički azil

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon pomne analize Austrija je odbila zahtjev Rusije te je Kagermanovu dala politički azil. Sud u Grazu smatrao je kako u Rusiji ne bi imao pravično suđenje. U obrazloženju je naveo i kako iz mišljenja austrijskog MVP-a proizlazi sumnja na sustavno mučenje po ruskim zatvorima, pri čemu se naglašava, da je prema izvještaju američkog ministarstva vanjskih poslova samo 2004. u ruskim istražnim zatvoru umrlo 2000 ljudi. Nadalje navode kako osumnjičenici za terorizam u Rusiji ne mogu računati na pošteno suđenje.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije zaključuje kako bi Kagermanov u Rusiji bio podvrgnut mučenju te da ne bi mogao očekivati pošteni sudski postupak. A iskustvo s ruskim istražnim zatvorom Kagermanov je imao 2001. kada ga je ruska policija privela tragajući za njegovim susjedom. Tijekom mjesec dana u ruskom istražnom zatvoru bio je sustavno premlaćivan. Austrijski sudski vještak, koji ga je pregledao par godina kasnije, došao je do zaključka da može s velikom sigurnošću tvrditi da se radi o tragovima mučenja.

Ministar Miljenić povukao prvi jači potez

No Županijski sud, a potom i Vrhovni sud odlučili su Kagermanova izručiti Rusiji. Nakon odluke Vrhovnog suda da Kagermanova izruči Rusiji oglasio se i HHO. Pozvao je ministra pravosuđa Osrata Miljenića da poništi odluku Vrhovnog suda o izručenju Kagermanova Rusiji te da ga vrati u Austriju gdje već sedam godina uživa status azilanta. Miljenić je povukao svoj prvi jači potez i vratio Kagermanova u Austriju.

- Aslan Kagermanov je kao slobodan čovjek izašao iz Prihvatnog centra za strance u Ježevu i potom avionom otišao u Beč - potvrdio je MUP.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu