Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Odlukom Miljenića Rusima nije izručen Čečenac, u Austriji je

None Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Poništena je odluka Vrhovnog suda pa Aslan Kagermanov nije izručen Rusima zbog terorizma. Nakon pet i pol mjeseci boravka u hrvatskim zatvorima vratio se obitelji

Čečenac Aslan Kagermanov (33), koga su Rusi tražili zbog terorizma, nakon pet i pol mjeseci boravka po hrvatskim zatvorima danas se vratio u Austriju supruzi, kćeri Asmi (3) i sinu Maliku (1). Drama obitelji Kagermanov počela je 17. rujna 2011. kada je na graničnom prijelazu Macelj ulazio u Hrvatsku. Policajci su uzeli u ruke njegovu putovnicu. Provjeravajući je upalila se lampica koja ih je upozorila da za Čečencom, koji već sedam godina živi u Austriji, od 23. prosinca 2008. traga Interpol Moskva. Rusi su ga tražili zbog terorizma.

- Moj brat već sedam godina živi u Grazu gdje radi u automobilskoj industriji. Godinama je ljetovao u Hrvatskoj U Puli, Istri... Tako da je ostao potpuno šokiran kada su ga uhitili - rekao nam je Ashab Kagermanov.

Rusi ga terete da je 2004. snabdijevao članove bande hranom te da je N. Ossmanevu predao eksploziv, iako za to nije imao odgovarajuće ovlasti. Naprava je, tvrde Rusi, kasnije i primijenjena, a u eksploziji je ozlijeđen vojnik. Istom argumentacijom Rusi su i od Austrije prije nekoliko godina tražili njegovo izručenje. Kagermanov je tvrdio kako nije terorist niti član bande nego je bio u regularnoj vojsci koja se borila za oslobođenje Čečenije te da nije sudjelovao u vojnim aspektima sukoba. Njegova uloga se svodila, tvrdi, na vožnju hrane i pomoći.

Austrija je Kagermanovu dala politički azil

Nakon pomne analize Austrija je odbila zahtjev Rusije te je Kagermanovu dala politički azil. Sud u Grazu smatrao je kako u Rusiji ne bi imao pravično suđenje. U obrazloženju je naveo i kako iz mišljenja austrijskog MVP-a proizlazi sumnja na sustavno mučenje po ruskim zatvorima, pri čemu se naglašava, da je prema izvještaju američkog ministarstva vanjskih poslova samo 2004. u ruskim istražnim zatvoru umrlo 2000 ljudi. Nadalje navode kako osumnjičenici za terorizam u Rusiji ne mogu računati na pošteno suđenje.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije zaključuje kako bi Kagermanov u Rusiji bio podvrgnut mučenju te da ne bi mogao očekivati pošteni sudski postupak. A iskustvo s ruskim istražnim zatvorom Kagermanov je imao 2001. kada ga je ruska policija privela tragajući za njegovim susjedom. Tijekom mjesec dana u ruskom istražnom zatvoru bio je sustavno premlaćivan. Austrijski sudski vještak, koji ga je pregledao par godina kasnije, došao je do zaključka da može s velikom sigurnošću tvrditi da se radi o tragovima mučenja.

Ministar Miljenić povukao prvi jači potez

No Županijski sud, a potom i Vrhovni sud odlučili su Kagermanova izručiti Rusiji. Nakon odluke Vrhovnog suda da Kagermanova izruči Rusiji oglasio se i HHO. Pozvao je ministra pravosuđa Osrata Miljenića da poništi odluku Vrhovnog suda o izručenju Kagermanova Rusiji te da ga vrati u Austriju gdje već sedam godina uživa status azilanta. Miljenić je povukao svoj prvi jači potez i vratio Kagermanova u Austriju.

- Aslan Kagermanov je kao slobodan čovjek izašao iz Prihvatnog centra za strance u Ježevu i potom avionom otišao u Beč - potvrdio je MUP.

Komentari (5)
  • svaka čast liku..samo..kako se netko može zvat..oSrat miljenić?hehe..

    1. 3. 2012,   10:26
  • da ga je trebalo izrucit amerikancima nebi se ni pitali ni mi ni austrijanci. jel imaju talibani posteno sudjenje u americi za terorizam.

    1. 3. 2012,   06:54
  • svaka cast gospodinu Miljenic-u. postupili ste pravedno. zna se kakvo je stanje u rusiji, tamo je kao sto je bilo u bivsoj yugi nazalost.ali obrnuto ja bih rusa izrucio cecencima. to je borba za slobodu isto kao sto je bila i jos traje!!

    29. 2. 2012,   15:34