Obavijesti

News

Komentari 10

'Odmah zatvorite Marišćinu ili nađite smještaj za 2000 ljudi!'

Ističu da je smrad u posljednjih 15 dana nepodnošljiv jer "nesnosno smrdi sumporovodik (H2S), izuzetno otrovan i zapaljiv plin." Navode da je otrovnost tog plina širokog spektra...

VIDEO

Iz Kriznog eko stožera Marišćina u subotu su priopćili da je kvaliteta zraka i života u naselju Marčelji u Viškovu dotaknula dno.

U priopćenju stoji i da mještani više nemaju strpljenja za nepodnošljivi smrad te su pozivali institucije da odmah zatvore Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina ili pronađu odgovarajući smještaj za oko 2000 ljudi.

U Kriznom eko stožeru pitaju se zašto mjerodavni ne reagiraju na, kako kažu, nepodnošljivi smrad s Marišćine koji tjednima onemogućuje normalan život. Priopćenje su uputili u povodu jutrašnjeg protestnog okupljanja dvadesetak mještana ispred glavnog ulaza u Marišćinu. Smatraju da se o gospodarenju otpadom na Marišćini ne može govoriti, jer da se ondje čini sve, samo ne gospodari otpadom.

Ističu da je smrad u posljednjih 15 dana nepodnošljiv jer "nesnosno smrdi sumporovodik (H2S), izuzetno otrovan i zapaljiv plin." Navode da je otrovnost tog plina širokog spektra, a najveći utjecaj ima na živčani sustav. Izlaganje niskim koncentracijama može izazvati iritaciju očiju, suho grlo i kašalj, kratak dah i nakupljanje tekućine u plućima, a dugoročno izlaganje niskim koncentracijama može uzrokovati umor, gubitak apetita, glavobolje, slabljenje pamćenja i slične simptome. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ta sudbina čeka najmanje 2000 stanovnika sjevernih naselja Općine Viškovo, ukoliko se ne zaustavi emisija ovog otrovnog plina s primitivnog odlagališta otpada Marišćina, smatraju u Kriznom eko stožeru.

U nastavku su pojasnili da je u posljednjih 15 dana, od 25. listopada, prekoračenje granične vrijednosti sumporovodika gotovo svakodnevno i višesatno te da su pojedine satne vrijednosti veće od granične i za 250 posto. Uredba o razinama onečišćujućih tvari u zraku dopušta 7 prekoračenja dnevne i 24 prekoračenja satne granične vrijednosti tijekom kalendarske godine, a od 25. listopada do 9.studenoga u 18 sati  satna granična vrijednost prekoračena je 27 puta, što znači da stanovnici Marčelja udišu zrak druge kategorije, naveli su.

Na upit što se čini u vezi s prekoračenjima, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije odgovorili su im da komuniciraju s Inspekcijom zaštite okoliša i Ekoplusom, koji upravlja Marišćinom. Iz eko stožera ističu da "zrak koji smrdi na trula jaja, koji izaziva nervozu kod odraslih i povraćanje kod djece, prema tom istom zavodu još uvijek ne spada u drugu kategoriju jer podaci sa mjerne stanice nisu validirani i statistički obrađeni." 

- Gospodo iz zavoda, inspekcije, a pogotovo iz Ekoplusa, ne treba nam ni validacija ni statistika da vam kažemo da smrdi, dovoljno nam je osnovnoškolsko poznavanje kemije i biologije da znamo da je otrovno, iako tvrdite suprotno i najavljujete najstrože osude i sankcije prema neimenovanim pojedincima, poručili su iz Kriznog eko stožera Marišćina.

Iz centra Marišćina je smrdjelo, smrdi i smrdjeti će sve jače, naglašavaju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu Vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu Vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke