Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Odnosi Francuske i Italije su presnažni da bi bili ugroženi'

None Foto: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Odnosi između dviju zemalja obilježeni su "iznimnim povijesnim, ekonomskim, kulturnim i ljudskim vezama", dodaje se u izjavi koju je istodobno objavila i talijanska vlada.

Predsjednici Francuske i Italije, Emmanuel Macron i Sergio Mattarella, razgovarali su u utorak navečer telefonom kako bi još jednom naglasili da dvije zemlje imaju "iznimne povijesne i ljudske odnose" koji su previše snažni da bi bili ugroženi, dok traju napetosti između talijanske populističke vlade i Macronove administracije.

"Predsjednik (Macron) je razgovarao s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, nakon što je francuski veleposlanik iz Rima pozvan na konzultacije", navodi se u izjavi Elizejske palače.

Odnosi između dviju zemalja obilježeni su "iznimnim povijesnim, ekonomskim, kulturnim i ljudskim vezama", dodaje se u izjavi koju je istodobno objavila i talijanska vlada.

Predsjednici su se u razgovoru suglasili da "Francuska i Italija, zemlje koje su gradile Europu, imaju posebnu odgovornost zajedničkog djelovanja kako bi branile i ponovno pokrenule Europsku uniju", priopćeno je.

Francuska je prošli tjedan pozvala svog veleposlanika u Rimu na konzultacije nakon, kako navodi Pariz, neutemeljenih i opetovanih napada talijanskih političkih čelnika proteklih mjeseci. Taj potez uslijedio je dva dana nakon što je potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio putovao u Pariz kako bi se sastao s predstavnicima "žutih prsluka", koji prosvjeduju protiv Macronove vlade. "Francuska je nekoliko mjeseci bila meta opetovanih, neutemeljenih napada i uvredljivih izjava", priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Dvojica potpredsjednika talijanske vlade, Matteo Salvini iz desničarske Lige i Luigi Di Maio iz populističkog Pokreta 5 zvijezda, kritizirali su francuskog predsjednika Macrona glede niza gorućih pitanja, osobito glede izbjegličke krize, čime su odnosi dviju zemalja pali na najniže razine od kraja Drugog svjetskog rata.

Komentiraj, znaš da želiš!