Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Odnosi sa Srbijom iznimno su dobri, s Hrvatskom nikad lošiji'

None Foto: Reuters

Ishodište zahlađenja odnosa je u hrvatskom kritiziranju mađarske migracijske politike, kao i činjenica da nije ispoštovala dogovor o gradnji plinske interkonekcije

Odnosi Mađarske sa Slovačkom i Srbijom "iznimno su dobri", za razliku od odnosa s Hrvatskom koji "nikad dosad nisu bili gori", rekao je u utorak u parlamentu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Ishodište trenutačnog zahlađenja odnosa s Hrvatskom je u hrvatskom kritiziranju mađarske migracijske politike, kao i činjenica da nije ispoštovala dogovor o izgradnji plinske interkonekcije između dviju zemalja, rekao je mađarski premijer, nazvavši taj propust "ozbiljnom prijetnjom" mađarskoj energetskoj sigurnosti. 

Rekao je da, unatoč tomu što je suradnja sa Slovačkom i Srbijom puna "izazova, napetosti i problema otprije", pragmatična suradnja pomaže u rješavanju takve situacije. 

Istaknuo je da je najvažnija međusobna izgradnja povjerenja, kao i razvoj suradnje kada su posrijedi važna pitanja, jer to predstavlja temelj u rješavanju teških pitanja.

Szijjarto je kazao i da bilateralni odnosi s Rumunjskom predstavljaju svojevrstan izazov jer su na najnižoj razini dosad, za što okrivljuje nekadašnjeg premijera Victora Pontu i njegovu politiku prema Mađarskoj. Dodaje da Rumunjska i dalje ostaje vrlo važan poslovni partner Mađarske.

Komentari (59)
  • Mali podsjetnik za one kojima je INA na pameti. NE BI Mađari kupili INU da je Hrvati nisu prodavali, a predhodno je dobrano opelješili. Nije baš mali broj hrvatskih tajkuna koji su svoje takozvane poslovne uzlete počeli sa novcima "posuđenim" bez vračanja od INA-e,, od stanovitog jednog hrvatskog bivšeg premijera pa nadalje. I NE BI Mađari mogli podmićivati za kupovinu INA-e,,, da mito nisu primili,,, i OPET Hrvati. I to vjerojatno ne samo stanovita osoba iz restorana. Nije zgoreg ni spomenuti da su pritom Mađari podmičivali u korist svoje firme i države. Zna li netko nekog hrvatskog tajkuna koji nije podmićivao nekog samo u svoju osobnu korist, nego u korist neke hrvatske firme ili države??? A sad žica! Da smo mi na vrijeme napravili žicu prema istočnim susjedima,,, da li bi za RH bila skuplja ona ili najmanje 2 mjeseca po najmanje 2000000 kuna koliko su dnevni troškovi prolazećih imigranata,,, a koje novce najvjerojatnije Hrvatska neće dobiti nikad,,, ili će dobiti zanemarivu siću??,,,,Jer da su se tete Angela i Silvija (švedska kraljica) mislile isprsiti onda bi u Tursku i Libanon poslale dovoljan broj brodova, vlakova i aviona,,, i dovezle si imigranata koliko žele,, o svom trošku.

    8. 12. 2015,   14:39
  • ni Hrvatska nije nikad imala bolje odnose sa srbijom

    8. 12. 2015,   13:23
  • sreca da to ne misle samo madari,,svi vide ko vodi drzavu i sta radi,,pa i nije nista cudno,..no ajde,ne jos zadugo,,)))))

    8. 12. 2015,   13:17