Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Odraslim dijabetičarima HZZO onemogućio pristup tehnologiji'

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HZZO je na svojim pod-stranicama objavio svojevoljni 'naputak' kojim potpuno mijenja dostupnost moderne tehnologije za osiguranike iznad 18 godina, priopćili su iz Zagrebačkog dijabetičkog društva

Uoči dolaska senzora za kontinuirano mjerenje glukozu na listu pomagala, HZZO je na svojim pod-stranicama objavio svojevoljni 'naputak' kojim potpuno mijenja dostupnost moderne tehnologije za osiguranike iznad 18 godina, priopćili su iz Zagrebačkog dijabetičkog društva iznenađeni tom odlukom budući da ona, kako tvrde, odraslim osobama gotovo onemogućio pristup modernoj tehnologiji. Dodaju kako novi naputak značajno mijenja raniju odluku nadležnog HZZO povjerenstva i suprotan je stavu dijabetološke struke. 

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Kako bi osiguranicima onemogućio pristup dotičnoj tehnologiji, primijenjena je indikacija 'hospitalni uvjeti' na potpuno neprimjeren način i protivno mišljenju struke. HZZO sada traži da osobe s dijabetesom budu hospitalizirane, odnosno da leže u bolničkim ustanovama kako bi im se (u bolnici!) utvrdilo da povremeno imaju hipoglikemiju. Hipoglikemija, opasno stanje niskog šećera u krvi, prosječno se dijabetičarima tip 1 događa nekoliko puta tjedno. Dijabetičari mjere šećer u krvi minimalno 5 puta dnevno aparatićem – koji pak „pamti“ minimalno posljednjih 300 mjerenja.

Dakle, svaki liječnik, u bolnici ili izvan nje, jednostavnim uvidom u aparatić može utvrditi ima li pacijent česte hipoglikemije, koje su preduvjet za ostvarivanje prava na modernu tehnologiju. Stoga je potpuno nejasno zbog čega bi pacijenti morali hipoglikemiju dokazivati ležeći u bolnici gdje su nerealni uvjeti koje nije moguće ostvariti u svakodnevnom životu?! Pretpostavlja se da preduvjet za dobivanje moderne tehnologije u Hrvatskoj ima oko 10.000 do 12.000 pacijenata. Hospitalni uvjeti za njih mogu se ostvariti u samo 7 bolničkih centara u državi s iznimno ograničenim brojem bolničkih kreveta.

Pitamo se koliko će vremena trebati da se svakom od tih pacijenata u hospitalnim uvjetima utvrde česte hipoglikemije i tko će to platiti? Troškovi hospitalizacije su, naime, vrlo visoki, a uvođenje ove tehnologije iznimno jednostavno. Stoga je stav dijabetologa i dijabetološkog stručnog društva s KBC Rebra, da je hospitalizacija, tj. ležanje u bolnici ne samo preskup, već i nepotreban postupak. Jednakog je stava i prof. Dr. Milan Vrkljan, endokrinolog i član nadležnog HZZO povjerenstva koje je donijelo inicijalnu preporuku o „hospitalnim uvjetima“ za odrasle.

Naputak je objavljen u posljednji trenutak i uzbunio je struku i pacijente. Zagrebačko dijabetičko društvo je uputilo zahtjev da se „hospitalni uvjeti“ tumače onako kako je zamišljeno na početku, kroz „dnevnu bolnicu“ bez obaveznog, nepotrebnog i skupog ležanja u bolnici. Pacijenti su zabrinuti da će ovaj proces ponovno trajati jednako dugo kao što je trajalo i donošenje prvotne odluke, preko šest mjeseci. U međuvremenu će moderna tehnologija za bezbolno kontinuirano mjerenje biti gotovo u potpunosti nedostupna osiguranicima iznad 18 godina, stoji u priopćenju Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Komentari (6)
  • Ponavljam....kad bi narod mogao ministrima dijeliti otkaze Kujunđić bi bio prvi na listi!

    4. 6. 2018,   10:44
  • Ma tko ih, neka crknu, sami su si krivi. Ako nisu roboti već ljudi onda i ne valjaju. To je moderan pristup moderne vlasti. Važne su uštede, pa makar i preko leševa.

    4. 6. 2018,   12:37
  • Najbolje uvest radni staz do 75 godine pa tko ga dozivi,odma eutanazija... STA Ce on bolestan pare od drzave izvlacit...pa političari su poceli tesko zivjeti od svog naroda sto crpi ovu jadnu drzavu....

    4. 6. 2018,   12:30