Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Odroni uz Rašu, Sava poplavila nasip: Poplave i u susjedstvu...

None Foto: 32

Uslijed ekstremnih količina oborina koje od petka do nedjelje padale na području Istre, noćas se zaštopala i Pazinska jama, pa je došlo do naglog porasta vodostaja i velike poplave

Nevrijeme koje je u subotu pogodilo Istru, posebice dijelove Labinštine gdje je palo preko 105 mm kiše, uzrokovalo je nagli rast vodostaja rijeke Raše. Veliki dijelovi raške doline su pod vodom, a na jednom dijelu je puknuo nasip. Djelatnici Vodoprivrede pokušavaju ga poduprijeti vrećama pijeska. 

- Imamo sad problem u dolini rijeke Raše, branimo magazin gdje je silaža. Ovdje su profesionalci iz vatrogasne postrojbe, pripadnici DVD-a Raša, ima nekih 15 djelatnika Hrvatskih voda, načelnica stožera Civilne zaštite i mještani - rekao je Edi Paliska, zamjenik zapovjednika JVP Labin za Dnevnik Nove TV. Dodao je kako su vatrogasci sa subote na nedjelju intervenirali desetak puta. 

Velika količina kiše koja je pala u kratkom vremenu je aktivirala brojna klizišta i uzrokovala odrone.

Nekoliko odrona srušilo se na cestu iz smjera Kašćerge prema Bankovcima, a između Bankovci i Ukotići zabilježena su još tri odrona. Dva manja i jedan ogroman gdje se cijela šuma odronila na lokalnu cestu.

Iako se na terenu radilo cijeli dan, za saniranje velikog odrona kod Bankovci sutra u pomoć dolaze bageri.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Uslijed ekstremnih količina oborina koje od petka do nedjelje padale na području Istre, zaštopala se i Pazinska jama, pa je došlo do naglog porasta vodostaja i velike poplave. Nakon što je sinoć voda došla gotovo do razine mosta Sv. Jožefa, jutros i je most u potpunosti poplavljen.

U Zagrebu se Sava izlila iz korita 

Zbog obilne kiše koja je ovoga vikenda padala u gotovo cijeloj Hrvatskoj, osobito u Istri i Primorju, vodostaji rijeka u naglom su porastu. U Zagrebu se tako Sava izlila iz korita. Vodostaj je 24 sata porastao za gotovo pet metara, ali zbog izgrađenih nasipa za grad nema opasnosti.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Oko 18 sati Hrvatske vode objavile su priopćenje o trenutačnom stanju vodostaja i predikcijama za sljedeće sate:

Vodostaj rijeke Save u Zagrebu u 17 sati iznosio je +300 cm s tendencijom daljnjeg laganog porasta.

Vrh vodnog vala rijeke Save u Zagrebu očekuje se kroz iduća 3-4 sata i ne bi trebao premašiti +310 cm (1800 m3/s).

POGLEDAJTE VIDEO: Trenutačni protoci i vodostaji rijeke Save nisu alarmantni kako za sam grad Zagreb, tako i za ostale dionice nizvodno od grada Zagreba.

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 17 sati iznosio je +582 cm i stagnira. To znači da se vrh vodnog vala rijeke Kupe upravo u ovom trenutku nalazi na području grada Karlovca.

S obzirom na opadanje vodostaja rijeke Kupe na svim vodomjernim postajama uzvodno od Karlovca, očekuje se da nakon nekoliko sati stagnacije započne i opadanje vodostaja na karlovačkom području. Radi se o vodostaju koji ne ugrožava područje grada Karlovca kao ni dionice nizvodno sve do grada Siska.

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 17 sati iznosio je +302 cm i dalje je u porastu od 2 cm/sat. U iduća 24 sata očekuje se da vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici poraste još za nekih 40-ak cm i dosegne razinu od +340 cm (granica za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava).

Izvanredno stanje i u susjednoj BiH 

Izvanredno stanje zbog poplava proglašeno je u nedjelju i u Busovači u središnjoj Bosni, nakon što je ta mjera ranije tijekom dana uvedena na području Zenice.

"Ovo je izmaknulo kontroli", izjavio je u večernjim satima Asim Mekić, načelnik Busovače.

Izlijevanje riječnih tokova Busovaču je gotovo odsjeklo od svijeta jer su u prekidu cestovne komunikacije ka Zenici i Vitezu.

Foto: avaz.ba

Ekipe civilne zaštite koje su se uspjele probiti sudjeluju u evakuiranju stanovnika iz kuća koje su poplavljene te poduzimaju mjere kako bi spriječili veće štete.

Timovi za spašavanje cijeli su dan angažirani na području Zenice gdje su poplavljeni deseci kuća a vodene bujice tamo su odnijele i jednu lokalnu cestu.

Rijeke Bosna i Vrbas prešle su granicu za redovnu obranu od poplava, ali se nisu izlile. Raste i Sava. 

Izlijevanja rijeka bilo je i na području Sarajeva a tamo je nabujala rijeka Željeznica odnijela konstrukciju mosta koji je tek nedavno izgrađen.

Foto: avaz.ba

Poplavljena su neka od naselja u nizinskim dijelovima grada na području općine Ilidža.

Ceste zbog izlijevanja zatvorene u Sloveniji 

Snažna kiša i visoki vodostaji rijeka zadnjih su dana izazvali velike teškoće u Sloveniji, osobito u zapadnom dijelu zemlje, gdje su neke lokalne prometnice zbog izlijevanja rijeke Vipave i rijeke Reke te lokalnih potoka privremeno zatvorene zbog odrona zemlje i vode na cesti.

Najviše oborina palo je na području Ilirske Bistrice, odnosno uz naselje Novokračina blizu graničnog prijelaza Jelšane/Rupa, gdje je od četvrtka do nedjelje palo 374 litara na četvorni metar.

Ugrožene krajeve na zapadu posjetio je u nedjelju ministar za okoliš Jure Leben, kazavši da se situacija sustavno prati, te da je vlada Marjana Šarca za ovu godinu u proračunu namijenila 149 milijuna eura za uređivanje vodotokova i regulaciju poplavnih područja.

"Ovakvi prizori moraju nam biti opomena, a sve češće vremenske nepogode zbog klimatskih promjena dokaz su da priroda zna biti nemilosrdna, te da se tome moramo suprotstaviti ne samo u teoriji nego prvenstveno našim djelovanjem", kazao je Leben, te zahvalio vatrogascima i drugim javnim službama koji su pomagali onima čija je imovina bila ugrožena nevremenom i poplavama zbog izlijeva rijeka iz korita.

Kako javljaju slovenski mediji, zbog kiša i otapanja snijega i dalje su u porastu vodostaji Save i njenih pritoka u Sloveniji, te rijeke Drave, no idućeg se tjedna očekuje stagnacija i smirivanje jer će padavina biti manje, a temperature će opet pasti te se snijeg neće topiti.

Tema: Hrvatska

Komentari (11)
  • A nije se otopilo ni 5% snijega. Sta će biti na proljeće Bog dragi zna.

    4. 2. 2019,   04:20
  • Sve ste znali da dolazi, ako bude stete onda ste jednostavno glupi. Sta svake godine isti k.. mora biti i da nitko ne nauci?

    4. 2. 2019,   01:13
  • I meni je ta prokleta kiša nakvasila cipele.

    4. 2. 2019,   00:00