Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL 5

Deset najboljih barista iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine dobit će priliku pokazati svoje vještine na natjecanju za najboljeg baristu u organizaciji Francka u listopadu ove godine

Na 21. izdanju nautičke manifestacije Croatia Boat Show danas su održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje, a titulu najboljeg osvojio je Grgo Burić, koji će sudjelovati u finalnom regionalnom natjecanju koje se u listopadu održava u Zagrebu. Za veliko finale kvalificirali su se i drugoplasirani Ivan Siničić, iz Caffe bara Rišpet iz Pirovca i trećeplasirana Snježana Mađarević iz kavane Shookolat iz Omiša. 

Grgo Burić radi kao barista u Coffee&Wine baru Barka u Zadru, a stručni žiri osvojio je iznimnom tehničkom izvedbom i vještinom pokazavši pritom visoku razinu znanja, ali i ljubavi prema ovom poslu. 

Ponosan sam na ovu pobjedu i radujem se finalnom regionalnom natjecanju u Zagrebu. Pripremu kave doživljavam kao umjetnost, a znam da sam uspio napraviti odličnu kavu kada vidim osmijeh na licima onih koji ju konzumiraju“, rekao je Grgo Burić. 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kvalifikacijsko natjecanje je u dvije faze testiralo sposobnost natjecatelja da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug gdje u roku od tri minute moraju pripremiti tehnički savršenu šalicu cappuccina koristeći Latte Art tehniku. Stručni žiri se u ocjenjivanju natjecatelja vodi  pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave. 

Franck brtističko natjecanje nije samo natjecanje, već i platforma za podizanje razine kvalitete napitaka koji se svakodnevno konzumira u ugostiteljskim objektima. Već tri godine organiziramo ovo natjecanje te primjećujemo sve veći iskorak u barističkom umijeću. Iskrene čestitke pobjedniku“, rekao je Marijo Karlica, voditelj projekta Franck barističkog natjecanja. 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

I ove godine će u kvalifikacijama sudjelovati 50-ak barista iz gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata u regiji s kojima Franck surađuje, a 10 finalista predstavit će svoje vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave, na finalnom natjecanju koje će se, u organizaciji Francka, održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada. 

Nakon Splita, slijede kvalifikacije u Osijeku i Poreču, a osim u Hrvatskoj natjecanje se već održalo u Sloveniji te u Bosni i Hercegovini.  

Franck prepoznaje i podržava razvoj barističke scene te u sklopu svoje barističke akademije već dugi niz godina ulaže u edukacije, stalno usavršavanje i poticanje izvrsnosti barističkih vještina mladih talenata u suradnji sa svojim partnerima iz HoReCa kanala. 

Franck na ovaj način nastoji sustavno podizati ljestvicu u kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove te sustavno ulaže u jačanje svog HoReCa poslovanja u regiji, a natjecanjima poput ovog potvrđuje svoju želju za rastom i ulaganjem u ljude i vrhunsku kvalitetu kave.
 

 

Tema: Promo sadržaj