Obavijesti

News

Komentari 165

'Kim će uništiti postrojenje za testiranje nuklearnih raketa...'

'Kim će uništiti postrojenje za testiranje nuklearnih raketa...'
10

Dobro smo se upoznali u kratkom vremenu. Spremni smo okrenuti novu stranicu, okrenuti novo poglavlje povijesti. Prošlost ne smije definirati budućnost, kazao je Trump nakon sastanka s Kim Jong Unom

VIDEO

Ima potencijala da Sjeverna Koreja bude sjajno mjesto između Južne Koreje i Kine. Čast mi je obratiti se narodu svijeta nakon ovog susreta s Jung Unom. Proveli smo nekoliko intenzivnih sati zajedno. Ovdje sam kao izaslanik američkog naroda, donosim poruku nade i mira, rekao je američki predsjednik Donald Trump u obraćanju javnosti, po završetku povijesnog summita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u Singapuru.  

- Povijest je pokazala da neprijatelji uistinu mogu postati prijatelji - rekao je Trump. 

- Naš je sastanak bio iskren i produktivan, dobro smo se upoznali u kratkom vremenu. Spremni smo okrenuti novu stranicu, okrenuti novo poglavlje povijesti. Prošlost ne smije definirati budućnost - kazao je Trump i dodao: 'Nakon što smo potpisali dokument, Kim je rekao da će unišititi glavno postrojenje za testiranje projektila. Idemo ka punoj denuklearizaciji poluotoka'.

Na novinarsku opasku da dokument koji je potpisao s Jong Unom ne sadrži točku o nepovratnoj denuklearizaciji na Korejskom poluotoku, Trump je kazao: 'Ako pogledate tekst, mislim da riječnik ne može biti jednostavniji, sadrži uspostavu novih odnosa, govorimo o jamstvima i potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka. To će biti verificirano'.

Vjeruje da će Jong Un ispoštovati sve što su danas dogovorili.

'Kim želi svjetlu budućnost za Sjevernu Koreju'

- Kim je rekao da su u prošlosti išli određenim putem i da se ništa nije ostvarilo tijekom Clintonovog režima. Također, naveo je i nikada nisu toliko daleko odmakli i nisu imali sposobnosti za tako nešto učiniti. Kim je bio jako jasan da to želi učiniti, mislim više nego ja, on želi svjetlu budućnost za Sjevernu Koreju. Vjerujem da će on ispuniti ova obećanja iz dokumenta odmah nakon što sleti u Sjevernu Koreju, mislim da će odmah početi s provedbom ovog procesa - kazao je Trump i dodao: 'Rekao mi je da Sjeverna Koreja već uništava poligone za testiranje nuklearnog oružja, to nije u ovom dokumetu kojeg ste dobili, o tome smo naknadno govorili'.

Na novinarsko pitanje kako može vjerovati i hvaliti nekog tko je ubijao članove vlastite obitelji i tko je izgladnjivao svoj narod, odgovorio je: 'On je talentiran, svatko tko pruzme vlast s 26 godina i tko može voditi državu je talentiran. Bio je vrlo ugodan u razgovoru sa mnom, posebna je osoba'.

'Sankcije ćemo ukinuti kada se uvjerimo da nuklearno oružje nije faktor'

Potvrdio je da američki vojnici za sada ostaju u Južnoj Koreji i da sa snazi ostaju sankcije prema Sjevernoj Koreji.

- Sankcije ćemo ukinuti kada se uvjerimo da nuklearno oružje nije faktor, nadamo se da će se to uskoro dogoditi - kazao je.

'Želimo zaustaviti ratne igre i vratiti vojnike kući'

- Ja sam uvijek bio iskren, želim vratiti naše vojnike kući, u Južnoj Koreji imamo ih 32 tisuće, i ja ih želim vratiti kući. To sad nije dio jednadžbe, no želimo zaustaviti ratne igre, time ćemo uštedjeti mnogo novca - kazao je američki predsjednik.

Trump nije mogao reći kada će biti završen proces denuklearizacije. Stručnjaci upozoravaju da je to dugotrajan proces.

- Ne znam što to znači da će trajati dugo, ali učinit ćemo sve što je znanstveno i fizički moguće. Govore o 50 godina, ali nadam se da to nije točno. Brzo ćemo to obaviti - kazao je.

Potvrdio je da je Kim Jong Un prihvatio poziv u Bijelu kuću, ali, kako tvrdi,  mora doći do pravog trenutka za to. Također, kazao je i kako bi on volio posjetiti Pjongjang "u prikladno vrijeme".

Naveo je da je s Kimom razgovarao i o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.  

- Mislim da je situacija više nego teška, dosta smo razgovarali i o tome, iako je glavna tema bila denuklearizacija, ali nastavit ćemo raditi i na tome, vjerujem da ćemo doći i do toga - kazao je Trump.

Američki predsjednik je rekao da će se sljedeći tjedan opet sastati i razgovarati o detaljima i započeti proces.

- Bit će uključen državni tajnik Pompeo, surađujemo i s Južnom Korejom i Japanom, nešto manje s Kinom - kazao je Trump.

Usuglasili potpunu denuklearizaciju

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump i sjevernorejski čelnik Kim Jong Un usuglasili su potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji, kaže se u dokumentu što su ga dvojica državnika potpisala na kraju svog povijesnog summita, javljaju agencije. 

U dokumentu koji ima četiri stavke, SAD i Sjeverna Koreja obvezale su se i na razvoj novih međudržavnih odnosa, gradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obvezao i da će vratiti ostatke zatvorenika iz Korejskog rata. 

Deklaracija se zaključuje obavezom obiju strana da će nastaviti daljnje pregovore "što je prije moguće". S američke strane će ih voditi državni tajnik Mike Pompeo, a vođa sjevernokorejskog tima još nije poznat. 

Zasad nije poznato što termini poput "potpuna denuklearizacija" i "sigurnosna jamstva" znače. 

Koju minutu prije nego što će ga potpisati, Trump je sporazum pozdravio kao "sveobuhvatan", a Kim je kazao da je "Sjeverna Koreja odlučila ostaviti povijest iza sebe" i da će "svijet brzo vidjeti veliku promjenu". 

Detalji sporazuma: Novi sastanak čim prije...

Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja obvezale su se održati daljnje pregovore koje bi vodio američki državni tajnik Mike Pompeo i visoko pozicionirani sjevernokorejski dužnosnik "čim prije moguće", navodi se u zajedničkog sporazumu koji su potpisali američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un na povijesnom susretu u utorak u Singapuru.

Sjeverna Koreja potvrdila je svoju "čvrstu i nepokolebljivu opredijeljenost za kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluotoka" u povijesnom zajedničkom sporazumu koji su potpisala dvojica čelnika.    

Govor tijela: 'Htjeli su pokazati dominaciju, oni su alfa mužjaci'
Govor tijela: 'Htjeli su pokazati dominaciju, oni su alfa mužjaci'

U zamjenu za to Trump se obvezao osigurati "sigurnosna jamstva" Sjevernoj Koreji. 

U dokumentu su se obje strane se obvezuju da će održati daljnje pregovore, koje će voditi američki državni tajnik Pompeo i visoki sjevernokorejski dužnosnik i to "u najskorije moguće vrijeme". 

Sporazum je rezultat povijesnog sastanka i prvog susreta ikada održanog između čelnika ovih dviju zemalja, kojemu je glavna tema bila denuklearizacija i smanjenje napetosti na Korejskom poluotoku i u tom dijelu Azije.

Trump uoči summita: 'Veliki Larry je upravo imao infarkt'
Trump uoči summita: 'Veliki Larry je upravo imao infarkt'

Ranije je objavljeno da su američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un potpisali "sveobuhvatan" dokument nakon povijesnog sastanka u Singapuru, ali nije bilo nikakvih detalja o njegovu sadržaju. 

Trump će, kako je najavljeno, o dokumentu govoriti kasnije popodne na tiskovnoj konferenciji, a neposredno poslije susreta kazao je da će sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una pozvati u Bijelu kuću i te da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka. 

Rasplakao se u emisiji: Rodman ganut susretom Kima i Trumpa
Rasplakao se u emisiji: Rodman ganut susretom Kima i Trumpa

"On je jako pametan čovjek koji jako voli svoju zemlju", kazao je Trump o Kimu kojeg kani pozvati u Bijelu kuću. Također je kazao kako očekuje da će proces denuklearizacije "početi vrlo, vrlo brzo". 

"Svijet će vidjeti veliku promjenu", dodao je Kim.

"Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe".

'Sve će se promijeniti': Kim i Trump potpisali su sporazum
'Sve će se promijeniti': Kim i Trump potpisali su sporazum

Prethodno su njih dvojica razgovarala u četiri oka, a zatim i s izaslanstvima bila na radnom ručku. Na upit novinara kako su prošli razgovori američki je predsjednik rekao: "Velik napredak - stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo tko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro". 

Kim je stajao uz Trumpa šuteći dok je američki predsjednik odgovarao na pitanja novinara, ali ranije je opisao susret kao "dobar uvod ka miru".  

Rusija i Japan pozitivno o zajedničkoj izjavi Trumpa i Kima

 Rusija i Japan pozitivnim su riječima u utorak ocijenili zajedničku izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Una, ali kako ističe ruska strana, "vrag je u detaljima", prenose agencije.

"Rusija je spremna pomoći u implementaciji dogovora - spremna je surađivati na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka te se nada da će rješavanje nuklearne krize deblokirati normalnu gospodarsku suradnju", kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je također ocijenio kako je susret dvojice čelnika rezultirao "značajnim korakom naprijed".

"Ne možemo ništa drugo do li pozdraviti važan korak naprijed koji je postignut", kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova u komentaru za rusku agenciju Tass.

"Naravno, vrag je u detaljima, i potrebno je s time se pozabaviti. No poticaj je, koliko vidimo, ostvaren", dodao je.

Rusija i Kina, koje graniče sa Sjevernom Korejom, imaju relativno bliske diplomatske odnose s Pjongjangom.

I japanski premijer Shinzo Abe pozdravio je zajedničku izjavu kao prvi korak prema denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

"To vidimo kao korak prema sveobuhvatnom rješenju", kazao je Abe u Tokiju nakon telefonskog razgovora s Trumpom.

Japan želi da Sjeverna Koreja pristane na potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju. Kim se u zajedničkoj izjavi obvezao da će "raditi u cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka".

Abe je također dodao da bi se želio zahvaliti predsjedniku Trumpu jer na razgovorima nije propustio spomenuti i pitanje otmica. Radi se o japanskom zahtjevu Sjevernoj Koreji da oslobodi preostale Japance koje je prije više desetljeća otela za obuku svoju špijuna.

Pariz oprezno pozdravlja "značajan korak" učinjen na summitu Trumpa i Kima

 Dokument koji su na summitu u Singapuru potpisali Donald Trump i Kim Jong Un, a kojim se predviđa "potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka", predstavlja "značaj korak", ocijenila je u utorak francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau, izrazivši istovremeno sumnju da je "baš sve dogovoreno u tek nekoliko sati" tog susreta.

"Sumnjam da je baš sve dogovoreno u tek nekoliko sati, ali to jest značajan korak", kazala je Loiseau.

"Taj susret je sam po sebi važan događaj. Još uvijek ne znamo ništa o potpisanom dokumentu, analizirati ćemo ga kada se objavi", istaknula je ministrica, dodavši da "ono što očekujemo je početak pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluotoka".

Američki predsjednik, ističe AFP, je kazao da bi taj proces "mogao brzo početi", no formulacija zajedničke izjave prilično je nejasna glede vremenskog okvira. Osim toga, u njoj se ne precizira da proces denuklearizacije mora biti "provjerljiv, dokaziv i nepovratan", što je SAD prije summita tražio.

Na pitanje da povuče paralelu s iranskim nuklearnim sporazumom, iz kojeg je SAD izašao, ministrica je optužila američku stranu za dvostruka mjerila.

"Potpisati dokument s Kimom Jong Unom koji je išao do kraja u smislu razvoja nuklearnog oružja, to praktički znači nagraditi nekoga koji je prkosio svim međunarodnim ugovorima", kazala je Loiseau, a AFP podsjeća da prema mišljenju EU-a i Pariza, Teheran poštuje svoj sporazum.

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović