Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Odslužio dvije trećine: Valentin Ćorić u srijedu izlazi iz Haaga

None Foto: ICTY

Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših dužnosnika Herceg Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. tijekom rata u BiH. Ćorić je dobio 16 godina

Valentin Ćorić, jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za zločine nad Bošnjacima 90-tih godina, u srijedu će biti pušten na uvjetnu slobodu nakon što je odlužio dvije trećine kazne, objavili su u utorak izvori bliski Ćoriću.

Haaški tribunal je donio odluku o Ćorićevu puštanju i on će zrakoplovom iz Amsterdama u 13.30 sletjeti u zračnu luku u Zagrebu, rekao je Hini izvor blizak Čorićevoj obrani.

Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a je ostao u sudskom pritvoru u Scheweningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu.

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove, nasljednih Haškog suda, odluku o Ćorićevu puštanju na slobodu trebao bi objaviti u srijedu, rekao je izvor.

U odluci navodno stoji kako su mu zabranjeni kontakti sa svjedocima, žrtvama i nastupi u medijima. Ćorić, čija obitelj živi u Zagrebu, moći će posjetiti  BiH u kojoj je rođen.

Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših dužnosnika Herceg Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. tijekom rata u BiH.

Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog stožera HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Ureda za zatočeničke centre Berke Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojega su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripojenja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Na izricanju presude Slobodan Praljak ispio je otrov i preminuo od posljedica trovanja cijankalijem.

Predstavnici obrana razmatraju mogućnost revizije presude pred Ujedinjenim narodima koji su bili i utemeljitelj suda u Haagu.

Tema: Hrvatska

Komentari (19)
  • Sterati iz Hrvatske sto dalje!!!

    15. 1. 2019,   22:34
  • ohoo sad će mu biskup košić priediti svečani doček kao u slučaju kordića.

    15. 1. 2019,   20:18
  • Što mu znači vjetan otpust? Smije li ići u Široki Brijeg na groblje i recimo na praljkovaču?? Nadalje, zašto se tu spominju Tuđman, Šušak i Bobetko???

    16. 1. 2019,   07:40