Obavijesti

News

Komentari 4

Odštopavanje zajedničke cijevi u zgradi plaća se iz pričuve

Odštopavanje zajedničke cijevi u zgradi plaća se iz pričuve
1

Ako je odvodna cijev zajednička, odnosno dio je zajedničkih dijelova zgrade, njeno odčepljenje platit će se iz pričuve, iz koje s pokrivaju svi troškovi održavanja, saniranja ili obnove zajedničkih dijelova zgrade

VIDEO

Radile su mi dvije perilice - u kupaonici za pranje rublja, u kuhinji za pranje posuđa. U isto vrijeme počela je voda navirati iz sudopera u kuhinji i umivaonika u kupaonici jer voda iz perilica nije mogla oteći začepljenim cijevima nego se vraćala i sve mi je poplavio.

Otpočeo je tako priču S. D. (44) iz Zagreba o svojoj nezgodi. Pozvao je vodoinstalatere, koji su utvrdili da su se začepile cijevi vertikale za odvod.

- Moram li sam platiti taj trošak ili imam pravo da se on pokrije iz pričuve - pitao je.

Provjerili smo. Ako je odvodna cijev zajednička, odnosno dio je zajedničkih dijelova zgrade, njeno odčepljenje platit će se iz pričuve, iz koje s pokrivaju svi troškovi održavanja, saniranja ili obnove zajedničkih dijelova zgrade. Ako se radi o cijevi u samom stanu, tad vlasnik sam plaća trošak.
 Pričuva je svojevrsna zajednička lisnica iz koje se financiraju troškovi održavanja zajedničkih dijelova stambenog prostora - krova, pročelja, odvodnih i dovodnih instalacija, međukatne konstrukcije, dizala, kotlovnica…

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međuvlasnički ugovor 

Iz Gradskog stambenog i komunalnoga gospodarstva, koje upravlja s više od 173.000 prostora koji se održavaju, kažu kako pričuvu moraju plaćati svi suvlasnici. Naplaćuje ju upravitelj, s kojim se sklapa ugovor o održavanju i kojemu su vlasnici stanova povjerili održavanje zajedničke nekretnine. No bitan je međuvlasnički ugovor, koji potpisuju svi suvlasnici. Pojednostavljeno - sve što se u ugovor stavi da će biti zajednički trošak financirat će se iz pričuve, a ako se ništa ne specificira, tad će zajednički trošak biti samo radovi na zajedničkim dijelovima nekretnine (pročelje, krov, liftovi, zajednički hodnici...). 


Pitali smo GSKG što kad pukne cijev i u poplavi se oštete parketi?


- Nakon što nastane šteta, suvlasnik ili predstavnik moraju kontaktirati nadležnu tehničku službu GSKG-a kako bi tehnički referent obavio očevid i napravio troškovnik za sanaciju. On će troškovnik poslati u osiguranje, koje eventualno napravi korekcije te, ako treba, dodatno obavlja očevid na terenu, a potom se na račun zajedničke pričuve isplaćuje naknada štete. Referent organizira sanacije štete - odgovorili su iz GSKG-a.

Dogovori stanara o štetama 

Sanaciju rade ugovoreni izvoditelji GSKG-a, a mogu ga odabrati i suvlasnici zgrade te ga platiti novcem koji su dobili od osiguranja. Ali taj novac mora biti potrošen namjenski, samo za sanaciju. Ali ako susjedu stan poplavi i sve procuri nekome drugom, tad štetu moraju među sobom riješiti mirnim putem ili tužbom. Za veće zahvate, kao što je popravak krova, preko GSKG-a se nude i kratkoročne pozajmnice do 24 mjeseca otplate i fiksnu kamatu od 5% te dugoročne pozajmnice od 60 mjeseci i fiksnu kamatu od 3%. Preko njih se modu dobiti i povoljniji krediti kod poslovnih banaka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.