Obavijesti

News

Komentari 62

Oduševljene srednjoškolke: Časne nose starke 
i to je cool

Oduševljene srednjoškolke: Časne nose starke 
i to je cool
3

U đakovačkom samostanu prošli su vikend provele 22 djevojke iz svih dijelova Hrvatske da vide kako žive časne sestre iz reda Milosrdnih sestara Svetog Križa

VIDEO

Došla sam u samostan jer sam željela vidjeti kako je to biti časna. Družila sam se sa sestrom koja u samostanu obavlja posao domara i bilo je zanimljivo gledati ju kako popravlja sve što je u samostanu neispravno, rekla nam je Lucija (15) iz Bjelovara.
Ona je među 22 djevojke koje su protekli vikend provele u đakovačkom samostanu s redovnicama iz reda Milosrdnih sestara Svetog Križa.


- Razmišljam o tome da se zaredim, a Križarice mi se čine najzanimljivije jer puno rade s bolesnima i siromašnima - dodala je Lucija koju su sestre iznenadile svojom otvorenošću, smijehom i razgovorljivošću. Ona je, kao i druge djevojke, časnama za vrijeme boravka postavljala brojna pitanja. Djevojke je zanimalo imaju li časne ispod šlajera na glavi dugu ili kratku kosu, smiju li se šminkati i nositi ‘starke’. Na većinu su pitanja dobile priželjkivane odgovore. Inače, ovo je već četvrta godina za redom kako časne sestre svim hrvatskim srednjoškolkama, studenticama i radnicama otvaraju vrata samostana u Đakovu. Broj prijavljenih povećava se svake godine, a djevojke su za vrijeme boravka smještene u Domu za mlade Betanija.

Drže i duhovne obnove

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


- U Domu svakog vikenda ugošćujemo mladež na duhovnoj obnovi. Nakon što se malo upoznamo, održimo im predavanje o životu u samostanu, o ulozi Milosrdnih sestara Svetog Križa u društvu i u svjetovnom životu, a dajemo im i priliku da nas pitaju što god žele - tvrdi sestra Gabrijela Tea Damjanović, voditeljica projekta otvorenih vrata samostana dodavši da je cilj projekta djevojkama približiti život sestara u samostanu kako bi vidjele što ih čeka ako tu pronađu sebe.


- Nije nam namjera nikoga vrbovati niti pozivati da ostane, iako je časnih sestara danas sve manje - pojasnila je sestra Damjanović. U Hrvatskoj je trenutačno 330 sestara Svetog Križa, od čega ih je čak 150 u Đakovu gdje im je glavna kuća. Većina djevojaka koje dođu provesti vikend u samostan dolazi iz vjerničkih obitelji. Neke od njih već su odlučile odabrati poziv časne sestre kao svoj životni poziv, pa im boravak u samostanu pomaže da se učvrste u vjeri.

Kuhale su, šivale i družile se


- Sestrična mi je časna u Mostaru i drago mi je zbog nje. Mislila sam da je u samostanu sve jako strogo, no nakon boravka ovdje shvatila sam da imam krivu predodžbu - rekla je Antonela (18) iz Čepina, inače učenica 1. Gimnazije. Djevojke su za vrijeme boravka u samostanu bile podijeljene po dužnostima u radne grupe. Neke su kuhale, neke obilazile siromašne obitelji, druge su učile šivati misna ruha i ukrašavati crkvu, a radile su i ostale poslove koje inače obavljaju časne sestre.


- U posljednje mi se vrijeme dogodilo puno loših stvari pa sam smatrala da će mi boravak u samostanu koristiti kako bih pronašla odgovore na neka pitanja - kazala je Donata (18) iz Rijeke koja je kao i ostale djevojke kući otišla oduševljena i s brojnim pozitivnim dojmovima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...