Obavijesti

News

Komentari 60

Odvjetnik: Policajac ju je tukao, Policija: Ona se sama ozlijedila

Odvjetnik: Policajac ju je tukao, Policija: Ona se sama ozlijedila
1

Djevojka koja je visoka metar i šezdeset i teška oko 50 kilograma sigurno nikome nije bila prijetnja, rekao je odvjetnik Matija Miloš. Policija kaže da su spriječili djevojku da se teže ozlijedi

VIDEO

Nakon što smo u srijedu prenijeli vijest kako je mlada 18-godišnja Puljanka nakon divljanja 16. studenog u tri sata ujutro završila u zatvoru zbog kaznena djela narušavanja javnog reda i mira te pratnji, a dotična je bacala prometne znakove, te vrijeđala i zaprijetila policiji, njezini odvjetnici tvrde kako je u zatvor dospjela samo kako bi prikrilo se njeno premlaćivanje od strane predstavnika zakona koji su to počinili prilikom njena uhićenja u službenim prostorijama.

Odvjetnik Matija Miloš, a koji je zajedno s kolegicom Marijom Budimir koja zastupa djevojku bio je prisutan kada je ona izašla iz zatvora, kaže kako je vidjevši hematome na njenom licu bio totalno zgrožen.

Djevojka im ispričala da da ju jedan policajac u službenim prostorijama tukao šakama i to dok je imala lisice na rukama vezane s leđa, a to isto je bila kazala i liječničkoj ekipi koja je bila pozvana na intervenciju da je pogledaju u postaji.

Djevojka u Puli bacala znakove, srušila ogradu i prijetila policiji
Djevojka u Puli bacala znakove, srušila ogradu i prijetila policiji

Naravno policija ima drugačiji stav cijela događaja, kaže odvjetnik Miloš, pa će  podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog policajca i tražiti da se obavi prepoznavanje. Uslijed to kaže i kako je 18-godišnjakinja zaista počinila počinila kaznena djela za koje ju se tereti, ali napominje i kako je djevojka bila u vidno alkoholiziranome stanju, te da nitko od policije nije to uzeo u obzir.

Djevojka koja je visoka metar i šezdeset i teška oko 50 kilograma sigurno nikome nije bila prijetnja. Inače je malo buntovna, ima ofarbanu kosu koja privlači pažnju, ali uz sve to treba reći i kako joj majka prije nekoliko mjeseci preminula i da se s time ona teško nosila, kaže odvjetnik Matija. 

Nakon premlaćivanje 16. studenog, nju su oko 10 sati ispitali na nadležnom sudu, i tada je osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od 15 dana s rokom kušnje od 10 mjeseci. Prema tome ona je trebala biti oslobođena, no u međuvremenu sudac je uz tu odluku posebnim rješenjem odlučio da je se zadrži pet dana u zatvoru. Zašto je to učinio niti nama nije jasno, a ta odluka je po nama kršenje zakona i temeljnih ljudski prava, pojasnio nam cijeli slučaj odvjetnik Miloš.

No iz Policijske uprave istarske imaju drugačije viđenje cijelog tog slučaja. U dopisu kojeg smo dobili od glasnogovornice Suzane Sokač obavještavaju da je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 18-godišnjakinja počinila kazneno djelo prijetnje.

Policija tvrdi: Djevojka se sama ozlijedila

Provedenim izvidima utvrđeno je kako je djevojka 16. studenoga oko 3 sata u noći, na raskrižju Laginjine i Anticove ulice u Puli, na naročito drzak način narušavala javni red mir bacajući prometne znakove po kolniku i nogostupu. Kada ju je redar upozorio na ponašanje, djevojka ga je počela vrijeđati te je u Laginjinoj ulici srušila metalnu ogradu.

Redar ju je tada ponovno upozorio na ponašanje, no djevojka je nastavila vikati i pljuvati po podu, unoseći se redaru u lice. Budući da su tada naišli policijski službenici, redar je zatražio njihovu pomoć. Policijski službenici zatražili su djevojku osobnu iskaznicu, no ona je tada počela negodovati, bacajući sa sebe odjeću i stvari.

Pritom je vrijeđala policijske službenike te se niti nakon izdanih upozorenja da prestane s narušavanjem javnog reda nije smirila. Iz navedenog razloga policijski službenici su je bez uporabe sredstava prisile uhitili i smjestili u policijsko vozilo. Djevojka je u policijskom vozilu (tzv. marici) udarala o bočne strane vozila i bacala se po podu, radi čega ju je policijski službenik držao rukama, odnosno primijenio je nad njom tjelesnu snagu kako bi ju spriječio u samoozljeđivanju.

Dolaskom u policijsku postaju, 18-godišnjakinja je nastavila s protupravnim ponašanjem, vrijeđajući policijske službenike te je odbijala suradnju, odnosno odbila je alkotestiranje i uklanjanje nakita prije smještaja u prostorije za zadržavanje. U jednom trenutku počela je glavom udarati o stol i ormar, odgurnula je nogom stolicu i nastavila vikati i vrijeđati policijske službenike raznim pogrdnim riječima. Kako bi spriječili njeno daljnje samoozljeđivanje, policijski službenici stavili su joj sredstva za vezivanje i smjestili je u prostoriju za zadržavanje, gdje je ona nastavila vikati. Policijski službenici su u međuvremenu pozvali hitnu medicinsku pomoć, čiji su djelatnici pregledali djevojku i konstatirali kako je agresivna, no da je sposobna za boravak u prostoriji za zadržavanje te da nema potrebe za njenom hospitalizacijom.

Prilikom liječničkog pregleda, 18-godišnjakinja je i dalje vrijeđala policijske službenike, a kada joj je jedan policijski službenik skidao sredstva za vezivanje, djevojka mu je zaprijetila kako će ga usmrtiti.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 18-godišnjakinji je rješenjem nadležnog suda određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od pet dana, a po isteku zadržavanja provedeno je kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je počinila kazneno djelo prijetnje te je 20. studenoga u večernjim satima privedena u pritvorsku jedinicu PU istarske.

Kao što je vidljivo iz opisa događaja, policija je pozvala hitnu medicinsku pomoć te je utvrđeno da 18-godišnjakinju nije potrebno hospitalizirati. Na temelju provedenog postupka utvrđeno je kako je uporaba sredstava prisile bila opravdana i zakonita te nisu utvrđeni propusti u postupanju policijskih službenika.

U srijedu, 20. studenoga, policija je zaprimila pritužbu odvjetnice koja zastupa 18-godišnjakinju te će djelatnici za zakonitost postupanja ispitati sve navode koje je 18-godišnjakinja iznijela. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje