Obavijesti

News

Komentari 34

Odvoz smeća duplo skuplji, ali to (još) ne smiju naplaćivati?!

Odvoz smeća duplo skuplji, ali to (još) ne smiju naplaćivati?!
4

'Očekuju nas kazne i situaciju da svi građani ne moraju plaćati račune jer im nismo u mogućnosti pružiti dokaz o izvršenoj usluzi. Tko god ne plati račun, a Čistoća ga tuži, po tumačenju pravnika će dobiti presudu'

VIDEO

Državni inspektorat je 3. prosinca poslao Zagrebu naredbu da u roku 90 dana ukloni nepravilnost i uspostavi Evidenciju o preuzetoj količini otpada.

Pitali smo Grad, ali još nismo dobili njihov odgovor. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:22

Od upućenih izvora saznajemo da Čistoća ne bi smjela naplaćivati usluge ako nema uveden sustav evidencije.

- To znači da Čistoća posluje suprotno Uredbi i Odluci o komunalnom otpadu te ne bi smjela ništa naplaćivati ako nema uveden sustav evidencije (čipovi, senzori). Kako je to sve novo dobivali smo prijave zbog neispunjavanja zakonske obveze (zbog brojnih prijava građana) i rokove do kad moramo uspostaviti. Kako se po tom pitanju sporo radi, došlo je do naredbe od inspektorata da to uvedemo u roku od 90 dana.U ovom trenutku to je nemoguće - rekli su nam te nadodali da će Zagreb zbog toga plaćati penale.

Gradska skupština danas odlučuje o proračunu Grada Zagreba

- Očekuju nas ogromne kazne i situaciju da svi građani ne moraju plaćati račune jer im nismo u mogućnosti pružiti dokaz o izvršenoj usluzi. Odnosno, tko god ne plati račun, a Čistoća ga tuži, sasvim sigurno po tumačenju pravnika će dobiti presudu u svoju korist - objasnili su.  

Pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Mirka Jozić objasnila je da će problem evidencije riješiti barkodovima na svim kantama.

Bilo da živimo sami ili nas je četvero u kućanstvu plaćat ćemo isti fiksni dio, rekao je zagrebački gradski zastupnik i ekolog,Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!). 

Zagreb: Politička platforma Možemo spred Banskih dvora održala konferenciju za medije

Zagrebačka Gradska skupština u srijedu je većinom glasova odlučila da od 1. veljače u Zagrebu poskupi odvoz otpada uz žestoko protivljenje zastupnika oporbe koji su dvaput bili srušili kvorum. Taj fiksni dio cijene iznosi za kućanstva 68,57 kuna (s uračunatim PDV-om).

To znači da bez obzira na to živi li netko u stanu od 25 kvadrata ili u kući od 250 kvadrata, mjesečno mora platiti minimalno 68,57 kuna. Varijabilni dio je dodatno plaćanje zavisno o tjednom pražnjenju broja spremnika za otpad. Dosad je to gotovo u cijelom gradu dva puta tjedno.

U odluci nema cijene varijabilnog dijela, nego će Holding to donijeti naknadno. Ali prvi izračuni kažu da bi varijabilni u prosjeku dodatne 42 kune. Kad se to zbroji, dolazimo do prosječne cijene odvoza otpada od 110,50 kuna mjesečno. Sad, primjerice, građanin u stambenoj zgradi za stan od 40 četvornih metara plaća 36,25 kuna mjesečno.

Gradska skupština danas odlučuje o proračunu Grada Zagreba

Prosječna cijena je dakle tri puta viša od one koju je dosad plaćao. Poskupljenje će najviše osjetiti oni u malim stanovima i samci, dok će onima u kućama poskupljenje biti manje.

- Ako živimo u stanu, jedan susjed može više izdvajati otpad, a drugi ne, opet će obojica isto plaćati. A i kazne nisu dobro regulirane. Npr. papir koji je prljav zbog ulja, a nalazi se u kanti za papir, kazna je 800 kuna i plaćaju je svi stanari bez obzira tko ga je bacio - objasnio je Tomašević.

Što se tiče kategorija, ustanove, obrtnici ili iznajmljivači apartmana, noćni klubovi, mjesečni fiksni dio će biti od 85 kuna za obrtnike ili javne urede do 188 kuna za hotel ili hostel. Podjela je izazvala nezadovoljstvo jer, primjerice, mali obiteljski hotel plaća istu naknadu kao i onaj od 400 soba.

Nezadovoljstvo zbog tri puta većih računa Grad Zagreb planira smanjiti subvencijama za socijalne slučajeve i a oni koji više razdvajaju i nose odvojeni otpad u reciklažna dvorišta trebali bi dobiti i vaučere koji bi im umanjivali cijenu varijabilnog dijela. Prema odluci od prije tri godine, neki manji stanovi imali u Zagrebu i popuste.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa