Obavijesti

News

Komentari 0

'Ofenziva u Siriji ide dalje ako dogovor u primirju ne zaživi'

'Ofenziva u Siriji ide dalje ako dogovor u primirju ne zaživi'
1

Turska je počela ofenzivu protiv kurdske miliciju YPG, koja je bila vodeći saveznik Amerikanaca u borbi protiv džihadista tzv. Islamske države (IS) kada je američki predsjednik Donald Trump najavio povlačenje

VIDEO

Turska će nastaviti ofenzivu na sjeveroistoku Sirije još brže nego prije ako sporazum sa Sjedinjenim Državama o stanci dogovorenoj za povlačenje kurdske milicije ne bude potpuno proveden do utorka navečer, izjavio je u petak turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Turska je počela ofenzivu protiv kurdske miliciju YPG, koja je bila vodeći saveznik Amerikanaca u borbi protiv džihadista tzv. Islamske države (IS) kada je američki predsjednik Donald Trump najavio povlačenje tisuću vojnika iz Sirije, a nakon sastanka s američkim potpredsjednikom pristala je na 120-satni prekid ofenzive kako bi omogućila Kurdima povlačenje iz sigurnosne zone.

"Ako obećanja budu ispoštovana do utorka navečer, pitanje sigurne zone bit će riješeno. U protivnom, operacija Izvor mira nastavit će se nakon isteka 120-satnog razdoblja", rekao je turski predsjednik na tiskovnoj konferenciji referirajući se na petodnevni prekid ofenzive u skladu s dogovorom postignutim u četvrtak navečer s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom.

Turska pristala: Na 120 sati će prekinuti svoje akcije u Siriji
Turska pristala: Na 120 sati će prekinuti svoje akcije u Siriji

Erdogan je također kazao da je obavijestio američkog predsjednika Donalda Trumpa o ofenzivi telefonski 6. listopada, tri dana prije njezina početka.

O pismu kojim mu je Trump poručio da ne "budala" i "opasan momak" u pokušaju da ga odvrati od ofenzive, Erdogan je rekao da će "ono što je potrebno biti učinjeno kada dođe pravi trenutak".

"Povijest će vas pamtiti pozitivno ako ovo učinite na ispravan i human način. Zauvijek će vas pamtiti kao vraga ako se dobre stvari ne dogode. Nemojte biti opasan momak. Nemojte biti budala", poručio je Trump Erdoganu u pismu od 9. listopada.

Erdogan je na konferenciji za novinare u petak rekao da će se stranica američko-turskih odnosa okrenuti kada bude porazgovarao s Trumpom.

Optužio je kurdsku miliciju YPG da je oslobodila 750 boraca džihadističke skupine tzv. Islamske države u Sjevernoj Siriji. Od tog broj njih 195 je uhvaćeno, ustvrdio je Erdogan.

Kada su ostali bez američke potpore Kurdi su se za ponoć obratili sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu. 

Kremlj: 'Turska vojna operacija u Siriji za nas je neprihvatljiva'
Kremlj: 'Turska vojna operacija u Siriji za nas je neprihvatljiva'

Poruku je uputio i sirijskim vlastima kazavši da sirijske izbjeglice koje se vrate u Siriju mogu ostati u područjima pod kontrolom sirijskih snaga. 

Turska ne smatra problemom ako snage sirijske vlade uz potporu ruskih vojnika uđu u područja očišćena od kurdske milicije YPG, rekao je i naglasio da Ankara ne kani ostati na područjima koja je zauzela na sjeveru Sirije. 

No ako sirijska vlada "učini pogrešku" u sjevernoj Siriji, Turska će odgovoriti, rekao je Erdogan. 

Tusk pozvao Tursku na "stvarni prekid vatre" na sjeveru Sirije 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u petak da najava o zaustavljanju turskih vojnih operacija na sjeveru Sirije ne znači stvarni prekid vatre te pozvao Ankaru da odmah obustavi vojne aktivnosti u toj zemlji. 

Turska je u četvrtak pristala prekinuti ofenzivu u Siriji na pet dana kako bi se kurdske snage povukle iz "sigurnosne zone" koju Ankara nastoji osvojiti. 

"Ovaj takozvani prekid vatre nije ono što smo očekivali. To zapravo nije prekid vatre, već zahtjev za kapitulacijom Kurda", rekao je Tusk. 

"Ponovili smo naš poziv Turskoj da odmah trajno obustavi vojne aktivnosti, povuče svoje snage i poštuje međunarodno humanitarno pravo", dodao je Tusk. 

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u četvrtak da je postigao dogovor s turskim predsjednikom Tayypom Erdoganom o prekidu vatre u sjevernoj Siriji kako bi se okončala osmodnevna turska ofenziva protiv snaga koje predvode Kurdi. 

Nakon kriznih razgovora s Erdoganom u Ankari, Pence je rekao da će prema dogovoru sve vojne operacije biti zaustavljene kako bi se omogućilo povlačenje kurdske milicije YPG tijekom petodnevnog razdoblja. Turske vojne operacije će se okončati kada to povlačenje bude potpuno.

"Turska strana će zaustaviti operaciju Izvor mira kako bi omogućila povlačenje snaga YPG-a iz sigurnosne zone za 120 sati", rekao je Pence.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21